EU-politiker: Teleselskaber opfører sig helt grotesk

Klart i strid med ideen bag det nye prisloft på mobilsnak, at danske teleselskaber sælger 'lotteripakker' til deres kunder, mener dansk EU-politiker - nu rejser hun sagen i EU-kommissionen

EU-politikeren Christel Schaldemose (S) er rasende over, at teleselskaberne forsøger at gøre mobilsnak til 'et lotteri' for kunderne. Her er hun under en anden forbrugeraktion i Belgien, hvor der deles usund mad ud i EU-Parlamentet. (Arkivfoto: Erik Luntang/POLFOTO)
EU-politikeren Christel Schaldemose (S) er rasende over, at teleselskaberne forsøger at gøre mobilsnak til 'et lotteri' for kunderne. Her er hun under en anden forbrugeraktion i Belgien, hvor der deles usund mad ud i EU-Parlamentet. (Arkivfoto: Erik Luntang/POLFOTO)

DEBAT UNDER ARTIKLEN: Tror du, at pakkerne gør det billigere for dig?

Både 'mund og næse' var ved at falde af, da socialdemokraten Christel Schaldemose torsdag formiddag læste en historie i Ekstra Bladet.

Her kunne avisen afsløre, at danske teleselskaber med et smart 'pakke-trick' slipper uden om det prisloft, EU indførte i søndags:

- Det er totalt uanstændigt, at teleselskaberne gør det her, mener politikeren, der nu vil bede EU-kommissionen kigge nærmere på pakkerne fra teleselskaberne Telenor og TDC.

Meget høj opkaldsafgift
Ideen med de såkaldte udlandspakker er, at man betaler en meget høj pris for at kalde op eller blive ringet op. Til gengæld er minutprisen markant lavere end de maksimalpriser, som EU-politikerne har gennemtvunget.

Problemet er, at selskaberne med pakkerne forlanger betaling pr. minut - og ikke pr. sekund. Og at den ægte minutpris - med en opkaldsafgift på op til seks kroner - bliver til et rent lotteri:

- Jeg er blevet så træt af de her teleselskaber. For uanset hvad vi gør, så finder de en smutvej, sukker Christel Schaldemose.

DOKUMENTATION: Her er pakken fra Telenor

- Langt de fleste mennesker vil jo ikke tænke over det her. Nogle taler kort, andre ikke så kort. Men mange vil stadig have en fornemmelse af, at det er for dyrt at tale langt.

- Og det er jo hele pointen med de her pakker: Du sparer kun noget, hvis du taler i længere tid.

Lidt for smart
Også hjemme i Danmark møder pakkerne kritik fra Forbrugerrådet, der mener, at teleselskaberne mest af alt laver pakkerne for deres egen skyld.

Og Christel Schaldemose er helt enig:

- Og jeg må bare konstatere, at teleselskaberne har været smartere, end vi er. Det er grotesk, at vi skal lave så detaljeret en lovgivning for at undgå, at de snyder os.

TELEPRISTJEK.DK: Derfor snyder de på vægten

- Derfor vil jeg også bede kommissionen undersøge, om der er andre selskaber i EU, der gør det samme. Hvis det er tilfældet, så er der behov for, at vi griber ind meget hurtigt, siger EU-politikeren til ekstrabladet.dk.

Teleselskaber: Tal længere
Både TDC og Telenor afviser kritikken. Hvis ellers kunderne taler længe nok, er pakkerne nemlig en klar fordel for dem, forklarer selskaberne i dagens udgave af Ekstra Bladet.

Den forklaring formilder dog ikke Christel Schaldemose:

- Jeg havde jo slet ikke forestillet mig, at når jeg fortæller folk om de her nye priser, så skal jeg også sige: Vær lige opmærksom på, om du taler langt nok. Ellers bliver der for dyrt.

- Det er stik imod hensigten.

DOKUMENTATION: Her er pakken fra TDC

1 af 3 Ugens tilbud: Betal seks kroner pr. opkald du foretager eller modtager på din ferie - og få en meget lavere minutpris. (PR-foto)
2 af 3 I mandags afslørede Ekstra Bladet, hvordan du bliver flået, når du bruger mobiltelefonen uden for EU.
3 af 3 EU-politikeren Christel Schaldemose (S) er rasende over, at teleselskaberne forsøger at gøre mobilsnak til 'et lotteri' for kunderne. Her er hun under en anden forbrugeraktion i Belgien, hvor der deles usund mad ud i EU-Parlamentet. (Arkivfoto: Erik Luntang/POLFOTO)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen