Du har gjort dem møgrige: Så mange penge har Apple i banken nu

Genial markedsføring, verdens bedste skatteadvokater og de næsten umættelige forbrugere har sendt astronomisk overskud lige ned i lommen på amerikansk IT-gigant

Man kan næsten se Apple-chefen Tim Cook tænke over, hvor han skal gemme de mange milliarder henne. I dag findes de fleste i skattevenlige lande langt væk fra USA. (Foto: Richard Drew/AP)
Man kan næsten se Apple-chefen Tim Cook tænke over, hvor han skal gemme de mange milliarder henne. I dag findes de fleste i skattevenlige lande langt væk fra USA. (Foto: Richard Drew/AP)

Misundelse er en grim ting.

Men når man kigger på det seneste regnskab fra Apple, springer to ting i øjnene: firmaet får et gigantisk overskud, hver gang de sælger dig en iPhone eller iPad. Og de har haft det i adskillige år.

Se også: Apple under anklage: Mobilbatterier er lavet af børnearbejdere

Apple-chefen Tim Cook lagde da heller ikke skjul på, at giganten har samlet flere penge sammen i banken end nogensinde før:

- Vi har 'moderen' over alle balancer med næsten 216 milliarder dollars i kontanter, forklarede ham under en telekonference tidligere på ugen med selskabets investorer.

Det svarer til en stak penge med 1.478 milliarder danske kroner. Eller næsten 38 broer over Storebælt, der - i nutidskroner - kostede 39 milliarder kroner at bygge.

Se også: Apple smarte trick i Irland: Har sparet 55 milliarder i skat

Geniale til skattespekulation
Det er dog ikke alene smart markedsføring og gode produkter, der sender milliarder i banken. Apple er også genial til - og stærkt kritiseret for - at betale så lidt som ingenting i skat.

De fleste penge ender nemlig i særdeles skattevenlige lande, som Apple i årevis har lavet meget attraktive skatteaftaler med.

Måske lidt for smarte aftaler, mener EU, der netop nu er i gang med at kulegrave firmaets skattely i Irland.

Se også: Google kryber til korset efter hårdt pres: Betaler 1,3 mia. kr. ekstra i skat i Storbritannien

Apple: Betaler hvad vi skal
Tim Cook afviser dog alle beskyldninger som politisk sniksnak - vi betaler den skat, vi skal, siger han.

Og dermed forklarer han det samme som alle chefer i verdens største firmaer, der - som Apple - hyrer de bedste skatteadvokater til at forsvare deres pengetanke mod at bidrage mere end nødvendigt til 'fælleskassen'.

Se også: EU går til kamp mod multinationales skatteunddragelse

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen