Test af Samsung Galaxy S5: Den bedste Galaxy til dato

Galaxy S5 giver Samsung en sejr på smartphone-markedet, men den høje score er ikke et sikkert homerun

Samsung Galaxy S5 er den bedste Galaxy til dato. (Foto: Meremobil.dk)
Samsung Galaxy S5 er den bedste Galaxy til dato. (Foto: Meremobil.dk)

Samsung Galaxy S5

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Topmodellen i 2014 fra Samsung, Galaxy S5, gjorde allerede ved præsentationen positivt indtryk på mig. Endelig lader det til, at den sydkoreanske producent har lyttet til kritikken, af de tidligere modeller.

Da Galaxy S4 skulle sælges, havde Samsung fokus på mange ligegyldige ting, som kun i demonstrationssammenhæng var interessante at tale om. S5 er på nogle områder et tilbageskridt til almindeligheder, men det ses nu som en fordel, og et fremskridt. Kunderne har gennemskuet, at øje-scroll-teknikker ikke er noget, der giver mening i dagligt brug.

Samsung Galaxy S5 er den bedste Galaxy S til dato, men Samsung mangler stadig at sparke bolden helt og eftertrykkeligt ind i målet, fremfor at lade den trille stille og roligt over stregen. Jeg savner en sikker sejr!

Velkendt design med nyskabelser
Tilhørsforholdet til Galaxy S-serien er tydeligt for enhver. Designet er fintunet, men flere havde nok håbet på, at der var sket mere, end tilfældet er.

Den blanke glatte bagside med højglanslook er udskiftet med et mere mat udtryk, som drager tankerne hen på det læderudtryk der blev introduceret, med Samsung Galaxy Note 3.

Telefonen ligger nu bedre i hånden, end på Galaxy S4, men det er også en nødvendighed, da størrelsen og vægten er forøget. De rå fakta kan læses herunder.

Vandbestandig – men pas på den alligevel
Galaxy S5 er IP67-certificeret. Den er fuldkommen støvtæt og tåler det der hedder 'Kortvarig neddykning i vand'. Med 'kortvarig' menes 15 til 100 centimeter vand i indtil 30 minutter.

Samsung har ikke nogen vejledning i salgspakken omkring støv- og vand bestandigheden, heller ikke hvilken type væske telefonen må udsættes for. Så vi ved ikke om der er tale om salt, fersk eller klorvand.

Med andre ord. Undlad at eksperimentere med vand.

Læs også: Xperia Z2 tåler mere vand end Galaxy S5

Ny knap på fronten til multitasking
Den fysiske hjemknap er bibeholdt, men knappen til venstre er nu ikke længere menufunktion i apps eller styresystem. Derimod aktiverer den multitasking-menuen. Menuknappen er nu en del af styresystemet, hvor den ofte ses som nogle prikker i app’ens højre hjørne.

Samsung har intet nyt gjort ud af lyden fra højtaleren. Det lyder fortsat forfærdeligt.

Skærmen på 5.1 tommer har en smule højere pixeltæthed end forgængeren, men ellers er der ingen ændringer.

Opgradering af maskinkræfterne
Maskinen i motorrummet har fået ekstra power i cylinderne. Nu er processoren Qualcomm Snapdragon 801 på 2.5 GHz quad-core med Adreno 330. Det er lidt af en opgradering fra Snapdragon 600 (1.9 GHz quad-core med Adrenoe 320) i Galaxy S4.

Benchmark-scoren i Antutu kommer ud med 34.234 point, hvilket er lidt mindre end HTC One M8 scorede – her landede vi på 36.312 point, om end dog stadig på niveau.

Læs også: HTC One (M8) - stadig den eneste ene?

Fingeraftrykslæseren virker rimeligt
I hjemknappen er der indbygget en fingeraftrykslæser, som anvendes til oplåsning af telefonen. Pinkode og andre låseteknikker er dermed overflødige.

Jeg oplever i dagligt brug langt flere fejllæsninger på Galaxy S5 end på iPhone 5S, og det tror jeg hænger sammen med, at der skal stryges hen over sensoren. Sandsynligheden for at det ikke sker lige så præcist, som ved at lægge fingeren på en sensor, tror jeg er er større.

Hvis ikke fingeraftrykket genkendes efter et antal forsøg, kan der i stedet indtastes en alternativ adgangskode, som skal indeholde tal og bogstaver. Derudover, kan der låses op, ved at angive kontooplysningerne til den Google-konto, der er sat op på telefonen.

Mere fokus på sport og motion
S Health er kommet i en ny version, som kan udnytte sensoren til måling af puls på bagsiden, lige under kameralinsen.

Programmet taler sammen med Gear 2, Gear Fit og pulsmålerne EI-HH10 (Samsung), Garmin Heart Rate Monitor og Times Flex Tech Digital 2.4.

Læs også: Samsung Gear 2 – første kig på det nye smartwatch

På egen hånd kan S Health bruges som skridttæller eller anvendes til at tracke gang, løb, cykling m.v.

Samsungs tiltag er nyskabende, og fuldkommen i tråd med tidens trend omkring wearable gadgets og monitorering af livet.

Effektiv batteritid
Ultrastrømbesparer er producenternes nye våben imod batteridræn, og det er som sådan en god idé. Når denne er aktiveret, forvandles smartphonen til en SMS- og taletelefon, hvor alt der ikke er livsvigtig for kommunikationen deaktiveres.

Ved 10 procents strøm tilbage kan S5 ligge standby i 24 timer, oplyser Samsung. Men telefonen beregner også, når tilstanden aktiveres, hvor lang standbytid man skal forvente.

Fornuftigt kamera, men ikke i mørke
Samsung har udstyret Galaxy S5 med 16 megapixels kamera (1/2.6” sensor) men desværre uden optisk billedstabilisator (OIS). Telefonen har lynhurtig autofokus på 0.3 sekunder, så længe lysforholdene er optimale. Så snart mørket falder en smule på, har kameraet yderst vanskeligt ved at fange fokus.

Billederne er rimelige, hvis lysforholdene er gode. Men desværre skal der ikke meget mørke til, inden kvaliteten falder en hel del. Det kan du ved selvsyn se i nogle af vores testfotos.nada

Jeg vil vurdere, at kameraet i Galaxy S5 er bedre end det der findes i HTC One (M8). Det vil sagtens kunne klare en ferietur, så længe man blot husker på, at der skal lys til, for at det bliver rigtigt godt.

Konklusion: Den bedste Galaxy S til dato
Galaxy S5 er et produkt, der på hovedparten af punkterne hænger godt sammen, også når prisen taget med ind i overvejelsen. Jeg er utroligt fristet til at smide topkarakteren efter S5.

I dagligdagsfunktioner er telefonen stabil, men når vi går i detaljer, kunne små ting godt tweakes yderligere, og min forventning er, at Samsung hurtigt er klar med optimerende softwareopdateringer. Ganske som andre producenter også gør det.

Der er ikke én stor vigtig funktion, som er primær for brugeren, der ikke fungerer godt. Fingeraftrykslæseren er et eneste, som jeg kan stille spørgsmålstegn ved.

Imod taler den haltede fingeraftrykslæser, dårlig højtaler på bagsiden og et design som endnu engang er en kopi af forgængerne.

For taler IP-certificeringen, nytænkning med pulssensor, lynhurtige datahastigheder, gode optimeringer i brugerinterfacet og god batteritid.

Jeg lader tvivlen komme produktet til gode. Samsung Galaxy S5 ender på 6 ud af 6 stjerner, men det er en bold, der triller over stregen, og ikke en ren sekser.

Læs den udvidede test her

0 kommentarer
Vis kommentarer