Nyt styresystem til Mac: Her er de største ændringer

Apple kommer nu med en opdatering af styresystemet for alle Mac-computere helt tilbage fra 2007. El Capitan er navnet

Det nye styresystem El Capitan kommer bl.a. med splitscreen. (Foto: PR)
Det nye styresystem El Capitan kommer bl.a. med splitscreen. (Foto: PR)

Apples nye styresystemopdatering går under navnet El Capitan og er opkaldt efter et bjerg i Yosemite National Park. Den er gratis for Mac-brugere, og den indeholder mange forbedringer og nye funktioner.

El Capitan – eller Mac OS X 10.11 – bliver først og fremmest mere app-orienteret end tidligere systemer. Det får dobbelt display (split view), og programmerne starter hurtigere. Her er de forbedringer, som Apple nævner i pressemeddelelsen, og som vi finder mest relevante.

Læs også: Apple har frigivet WatchOS 2

Enkel organisering
Mission Control gør det nemmere at se og organisere alt, hvad du har åbent på din Mac. Med et svirp arrangerer Mission Control dine vinduer i et enkelt lag, så du hurtigt kan finde det, du leder efter.

Når skrivebordet bliver overfyldt, flytter du blot et vindue til toppen af skærmen for at oprette et nyt område og fordele arbejdet. Den nye Split View-funktion placerer desuden automatisk to app-vinduer side om side på en fuld skærm, så du kan arbejde uforstyrret i begge apps.

Spotlight bliver endnu klogere i El Capitan. Nu kan du bruge Spotlight til at tjekke aktiekurser, vejret, sportsresultater, tidsplaner, sportsresultater og information om udøverne. Du kan også bruge dine egne ord, når du søger efter en fil med Spotlight. For eksempel, skriv 'e-mail fra Holger i april' eller 'præsentationen jeg arbejdede med i går'. Spotlight hjælper dig med at finde præcis det, du leder efter.

Læs også: Chromecast for både lyd og billede

Du kan ændre størrelsen på Spotlight-vinduet for at se flere resultater, og du kan flytte vinduet, hvorhen du ønsker på skrivebordet.

Bedre apps
De medfølgende OS X-apps er blevet bedre i El Capitan. Safari har nu fastgjorte faner, der holder dine foretrukne websteder åbne og aktive, og en ny mute-knap kan hurtigt slå lyden fra på enhver fane.

Mail kommer med forslag, der anerkender navne eller begivenheder i en Mail-meddelelse, og spørger, om du ønsker at tilføje dem til dine kontakter eller kalender med et enkelt klik. Du kan også svirpe for at slette beskeder, og du kan jonglere mellem flere beskeder, når Mail vises i fuld skærm.

I Billeder kan du nu redigere placeringer, ændre flere beskrivelser samtidig, sortere album efter dato eller navn.

Læs også: Når kun det bedste er godt nok

El Capitan har også en ny Notesblok-app. Du kan trække og slippe billeder, PDF-filer, videoer og andre filer i noterne, og du kan tilføje indhold direkte fra andre programmer, f.eks. links i Safari eller steder i Kort, ved hjælp af Del-menuen.

Forbedrer ydeevnen
Det er nemt at oprette tjeklister, der vil hjælpe dig med at holde styr på vigtige gøremål. Den nye vedhæftelsesnavigation organiserer dine filer i én visning, hvilket gør det nemt at finde det, du leder efter. iCloud sørger desuden for at synkronisere dine noter. Og du kan oprette noter på én enhed og redigere dem eller kontrollere punkterne på dine andre enheder.

OS X El Capitan forbedrer systemets ydeevne på alle dine Mac’er. Mange af de ting, du gør hver dag, går hurtigere og smidigere. Apples grafikteknologi Metal øger hastigheder på Core Animation og Core Graphics, sådan at rendering på systemniveau forbedres med op til 50 procent, og effektivitet øges med op til 40 procent.

Resultatet er hurtigere grafikydelse for programmer, du bruger hver dag.

El Capitan kan downloades nu.

19 kommentarer
Vis kommentarer