Test: Topmobil i miniformat

Sony fortsætter med at bevise, at en mini-model ikke behøver at være dårligere end en fuldvoksen

Sonys nye mobil har en praktisk størrelse, men stadig lynhurtig ydelse. (Foto: PR)
Sonys nye mobil har en praktisk størrelse, men stadig lynhurtig ydelse. (Foto: PR)

Størrelsesmæssigt er den nye Compact lige så lille og praktisk som den tidligere Z3-model. Og præcis lige så robust og vandtæt med IP65/68-klassificering. Men rart nok er det nu uden den luge, som dækkede for USB-ladestikket.

Af udseende er den blevet lidt strengere i formen med lige i stedet for afrundede kanter samt en lækker matteret bagside. Farvevalget er grafitsort, hvid, gul eller koral.

Telefonen er støv- og vandtæt og uden irriterende luger. (Foto: PR)
Telefonen er støv- og vandtæt og uden irriterende luger. (Foto: PR)
 

Skærm
Den store forskel på Compact-modelen og den almindelige Z5 er selvfølgelig skærmstørrelsen. 4,6 tommer lyder ikke af meget, men man skal huske på, at 4,7 tommer var en standardstørrelse for ikke så længe siden. Og med en 720p skærm får man fuldt tilstrækkelig opløsning til, at den virker skarp og detaljeret.

Se også: Godt nyt til gamere: Computerspil får områder i hjernen til at vokse  

Som sædvanlig er Sony gode til klemme fin kontrast og farvegengivelse ud af skærmene med billedforbedrende teknikker fra deres tv-division.

Kamera
Blandt de store nyheder ved Z5-serien er det nyudviklede kamera. Det har en usædvanligt stor sensor af en mobiltelefon at være og optik med stor blændeåbning. Desuden er opløsningen øget til vanvittige 23 megapixel. Det skal dog bemærkes, at billeder normalt tages i mere fornuftige 8 megapixel med en billedstørrelse lavet til at blive uploadet på sociale medier. Der er også en ny autofokus, som er blandt de allerhurtigste, vi har set.

Se også: Der er krig om dine ører  

Men det er i svagt lys, kameraet virkelig brillerer. Man får betydeligt lysere billeder, men uden de artefakter, som billedprocesseringen ellers ofte tilfører. Desuden er hvidbalancen og farverne bedre. Kort sagt topklasse.

 

Lyd
Selv om de er blevet mere diskrete, har Sony rart nok beholdt de to fremadrettede højttalere. De lyder okay, men er ikke noget, man falder i svime over.

Se også: Det her bliver dit bedste vækkeur nogensinde  

I brug
En af de gode nyheder ved Z5-serien er, at den har fået en velfungerende fingeraftrykslæser. Den er smart nok placeret på tænd/sluk-knappen på siden, hvilket gør den nem at komme til med telefonen i hånden. Det er derimod ikke så praktisk, hvis den ligger på bordet.

 

Den kompakte mobil fra Sony kan klare lidt af hvert. (Foto: PR)
Den kompakte mobil fra Sony kan klare lidt af hvert. (Foto: PR)
 

Konklusion
Sony har gjort det igen. Med Xperia Z5 Compact har de leveret en smartphone, der ikke alene er langt den bedste mobiltelefon i kompaktformat, men faktisk en af de bedste telefoner overhovedet. Den er utroligt hurtig og er forbedret på de fleste områder. Kameraet tager billeder i topklasse og fokuserer lynhurtigt. Vi kan også godt lide det nye, mere sobre udseende.

Allerede før havde vi svært ved at finde noget at klage over ved Z-serien, og nu er det bare en stor tommelfinger opad.

Læs mere om Sony Xperia Z5 Compact hos Lyd & Billede

15 kommentarer
Vis kommentarer