Så skal vi til det igen: Her er den nye opdatering til iOS

Så kom den første store opdatering til iOS 7 med adskillige ændringer og rettelser

Det er ikke kun ejerne af de nye iPhone 5S, der har udsigt til forbedringer med iOS 7.1. (Foto: AP)
Det er ikke kun ejerne af de nye iPhone 5S, der har udsigt til forbedringer med iOS 7.1. (Foto: AP)

Der er få ting, der som en opdatering til iOS kan få det til at gippe en anelse nervøst i øjenkrogen på ejere af Apple-produkter. Godt nok kommer de med en lind strøm af lovprisninger fra kernehuset, men den første bid af æblet har det med at kaste bitre bemærkninger af sig.

De seneste gange har det blandt andet handlet om at batteritiden blev kortere, animationer fik nogle til at føle sig søsyge og så var der bare den almindelige utilfredshed med, at 'tingene ikke er som de plejer'. Andre jublede over både nye muligheder og det nye design.

Mandag udsendte Apple den første store opdatering til iOS 7 - ikke overraskende betegnet 7.1 - der kommer nogle af de små og store kritikpunkter i møde.

Her er kort fortalt nogle af nyhederne:

CarPlay
Apples nye store satsning CarPlay er nu integreret i iOS. Det skal fungere sammen med infotainmentsystemet i nye biler fra en lang række producenter, herunder Mercedes, Ferrari, Volvo, Nissan, Toyota, BMW og Ford.CarPlay (Foto: Apple)
CarPlay (Foto: Apple)
Se også: Nu bliver iPhone en del af bilen


Siri
Den personlige assistent Siri, der blev introduceret med iOS 5, og været del af iPhone siden iPhone 4S-modellen, er blevet opgraderet med bedre stemmeføring på en række sprog

Design
Designmæssigt ser det nu lidt anderledes ud, når et opkald skal besvares, hvor 'knappen' til at besvare opkaldet er blevet rund og fremstår langt mere dominerende end tidligere. Det sker på bekostning af funktionerne 'Påmind mig' og 'Besked', der har fået sine knapper minimeret.iOS 7 (t.v.) og iOS 7.1 (t.h.) (screendump fra iPhone 4):
iOS 7 (t.v.) og iOS 7.1 (t.h.) (screendump fra iPhone 4):


Apple har også åbnet op for flere muligheder for at man kan tilpasse brugeroplevelsen. Under funktionen tilgængelighed er der nu også mulighed for at vælge at ændre udseendet af udvalgte knapper.

Tastatur
Tastatur-knappen 'shift' har fået et lille twist, og bogstaverne fremstår 'bold'.iOS7 (t.v.) og iOS 7.1 (t.h.) (screendump fra iPhone 4):
iOS7 (t.v.) og iOS 7.1 (t.h.) (screendump fra iPhone 4):


Ovenstående er fra en iPhone 4, og der er yderligere visuelle småjusteringer til tastaturet på andre enheder!

Effekter
Der var kritik af Apple for iOS 7, der kunne udløse følelsen af søsyge hos nogle, når man havde alle de visuelle effekter slået til. Det skulle Apple blandt andet have imødekommet ved at man nu kan slå flere effekter fra enkeltvis.

Se også: iOS 7 kan udløse køresyge

Kalender
Kalender-app'en er ganske vital for mange, og her efterkommer Apple i hvert fald et ønske, der har været luftet siden lanceringen af iOS 7. Det er nu nemmere at se alle dagens aftaler, og det samme gælder hvis du kigger på aftalerne hen over hele måneden.

Kamera
Med det opdateringen af iOS følger også mere enhedsspecifikke opdateringer. Dem der har en iPhone 5S vil opdage, at vælger man HDR auto, så vil kameraet selv analysere og beslutte om et billede mere optimalt set skal tages i HDR. Det er altså ikke længere enten eller for fotografen. Man kan naturligvis stadig slå funktionen HDR-funktionen til og fra.

Touch ID
Touch ID, der også så dagens lys med iPhone 5S skulle også være optimeret, så der skulle være færre frustrationer over fingerskanneren.

Øget fart på iPhone 4
Med både CarPlay, optimering af Siri og opdateringer til flagskibsmodellen iPhone 5S, så kunne det ligne et opdatering der i høj grad retter sig mod de nyeste enheder, men faktisk er der også noget at hente for ejere af den noget ældre iPhone 4. Da iOS 7 kom ud sidste år udløste det et ramaskrig hos iPhone 4-ejere, der oplevede at deres telefon blev langsommere. Nogle mente ligefrem, at Apple forsøgte at presse folk til at skifte til nyere modeller.

Med hensyn til hastigheden, så var der noget om snakken. Magasinet Ars Technica testede responstiden fra man trykkede på et ikon og den pågældende app var klar til input. Der var over hele linien tale om øget ventetid, og selvom det kun regnes i hele og halve sekunder, så rigeligt til at give oplevelsen af en sløvere telefon.

Se også: Så meget plads har din smartphone i virkeligheden

Med iOS 7 er der håb for brugerne. Ars Tehnica har således kørt samme test igen med iOS 7 på en iPhone 4, og selvom man med en enkelt undtagelse ikke helt er nede på hastighederne fra iOS 6.1.3, så er der dog tale om forbedringer i forhold til iOS 7. Mest markante løft er kommet på på besked-app'en, der næsten har fået halveret responstiden og nu er helt nede på lige under den tid, som den brugte i iOS 6.1.3.

Arstehnica vurderer, at dette formentligt er sidste gang, at Apple forsøger at optimere på oplevelsen for iPhone 4-brugere, så dette er meget vel så hurtigt som det kan blive, og altså ikke helt så hurtig som den føltes med tidligere udgaver af styresystemet.

Hvilke forbedringer er du mest tilfreds med, og hvad havde du gerne set Apple forbedre i forhold til iOS 7? Del dine kommentarer herunder

Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen