Test: Lumia 800 er Nokias bedste telefon

Men kampen med andre og bedre smartphones bliver hård for den Microsoft-styrede telefon, som er på det danske marked fra i dag

Telefonen fås i tre forskellige farver - og der er 16 GB hukommelse i modellen, der rammer det danske marked lige nu. (Foto: Nokia)
Telefonen fås i tre forskellige farver - og der er 16 GB hukommelse i modellen, der rammer det danske marked lige nu. (Foto: Nokia)

Et rigtigt godt forsøg, Nokia!

4
5.2
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

HAR DU PRØVET LUMIA 800: Skriv din kommentar i debatten længere nede i artiklen

Lille, veludstyret - og lækker.

Ekstra Bladet er ikke i tvivl. Nokia Lumia 800 er et fremragende bud på en smartphone, der på mange punkter lever op til sine nærmeste konkurrenter fra Apple, Samsung og HTC.

TJEK PRISEN: Her tager de mindst for Lumia 800

Man kan også sige, at det i den grad var på tide, at finske - vel, nu amerikanske - Nokia fik kastet sig ind i kampen om, hvordan fremtidens smartphone skal fungere.

Genialt styresystem
I næsten en måned har vi haft telefonen til test. Og den adskiller sig positivt fra tidligere Nokia-modeller.

Softwaren er ikke finnernes nu dødsdømte Symbian, men Windows Phone fra Microsoft. Og det tæller i den grad som et plus.

Windows Phone er et genialt styresystem. Stabilt, intelligent og meget 'socialt' anlagt. Du lægger nemt dine sociale netværker som Facebook, Twitter og LinkedIn på telefonen. Og styresystemet kæder så beskeder, billeder og status på dine enkelte kontakter sammen med netop adressebogen.

ANMELDELSER: De skriver andre om Lumia 800

Hvert socialt netværk og hver person er ikke længere en forskellig funktion. Alt er samlet, så en person og de mange måder at kommunikere med vedkommende sker på samme tid. Det fungerer smidigt og uden problemer.

Nogle anmeldere har hæftet sig ved, at der ikke findes så mange programmer - apps - til Windows Phone som til fx Apples iPhone. Vi har dog ikke oplevet det som et stort problem. De fleste etablerede firmaer, som laver apps, har nemlig lavet en version til Windows Phone. Tjek selv her, hvilke programmer der findes.

Rod på forsiden
Der er fortsat små ting, der kan rettes i Windows Phone. For eksempel er det ret irriterende, at man manuelt skal flytte og rette på de såkaldte 'tiles' - eller brikker - der ligger på forsiden af telefonens touchscreen.

Ideen med de forskellige tiles er, at du har en brik for Facebook, en for dit kamera, en for dit bibliotek med billeder og video. Og du kan løbende lægge de enkelte programmer ud som en brik eller tile. Når du trykker på en tile, så åbnes det pågældende program eller den pågældende funktion.

Problemet opstår imidlertid, når du sletter eller vil lægge nye tiles ind. Så bliver der simpelthen sorte huller i 'mønsteret'. Og hvis du vil samle dine tiles sammen, så de ikke fylder så meget på skærmen, skal det gøres manuelt. På fx en iPhone sker dette automatisk ('magnetisk').

Husk etui
Når man kigger på selve telefonen, så er den elegant. Nokia har valgt nogle lækre materialer til at bygge telefonen med: Gorilla Glass og ' polycarbonate plastic' (og ikke stål, som vi skrev tidligere/red.).

Telefonen er lille og ret glat i det. Derfor oplevede vi også, at den 'smuttede' ud af hånden på os - og testtelefonen (undskyld, Nokia) fik et hak i siden.

Heldigvis følger der et (grimt) plastiketui med - og der kommer helt sikkert andre og pænere etui på markedet de kommende uger. Du får i hvert fald brug for et etui, hvis du vil undgå hakker i fornøjelsen.

Lidt for lille
Under vores test oplevede vi Nokia Lumia 800 som en meget stabil telefon. Og en telefon, man løbende bliver gladere og gladere for at bruge.

Som nævnt er det en lille telefon. Og det koster på brugeroplevelsen, når man skal taste beskeder og mails ind. Det indbyggede virtuelle tastatur er lidt for lille. Og selv om bogstaverne bliver forstørret, når du trykker på dem, så er det ikke helt nok. Det er en smule for småt for nogle brugere, er vi overbeviste om.

DOKUMENTATION: Det kan Nokia Lumia 800

Som mange andre telefoner kan Nokia Lumia 800 godt finde ud af at 'spise' batterierne. Men selv om vi brugte telefonen intensivt, er batteritiden helt sikkert godkendt. De fleste brugere af smartphones lader alligevel deres telefon en gang i døgnet - og det bliver du også nødt til med Nokias nyeste model, hvis du er en 'superbruger'.

Endelig: Det medfølgende headset og den indbyggede radio er ikke imponerende - nærmest skrattende dårlig. Derimod leverer telefonens Carl Zeiss-kamera meget flotte og naturtro billeder.

Nokia får det svært
Uanset hvor god en anmeldelse Nokia Lumia 800 får - og har fået - så har finnerne en kæmpe udfordring: Mange andre producenter er allerede kommet dem i forkøbet.

Og de andre - særligt Apple og Samsung - gør det rigtigt godt. Derfor skal der også mere end en enkelt succesmodel til for, at vi (igen) tror på, at Nokia for alvor får en betydning på fremtidens marked for smartphones.

MYSTERIUM: Ingen ved, om Nokia kan sælge Lumia 800

På den netop afsluttede IT-messe - CES i Las Vegas - lancerede Nokia da også næste skud på stammen, nemlig Lumia 900.

Telefonen har (hurra!) en større skærm, men kommer først på markedet i USA.

Uanset hvad: Giv Nokia Lumia 800 en chance, hvis du lige nu er på jagt efter en ferm og lille smartphone, der virker!

1 af 4 Lidt større og lidt tykkere - men ellers har Nokia Lumia 800 næsten samme størrrelse som denne iPhone 4S (t.v.)
2 af 4 Nokias Lumia 800 er et fantastisk bud på en smartphone. Men lidt lille, mener Ekstra Bladets anmelder - for eksempel når man skal taste beskeder ind. (Foto: Nokia)
3 af 4 Der følger et hylster med til telefonen. Det er en god idé at bruge det, fordi telefonen er 'glat' og nemt kan smutte ud af hænderne på dig. Hylsteret er dog ikke verdens smukkeste.
4 af 4 Telefonen fås i tre forskellige farver - og der er 16 GB hukommelse i modellen, der rammer det danske marked lige nu. (Foto: Nokia)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen