Rekordhøjt salg af vinylplader

Ikke siden 1996 har der været solgt flere albums på vinyl

Det er ingen tvivl om, at musikbranchen er inde i en ny epoke, hvor streaming troner på sejrspodiet. Cd-salget falder, og det samme gør faktisk salget af downloadede musikfiler. Undtagelsen er højtopløste musikformater.

På den anden side har vi salget af analog vinyl, som gradvist er vokset, siden salget nåede bunden i 2006 og 2007. Og nu er det på sit højeste siden 1996.

Læs også: Carlos Santana på dagligstue-turne

I Storbritannien har salget af albums på LP allerede rundet en million for året - noget, som ikke er sket de sidste 18 år ifølge British Phonographic Industry (BPI), som desuden spår, at salget kommer til at nå 1,2 millioner LP’er, før året er omme.

Mens vinylformatet tidligere har været forbeholdt audiofile, samlere og DJ’s, siges 'hipsterne' nu at stå for en stor del af hamstringen som en reaktion mod de moderne streamingformater, ifølge Engadget.

Andreas Leine Jakobsen, daglig leder af Big Dipper, bekræfter det voksende vinylsalg. (Foto: Facebook-profilbillede)
Andreas Leine Jakobsen, daglig leder af Big Dipper, bekræfter det voksende vinylsalg. (Foto: Facebook-profilbillede)
 

Også vækst i Norden
Spændte på at høre, om vinylpilen også peger opad på de nordlige breddegrader, kontaktede vore norske kolleger den daglige leder i pladebutikken Big Dipper, Andreas Leine Jakobsen. Og han kan bekræfte, at man også der oplever et voksende salg af både vinylplader og tilbehør.

- Vi har kunnet mærke det lige siden 2008, hvor vinylen fik sit gennembrud på ny oven på megen opmærksomhed i medierne. Solskinshistorien, om at vinylpladen var begyndt at sælge igen, blev en modvægt til avisskriverierne om, at cd-salget gik nedad. Vores forretning har fået en ny opblomstring, siger han og tilføjer:

- Helt siden dengang har det været støt voksende salg hvert år med et højdepunkt omkring juletiden. Hvert år tænker man, at dette nok ikke kommer til at vokse videre, men vil flade ud. Det har det ikke gjort. Vi er blevet mere og mere overbevist, specielt i år, om at vinylpladen øges i popularitet. Pladespillersalget hos os er også stabilt.

- Er det hipstere, som står for købene?

- Nej, det stemmer i hvert fald ikke hos os. Her er det nok tværtimod sådan, at vinylmarkedet drives af folk, som er mere end gennemsnitligt musikinteresserede og vil eje musikken fysisk. Og her er det vinylformatet, som vinder. Vore kunder kommer i alle aldersgrupper og typer. Alt fra helt unge folk, som skal have indy og hiphop til modne og også pensionister, som vi have jazzskiver og Pink Floyd. Der er  blevet en god bredde i markedet og i det udvalg af plader, som man kan få fat på.

Læs også: Vinylrenæssancen truer pladeproduktionen

Hvor meget er vinylsalget vokset?

- Siden opstarten i 2006 har vi haft en vækst på omkring 20 procent hvert år. Men i år ser det ud til at blive endnu, rent omsætningsmæssigt.

- Omsætningsmæssigt? Betyder det, at vinylpladerne er blevet dyrere?

- Noget dyrere er de blevet, og det har sin naturlige forklaring. Prisen på trykningen af vinyl er gået dramatisk op. Alle vinyltrykkerierne i verden arbejde på yderste kapacitet. Der er ikke nok vinylpresser i verden til at følge med efterspørgslen. Oven i dette er det blevet en ægte indtægtskilde for pladeselskaberne, så nu er man begyndt at regne på, hvad man kan tjene på LP’er. Produktionsomkostningerne er meget højere på LP’er. Den kan være 40-50 kroner for en plade, mod 8-9 kroner for cd. Vil man købe vinyl, må man finde sig i at betale for det.

Han fortsætter:

Noget af grunden til, at det var billigere, dengang man ikke troede, at LP’en havde en fremtid, var, at pladeselskaberne betragtede det som noget, man skulle tilbyde til særlige fans. Man så ikke på det som en indtægtskilde, men som noget man sponsorerede i profileringsøjemed. Nu er der blevet større bevidsthed om, hvad en plade bør koste.

Hvad er det, som sælger lige nu?

Pink Floyds nyeste album har klart været vigtigt for salget.  Men trenden er, at man nu har færre storsælgere, men til gengæld sælger et meget bredere udvalg. Og der er kommet hård konkurrence på vinylmarkedet. Vinyl er lettere tilgængelig, end den nogensinde har været.

Læs også: Pladsbesparende forstærker fra Jamo

Hvor stort er vinylmarkedet i Norge?

- Det er vanskeligt at sige, da en stor del af tallene ikke optræder i statistikker. Utrolig meget af pladesalget sker via nettet – og da er det ofte fra udlandet. Men jeg er overbevist om, at det drejer sig om en årlig totalomsætning på vinylsalget i omegnen af 100 millioner kroner.

- Så du spår en fortsat god tid for vinylen?

- Absolut. Vinylen har en voldsom vækst, samtidig med at cd-salget er i frit fald. Det er helt klart, at vinyl har fået en plads som et nicheprodukt, som mange er interesseret i, men det er også klart, at det store massemarked er optaget af helt andre ting som streaming og download. Men markedet for vinyl er blevet meget større, og det er øget gradvis i de år, hvor vi har været med, siden vi startede op i 1999. Vi kunne aldrig have klaret os på at sælge udelukkende vinyl for 10 år siden. Det er er en tilpasning, vi har gjort i årenes løb.

Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen