Smadrer din iPhone med dødsknap: Nu får Apple en sag på halsen

Både i USA og Australien skal Apple forklare sig om 'fejl 53', der smadrer folks iPhones, hvis de bruger andre end Apple til at reparere dem

Det er nyere iPhones, der har indbygget den særlige teknologi, som gør det muligt at slette telefonen helt, hvis andre end Apple reparerer den. (Foto: Ng Han Guan/AP)
Det er nyere iPhones, der har indbygget den særlige teknologi, som gør det muligt at slette telefonen helt, hvis andre end Apple reparerer den. (Foto: Ng Han Guan/AP)

Sagen om Apples målrettede ødelæggelse af iPhones, der er blevet repareret hos andre end Apple, får nu konsekvenser.

I USA er det første af flere gruppesøgsmål netop blevet rejst mod Apple, der risikerer at skulle betale millioner af dollars i erstatning til de ramte forbrugere.

- Tænk dig om inden du får din iPhone eller iPad repareret, lyder rådet fra den private reparatør Morten Jensen. Han har selv oplevet, hvordan iPhones 'dør', hvis der pilles ved dele, som Apple aggressivt beskytter med deres nyeste software. (Foto: Jakob Jørgensen) Mobil Forbrugerrådet om Apple: Helt urimeligt at de ødelægger din iPhone

Sagen er blevet kendt som 'fejl 53' og blev allerede i oktober sidste år afsløret af Ekstra Bladet.

Men de seneste uger er sagen omtalt internationalt, og det har fået både private advokater og myndighederne til at angribe Apple.

Kritikere: Apple er arrogant
Fejlen udløses, hvis du får repareret de dele af din telefon, som har kontakt til fingeraftrykslæseren på nyere iPhones og iPads.

Apple forsvarer sig med, at funktionen alene handler om at beskytte ejerne af telefonen mod tyveri af deres data.

Mobil Nu indrømmer Apple: Vi ødelægger din iPhone med vilje

Men kritikere kalder Apples opførsel arrogant: kunderne har intet fået at vide om funktionen. Og problemet kan alene løses ved at købe en ny dyr telefon fra Apple.

Ingen reaktion i Danmark
I Australien har de lokale konkurrencemyndigheder netop bedt Apple om at komme med en særdeles god forklaring på 'fejl 53'.

Derimod afviser de danske konkurrencemyndigheder i dag over for Ekstra Bladet, at de har planer om at rejse en sag.

Det helt særlige ved ID1 er dette elektroniske hjul, der skal gøre det nemmere at skifte mellem programmer og funktioner på telefonen - alene ved at bruge en enkelt hånd. (PR-foto) Mobil Her er dommen over dansk mobil: For dyr, for knirkende og for dårlig

Allerede i efteråret 2015 vurderede den danske styrelse nemlig sagen og besluttede dengang, at de ikke vil blande sig i Apples forbrugerpolitik.

Apple ønsker ikke at kommentere 'fejl 53' over for Ekstra Bladet.

Mobil TV: Pludselig var Mortens iPhone stendød

23 kommentarer
Vis kommentarer