Mobildækning indendørs med privat 'mobilmast'

Flere steder i landet er mobildækningen så dårlig, at indendørs mobilsamtaler er nærmest umulige – det skal private 'mobilmaster' ændre på

Det er heldigvis ikke sådan en krabat, vi skal have ind i stuerne. (Foto: Flickr/Mike Mozart)
Det er heldigvis ikke sådan en krabat, vi skal have ind i stuerne. (Foto: Flickr/Mike Mozart)

Der går næppe en dag, uden at teleselskaberne forbedrer mobildækningen med nye master eller opgraderinger af de eksisterende.

Alligevel klager kunder igen og igen over ringe mobildækning - tre ud af fire af disse klager handler ifølge Telenor om dårlig indendørsdækning.

Se også: Basketstjerne: Min iPhone er skyld i mit dårlige spil

Løsningen på problemet er dog ifølge selskabet ikke kun at bygge flere master – det næste kvantespring i mobildækning skal i stedet tages indefra.

Det kan gøres ved, at øge antennekvalitet i mobiltelefoner, men også ved at bringe telefonerne tættere på mobilmaster. 

Se også: Ydmyget på Twitter: Grusom første date

I den forbindelse giver Telenor i løbet af den resterende del af 2015 deres kunder adgang til en ny teknologi, der gør det muligt at føre mobilsamtaler via WiFi-forbindelse, det såkaldte 'Voice over WiFi' eller WiFi calling.

PÅ den måde forvandles tusindvis af routere i danske hjem til indendørs 'mobilmaster', der kan give indendørs taledækning mange af de steder, hvor det udefra kommende mobilsignal i øjeblikket ikke er stærkt nok til at nå dybt ind i bygningen.

Se også: Teenage-hacker sendte SWAT-team hjem til fremmed

Udfordringer ved nybyggeri
Udfordringerne med svag indendørsdækning handler bla. om mobilmasternes rækkevidde - flere når ikke helt til udkantsdanmark.

Men problemet forstærkes også af, at materialerne i nybyggerier er så tætte, at det er svært at få et mobilsignal ind i bygningen.

En undersøgelse fra Sveriges Post och Telestyrelsen påviste for nylig, at 40 procent af et mobilsignal slipper igennem et standardvindue, mens kun 0,1 procent slipper igennem et moderne, energibesparende vindue. Samtidig slipper kun 1-10 procent af mobilsignalet igennem en betonvæg.

Inden WiFi calling kan tages i brug skal mobilproducenterne dog på banen.

Se også: Teenager hacker sig til knap en million

For at få adgang til at føre mobilsamtaler på WiFi, skal en smartphone være Voice over WiFi-parat. Det kan nyere smartphones blive, så snart producenterne udsender den nødvendige softwareopgradering.

– Der er stadig steder, hvor mobilsignalet ikke er stærkt nok indendørs, og hvor det derfor kan være svært at gennemføre en mobilsamtale. Samtaler via trådløse netværk har potentialet til at løse en stor del af dette problem. Vi håber, at smartphoneproducenterne kommer med den nødvendige software til WiFi calling sidst på året, og så skal vi nok være klar med netværket, siger Telenors netværksdirektør Kim Krogh Andersen.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen