Politianmeldt: Brugte iPhones sat til salg som nye

Forbrugerombudsmanden politianmelder firmaet Phonetrade for ulovlig markedsføring - vi glemte et ord i vores annoncer, siger den ansvarlige

Foto: AP
Foto: AP

TIP OS: Kender du mere til sagen? Send os en mail via 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Er en iPhone 'helt ny', hvis andre tidligere har ejet den?

Mange vil svare, at den er brugt - det samme mener Forbrugerombudsmanden, der nu har politianmeldt firmaet Phonetrade for ulovlig og vildledende markedsføring. Det sker efter klager fra flere kunder, der følger sig groft vildledt.

I fem tilfælde har firmaet ifølge politianmeldelsen solgt brugte iPhones med slogans som 'Spar 800 kr. på en Helt Ny iPhone 5 (16GB) i dag! og 'HELT NY 16GB iPhone 5S – fra 1.949,-'. Problemet er bare, at telefonerne var såkaldte pre-owned iPhones.

De to ejere af firmaet har samtidig som privatpersoner lovprist Phonetrade på firmaets Facebook-side, hvilket ombudsmanden mener vildledende.

Se også: Vil disse bilsider have penge af dig? Så nægt at betale

Firma: Vi ville ikke snyde
Hos Phonetrade er Morten Zachariasen oprigtigt ked af sagen. Han er som medejer og marketingchef ansvarlig for fejlene, der nu koster firmaet en politisag:

- Vi har på intet tidspunkt haft et ønske om at føre kunderne bag lyset, siger han til Ekstra Bladet.

- Hvad er der så sket?

- Annoncerne, som lå på Facebook et par uger sidste sommer, manglede ganske enkelt et ord. Der skulle have stået HELT NY STAND - og ikke bare HELT NY. Så ordet 'stand' er ved en fejl faldet ud.

- Og selv om annoncerne havde denne fejl, blev kunderne oplyst om, at telefonerne var pre-owned, når de klikkede videre for at købe. På købssiden kan man nemlig altid se, hvilken stand den brugte telefon er i, og at den er brugt.

- Forbrugerombudsmanden kritiserer også dig og din medejer for at have lovprist jeres firma på Facebook?

- Ja, vi skrev, at det var et fedt firma og gav vores Facebook-side nogle stjerner. Det skete ved opstarten af hjemmesiden.

- Min påstand er, at alle firmaer, der starter en Facebook-profil op, får venner og bekendt til at gøre det samme, siger Morten Zachariasen til Ekstra Bladet.

Se også: Denne reklame er fup: Klik og det koster dig et dyrt abonnement

Ulovligt at 'like' sig selv
Forbrugerombudsmanden advarer dog imod at gøre, som det er sket hos Phonetrade og 'like' sin egen firmaprofil:

'Brugeranmeldelser spiller ofte en rolle, når forbrugerne beslutter, hvem de handler hos. Det er derfor vigtigt for både forbrugerne og for konkurrencen virksomhederne imellem, at brugeranmeldelser er troværdige,' skriver ombudsmand Christina Toftegaard Nielsen i en udtalelse om sagen.

'Og det er ulovligt, når virksomhedsejere anmelder deres egen butik til topkarakter under påskud af at være almindelige forbrugere.'

Se også: Ford politianmeldt: Lod kendte vildlede kunderne på nettet

TIP OS: Kender du mere til sagen? Send os en mail via 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

1 af 2 Det er på Phonetrades profil på Facebook, at kunderne ifølge Forbrugerombudsmanden er blevet vildledt.
2 af 2 Foto: AP
64 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere