Tjek det med småt: Forsikring giver dig brugt mobil i bytte

Byttetelefoner med brugte dele er standard hos store teleselskaber

Der tjenes mange penge på at sælge elektronikforsikringer til danske forbrugere. Men forsikringen er ikke altid pengene værd. Foto: Anick Jesdanun/AP
Der tjenes mange penge på at sælge elektronikforsikringer til danske forbrugere. Men forsikringen er ikke altid pengene værd. Foto: Anick Jesdanun/AP

TIP OS: Har du oplevet at få udleveret en 'genbrugt mobil' af forsikringen? Fortæl din historie i en mail til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Det lyder umiddelbart betryggende, når der smides en forsikring på bordet midt under en mobilhandel. Men lige så besnærende løftet om ’den sikre løsning’ eller ’dækker alle hverdagens små og store uheld’ kan være, lige så uigennemskuelig kan forsikringen være.

Ekstra Bladet har lavet et tjek af, hvordan betingelserne i mobilforsikringerne hos landets fire store teleselskaber er skruet sammen. Og et mønster går igen: den dag, du skal have en ny mobil i erstatning for den ødelagte, kan du få stukket en model med brugte dele i hånden.

Se også: Blæser på dom: Apple snyder stadig sine kunder

Du risikerer også at få en telefon i en helt anden farve og model, fremgår det af betingelserne:

’Enhver sådan erstatningsenhed, der leveres i henhold til denne police, kan være enten ny eller istandsat,’ fremgår det af policen hos Teleselskabet 3.

’Erstatningstelefoner er genopbyggede enheder, hvilket medfører, at de kan indeholde dele fra tidligere ejede enheder,’ står der i forklaringen fra forsikringsselskabet bag Yousee og Telenor.

Hos Telia er formuleringen, at du får en ’tilsvarende telefon uden hensyn til farver eller specielle udgaver.’

Så bundet er du

Tegner du en mobilforsikring hos flere af landets store teleselskaber, er det et krav, at du også har et teleabonnement hos dem.

Ifølge forsikringsbetingelserne mister du nemlig forsikringen i samme øjeblik, du opsiger dit teleabonnement og skifter selskab.

Se også: Apple dømt for det - men Microsoft og Sony bytter også til brugt

Glemmer at læse
De seneste måneder har Ekstra Bladet modtaget henvendelser fra flere læsere, der er dybt forundret, efter de under en forsikringssag har fået stukket en ’genopbygget’ mobil i hånden. Men hos Forbrugerrådet Tænk er man ikke overrasket:

- Ofte bliver man jo som forbruger stillet over for flere siders juridisk læsning, når forsikringspolicen udleveres. Og forsikringspolicer er ikke kendt for at være nemme at få et hurtigt overblik over, siger rådets jurist Lea Markersen.

- Det er derfor de færreste, der får tærsket sig hele vejen igennem policen og igennem alt det væsentlige, som er forbeholdene for dækningen og i øvrigt alt det med småt, som begrænser forsikringens dækning.

- Så er det først, når man står i en situation, hvor man har brug for sin forsikring, at man opdager, at man nok ikke var helt så godt dækket, som man gik og troede.

Se også: Nu bøjer Apple sig: Tjek om du har krav på ny iPhone

Brug din indboforsikring
Det er dog ikke alene den brugte og helt anderledes byttetelefon, forbrugerne bør være kritiske over for. Både prisen og betingelser om opsigelse, selvrisiko og antallet af skader, man kan få erstattet, er vigtige at tjekke grundigt:

- Vi anbefaler generelt ikke, at man tegner de her tillægsforsikringer, fordi det er i meget få tilfælde, at det faktisk kan betale sig. Du har allerede en reklamationsret på 24 måneder, der dækker en række af de skader, som din telefon kan komme ud for.

- Så dækker forsikringen selvfølgelig, hvis du smider telefonen i toilettet, eller datteren taber en iPad på gulvet. Men hvis dækningen og betingelserne for forsikringen samtidig er meget ringe, kan det jo være lige meget. Du bør derfor endnu mere overveje, om forsikringen er pengene værd.

- Overvej også om det ikke bedre kan betale sig at lave en tillægsdækning for elektronik til din indboforsikring. Så er al din elektronik dækket i stedet for kun ét produkt, som tilfældet er med tillægsforsikringer, lyder rådet fra Lea Markersen.

Forsikring må godt - Apple må ikke

Juridisk er der intet, som hindrer teleselskabernes forsikringer i at udlevere telefoner og tablets med brugte dele. Bare det fremgår af betingelserne, hvilket det som nævnt gør.

Derimod kan man ikke udlevere enheder med brugte dele i bytte, hvis byttet sker som en del af en reklamationssag under købeloven.

Her er kravet nemlig, at man altid skal have en ny enhed, hvis den ødelagte ikke kan repareres, eller pengene betales tilbage.

Praksis er netop blevet indskærpet under en sag, Apple anlagde mod en dansk forbruger. Her besluttede retten at give forbrugeren ret - Apple har efterfølgende valgt at opgive en anke og lover nu at følge reglerne i købeloven.

Mobil - 9. dec. 2016 - kl. 13:01 Apple tabte: Må ikke give dig en brugt telefon

TIP OS: Har du oplevet at få udleveret en 'genbrugt mobil' af forsikringen? Fortæl din historie i en mail til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

8 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere