Smartphone hjælper blinde med at se

Be My Eyes er en dansk ide, som etablerer kontakt mellem seende og blinde, så blinde kan få hjælp via smartphone

Mange småting kan være en stor udfordring for blinde. En dansk app hjælper dem. (Foto: PR)
Mange småting kan være en stor udfordring for blinde. En dansk app hjælper dem. (Foto: PR)

Hvem af os vil ikke gerne være med til at hjælpe andre, når det er nemt – det kan du nu. Et dansk firma har opfundet en app, der kan hjælpe blinde med at se via deres smartphone. Det lyder måske som en fantastisk og gennembrydende opfindelse, men den er i virkeligheden meget simpel. App'en Be My Eyes hjælper med at skabe kontakt mellem blinde og gode sjæle, som er friske på at bruge et par sekunder af deres dag.

Rendyrket lykke. Larry Hester lever ikke længere i mørke. (Foto: Duke Medicine) Teknologi TV: Kan se igen efter 30 år som blind

Helt konkret foregår det sådan, at app'en via et direkte videoopkald giver blinde mennesker mulighed for at bede seende om hjælp til småopgaver, der kræver syn. Det kan være til at tjekke udløbsdatoen på mælken, eller se forskel på de flåede tomater og bønnerne i skabet. Men det kan også være at hjælpe en blind med at navigere et nyt sted for første gang.

Øjne til låns
På den måde 'låner' den blinde, den seendes øjne til at beskrive, hvad det er, den blinde filmer med kameraet på sin smartphone. I fællesskab kan de så løse udfordringer, som den blinde står overfor. Som hjælper er det relativt uforpligtende, fordi du sagtens kan vælge at lade vær med at hjælpe, hvis det ikke lige passer. I stedet går opkaldet videre til andre hjælpere, som har tid.

Foto: Speed of Sight Bilnyheder 300 km/t – i blinde

Hos Dansk Blindesamfund ser man et stort potentiale for app’en, forklarer næstformand, John Heilbrunn.
- Det gør det muligt, at få hjælp på tidspunkter, hvor det kan være ubelejligt for f.eks. naboer eller venner, og man slipper for at gå ud med hatten i hånden og bede om hjælp.

Hvis du spekulerer over, hvordan blinde overhovedet kan bruge en iPhone, så er det fordi telefonen har en funktion kaldet VoiceOver, som kan styre telefonen via stemmen. Det er også derfor, app'en indtil videre kun fungerer til iPhone 4S eller nyere. App'en er gratis og du kan downloade den her.

0 kommentarer
Vis kommentarer