Kaotisk mobilmarked: Umuligt at finde billigste abonnement

Danske forbrugere er totalt overladt til sig selv, efter konservativ minister for et år siden slagtede den offentlig guide over mobilpriser

Ekstra Bladet brugte flere dage på at analysere de mange priser på teleselskabernes hjemmesider. Og vi følte os lige så forvirrede, som mange danske mobilkunder er, når de skal skifte abonnement. (Modelfoto: Henning Hjort)
Ekstra Bladet brugte flere dage på at analysere de mange priser på teleselskabernes hjemmesider. Og vi følte os lige så forvirrede, som mange danske mobilkunder er, når de skal skifte abonnement. (Modelfoto: Henning Hjort)

TIP OS: Har du også erfaringer med mobilmarkedet? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Det er sværere end nogensinde for danske forbrugere at finde det billigste mobilabonnement. Det afslører en gennemgang, Ekstra Bladet har lavet af de private hjemmesider, der skal hjælpe forbrugerne med at få et overblik.

GODE RÅD FRA TÆNK: Sådan bruger du teleguiderne

For et år siden nedlagde daværende videnskabsminister, Charlotte Sahl-Madsen (C), ellers den offentlige teleguide med netop den begrundelse, at der skam findes objektive hjemmesider, der kan sammenligne priserne på det kaotiske mobilmarked.

Forbrugerråd: En dårlig beslutning
Men de mange private guides bruger vidt forskellige kriterier for at sammenligne mobilpriserne, afslører avisens gennemgang af markedet. I nogle tilfælde sammenlignes kun de mobilselskaber, der betaler hjemmesiderne for at gøre det

Derfor tog politikerne også beslutningen om at nedlægge den offentlige teleguide på et helt forkert grundlag, mener Forbrugerrådet i dag:

- Når man på den måde frasagde sig ansvaret for at give forbrugerne en ordentlig vejledning på det her meget komplicerede marked, så burde man i det mindste sikre, at de firmaer - man har overladt forbrugerne til - opfylder nogle minimumskrav, lyder kritikken fra chefkonsulent i Forbrugerrådet, Michael Salomon.

TEST I TÆNK: Guiderne fungerer ikke

Ifølge Forbrugerrådet er problemet med de mange private sider netop, at der ingen regler findes for, hvordan de skal sammenligne mobilpriserne:

- Enhver kan jo lave sådan en hjemmeside. Man har virkelig stillet forbrugerne dårligere med de her beslutninger, mener han.

Venstre: Klar dig selv
Ordførerne fra både Socialdemokratiet og Enhedslisten efterlyser nu klarere regler, der kan regulere hjemmesiderne bedre og give forbrugerne et reelt overblik. Men i Venstre, der var med til at udslette den offentlige prisguide, mener man fortsat, at forbrugerne må klare sig selv:

- Jeg kan ikke se, hvorfor vi skal lave en prisguide på telefoni, når der er bred enighed om, at der ikke skal være en på mælk, sko og biler, siger teleordfører Torsten Schack Pedersen (V) til Ekstra Bladet.

- Forbrugerne må tage sig tiden til det selv og kigge sig godt for. Det er deres eget ansvar, mener han.

0 kommentarer
Vis kommentarer