Sådan surfer du sikkert på ferien

Det er fristende at udnytte muligheden for at komme på nettet, hvis der er et tilgængeligt WiFi-netværk, men det er ikke uden risiko

Det kan være fristende at hoppe på det gratis WiFi, når man er på ferie i udlandet, men det er ikke uden risiko. (Foto: Colourbox)
Det kan være fristende at hoppe på det gratis WiFi, når man er på ferie i udlandet, men det er ikke uden risiko. (Foto: Colourbox)

Det kan for de fleste være mere end almindeligt vanskeligt at trække stikket helt ud, når sommerferien rammer og turen går sydpå. Nok trækker badetøj, strand og poolbar, men både smartphone og tablet finder hurtigt vej til tasken med solcreme og badehåndklæde.

De fleste sætter pris på at holde forbindelse til internettet, hvad enten det er for at tjekke Facebook, sende billeder hjem til familien eller tjekke arbejdsmail. Det kan være en bekostelig affære, selv med de lavere roamingafgifter, hvorfor de fleste hurtigt indleder jagten på et lokalt WiFi-netværk.

Det bør dog benyttes med stor omtanke og forsigtighed, lyder advarslen fra it-sikkerhedsfirmaet BitDefender.

For uanset om du sidder på en cafe, i en lufthavn eller i en hotellobby, så er der risiko for, at andre kigger med. Andre brugere kan nemlig også være koblet til samme netværk og hvis der sidder en hacker med det rigtige værktøj til at spotte sårbarheder på din computer, tablet eller smartphone, så kan du uden at vide det, få opsnappet personlige informationer eller hackeren kan plante trojaner og få adgang til dine personlige konti, lyder advarslen.

Se også: Farvel til papiret: Fem digitale og gratis ferietricks til din smartphone

- En computerinteresseret med lidt teknisk snilde og teoretisk viden kan hurtigt opsætte et netværk, give det et generisk navn som feks. 'free wifi' eller 'secure wifi' og efterfølgende overvåge alle der logger på og læse alt der bliver skrevet, forklarer Bo Skeel, der er europæisk salgsdirektør hos Bitdefender.

Det vil sige, at har man eksempelvis været omkring sin netbank eller foretaget et køb på nettet på en usikker WiFi-forbindelse, så kan hackeren i værste fald få adgang til blandt andet login-oplysninger.

Opfordringen fra BitDefender lyder derfor, at man holder sig fra eksempelvis et besøg på sin netbank, hvis man er det mindste i tvivl om, hvorvidt der er tale om et sikkert WiFi-netværk.

Se også: Guide til nødopladere: En ven i nøden

Det og otte andre råd fra BitDefender til at agere mere sikkert på nettet, når du er i udlandet, kan læses herunder.

0 kommentarer
Vis kommentarer