Test: Sony har virkelig fundet sutten

Serie af vandafvisende telefoner får 15. marts en fremragende storebror kaldet Xperia Z. ekstrabladet.dk har testet topmodellen fra Sony

OK - så overdriver vi lidt. Sony Xperia Z er vandafvisende, men ikke et dykkerur. (PR-foto)
OK - så overdriver vi lidt. Sony Xperia Z er vandafvisende, men ikke et dykkerur. (PR-foto)

Sony Xperia Z, luksustelefon med hele 5 tommer display, 13 megapixel kamera, vandafvisende. Sælges fra 15. marts til en forventet pris på 5-5.500 kroner uden abonnement.

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Tigerspring i mobilverdenen skal tælles i år. Og denne artikel er en hyldest til netop tigerspring.

Jo jo jo - jeg ved godt, at der med jævne mellemrum kommer nye mobiltelefoner. En gang i kvartalet 'popper' en ny model op. Og den følges så af PR-fanfarer, så man næsten tror, at Vor Herre er landet.

SPECIFIKATIONER: Det kan Xperia Z

Mange gange er telefonerne dog blot kopier, opgraderinger eller forfriskninger af ældre modeller. Og nogle gange kan man nærmest have fornemmelsen af at for at få den HELT rigtige telefon, så skal vi først købe tre-fire NÆSTEN rigtige telefoner først.

Bruger V-model hver dag
Men tigerspring er netop, hvad Sony laver netop nu med sin serie af vandafvisende telefoner med navne som Xperia GO og Xperia V.

Forleden holdt Sony så endnu et lanceringsmøde i København, hvor ekstrabladet.dk fik den seneste model, Xperia Z, med i hånden til test.

TEST:

Se også: Test: 820 grunde til at vælge Nokia


Først lidt 'varedeklaration': Denne anmelder har allerede - privat - flere forskellige telefoner liggende (nej, ingen gaver fra producenterne, men købt for egne penge): 2012-flagskibet Samsung Galaxy S3, pligttelefonen iPhone 5 og den rædsomme Nexus 4 produceret af LG.

LÆS OGSÅ: Galaxy Note - nu med 8 tommer

Derfor roterer jeg også rundt mellem modellerne med mine to telefonnumre, det private og arbejdsnummeret.

Men en telefon er lige nu i fast rotation: Xperia V fra Sony. Fordi det er en FREMRAGENDE telefon, som jeg glæder mig over at bruge hver eneste dag.

Derfor virker Xperia
Sådan havde jeg det også under testen af storebroderen Xperia Z. Sony har virkelig fundet formlen med denne serie af telefoner, der som 'det ekstra' har den vandafvisende funktion.

Hvorfor har jeg så forelsket mig i Xperia-serien? Lad mig give et par pinde med forklaringer:

* Ny strømbesvarende funktion - når telefonen sover, spares der på strømmen ved at cutte dataforbindelsen for en række aps. Du bestemmer selv hvilke - og jo, funktionen sparer absolut strøm

* 13 megapixel kamera med rigtig gode foto- og videofunktioner

LYD OG BILLEDE: Seks stjerner til Sony

* Superflotte displays - de står lige så skarpt som de bedste fjernsyn

* Velbygget og flot design

* Lynhurtige funktioner og 4G - understøttet af et Android-styresystem, der spiller perfekt på telefonerne

Stor - men velfungerede
Nu handler denne test om Xperia Z, der udmærker sig ved at være en af adskillige fem-tommers modeller, som producenterne dette forår spytter ud på markedet.

Anført af Samsungs Galaxy Note (2) - med hele 5,5 tommers display - har de andre producenter nemlig kastet sig ud i kampen om at producere og sælge mobiltelefoner, der er halvt telefon og ret meget tablet.

TEST: Se også: Test: Høretelefoner med englelyd Høretelefoner med englelydJeg kan dog med det samme afsløre, at jeg ALDRIG regelmæssigt kommer til at bruge en telefon af den størrelse. Så stor en telefon siger mig ikke rigtigt noget.

MEN når det er skrevet: Sony er faktisk lykkedes rigtig godt med at kombinere stor størrelse med funktionalitet, der også gør apparatet til en fin telefon for dem, der er til store telefoner!

Lidt for meget glas
Designmæssigt har Sony kastet sig over konceptet med 'hel-krop'-modeller. Altså slut med at tage batteriet ud eller putte et hukommelseskort ind i telefonen (som man fx. kan med Xperia V).

Telefonen kan ikke lukkes op af forbrugeren. Og det er en smule ærgerligt, men ikke noget der ødelægger oplevelsen.

Der er dog en ting ved designet, som jeg gerne havde set anderledes: Bagsiden af telefonen er belagt med glas. Og selv om telefonen ikke glider ned og væk fra brugeren - som den håbløse Nexus 4 fra LG gør - så havde jeg foretrukket den mere 'skridsikre' bagside, som Sony har lagt på bagsiden af Xperia V.

LÆS OGSÅ:

Se også: Årets bedste mobiltelefon er...en android

Samlet fortjener Sony og Xperia Z en stor håndfuld stjerner. Personligt ville jeg nok gå et trin ned i størrelse og vælge Xperia V. Men dem, der gerne vil have en luksustelefon i supertanker-klassen, kan trygt vælge Xperia Z.

Xperia Z sælges i Danmark fra 15. marts, men kan om kort tid forudbestilles hos de fleste store teleselskaber. Prisen ventes at lande på 5-5.500 kroner uden abonnement.

DIN YNDLINGSMODEL: Hvilken telefon er din favorit? Skriv en kommentar under artiklen

1 af 3 Den nye topmodel fra Sony har fået et meget flot design. (PR-foto)
2 af 3 Glas, glas og mere glas. Design er i højsædet på den teknologisk meget voksne telefon Xperia Z fra Sony. (PR-foto)
3 af 3 OK - så overdriver vi lidt. Sony Xperia Z er vandafvisende, men ikke et dykkerur. (PR-foto)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere