Sådan kan du gøre din gamle cykel topmoderne

Avancerede cykellygter, navigation, speedometer og integrerede funktioner fra din telefon – ny teknologi giver den gamle havelåge nyt liv

Her kan du se, hvordan Cobi-systemet, der er en af de mere omfattende gadgets til din cykel, virker i praksis. (Video: PR)

Siden cyklen blev opfundet i begyndelsen af 1800-tallet er der ikke sket den store udvikling. Jernhesten har ganske vist skiftet lidt form undervejs, og der er da kommet fine ting som gear og stel af carbon til siden da, men sammenlignet med eksempelvis biler har udviklingen inden for cykelverdenen været til at overse.

Se også: Eksperter: Mobilen bør have sove-indstilling

I løbet af det seneste år er der søsat flere crowdfunding-kampagner i forsøget på at skabe en teknologi, der kunne gøre den traditionelle cykel både mere moderne og langt mere sikker. Nu er to af projekterne endelig lykkedes, og blandt andre det tyske firma Cobi er fra begyndelsen af 2016 klar til at levere et komplet system til cyklen, der bringer det tohjulede trampe-transportmiddel ind i det 21. århundrede.

Infotainment på cykelstyret
I biler er vi efterhånden vant til avancerede infotainment-systemer, der både kan vise vej, afspille musik, besvare telefonopkald og meget andet. Det er dog de færreste cykler, der bare tilnærmelsesvist kan følge med teknologisk set. Men Cobi-systemet leverer nu en helt ny integrering af smartphonen.

Se også: Facebook tester Snapchat-funktion

For det første kan applikationen levere navigation, der er målrettet cykler. Således foreslår den også ruter, hvor biler ikke nødvendigvis kan færdes. Der er integreret en musikafspiller, og telefonopkald kan også let administreres via applikationen, uden at det fjerner særlig meget opmærksomhed fra trafikken.

Du kan både montere en lang række Android-telefoner og alle iPhones fra og med iPhone 5. (Foto: PR)
Du kan både montere en lang række Android-telefoner og alle iPhones fra og med iPhone 5. (Foto: PR)
 

Sikkerheden er også et vigtigt element i forhold til den nye teknologi, og også her kan Cobi-systemet sammenlignes med en bil. Forlygten har nemlig en sensor, som automatisk skruer op for lysstyrken, når det bliver mørkt. Baglygten lyser ligeledes kraftigere, når man bremser på cyklen – nøjagtigt ligesom bremselyset på en bil – og med et let tryk på en knap på styret, kan man aktivere blinklyset, så man ikke behøver fjerne en hånd fra styret, før man drejer.

Se også: Glem det gamle - nyt Apple Watch inden sommer

Og du skal hverken være uddannet ingeniør eller mekaniker for at installere de nye dele på cyklen. Alle delene er nemlig forbundet trådløst via Bluetooth, så det er blot at montere tingene de rigtige steder på cyklen og så aktivere Bluetooth på telefonen, så er du klar. I videoen øverst i artiklen kan du se en præsentation af nogle af de mange funktioner.

Den fulde pakke fra Cobi koster 1900 kroner, men hvis du ikke har behov for eksempelvis de avancerede lygter, kan du også vælge billigere pakker, som koster ned til ca. 1300 kroner.

Primitiv og effektiv navigation
Der er dog også et billigere alternativ til det avancerede Cobi-system. Et andet crowdfunding-baseret stykke teknologi er blevet døbt SmartHalo, og det monteres på samme måde midt på cykelstyret.

SmartHalo er dog langt mere simpel, da din smartphone ikke er egentlig integreret, og der er således ingen skærm. Systemet kan alligevel navigere, men det gør det ved hjælp af lys. En sort cirkel på aggregatet lyser op i den retning, du skal cykle, og når hele cirklen lyser, er du nået frem.

SmartHalo er knapt så omfattende et system som Cobi, men er også billigere. Du skal dog lige lære at tyde signalerne, da systemet kun kommunikerer via den farvede cirkel. (Foto: PR)
SmartHalo er knapt så omfattende et system som Cobi, men er også billigere. Du skal dog lige lære at tyde signalerne, da systemet kun kommunikerer via den farvede cirkel. (Foto: PR)

Systemet har en integreret forlygte, og du kan desuden – også ved hjælp af en lampe på dingenoten – blive gjort opmærksom på, at din telefon ligger i tasken og ringer.

SmartHalo forventes ude i butikkerne i løbet af maj 2016, men den kan forudbestilles for lidt over 800 kroner.

Se også: Google vil bygge en smartphone helt selv

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen