Spil: Syretrip i de svenske skove

Year Walk er et stærkt indie-adventurespil til iOS. Her er vores anmeldelse

Tag på syretrip i de svenske skove, og se ind i fremtiden.
Tag på syretrip i de svenske skove, og se ind i fremtiden.

Det er vinter. Bidende koldt, ugæstfrit, truende og mørkt. Du befinder dig dybt inde i skoven, et sted i Sverige. Dit sind er stålsat, din alvor dyb og ukrænkelig. Du har fastet, du har ikke set en levende flamme i et døgn, og du er klar til at møde det, der venter derude på din færd mod kirken.

Du forventer at møde dem, som man ellers ikke kan se, vogterne, ånderne, uhyrerne. De, som kender fortid, nutid og fremtid. Du er på årsgang.

Year Walk er et tematisk ambitiøst adventurespil fra svenske Simogo.

Grundlæggende er der tale om et relativt simpelt adventurespil, hvor du vandrer rundt i en skov ved nattetide og forsøger at låse forskellige gåder.

Du bevæger dig mod venstre eller højre ved at swipe på din iPad, og af og til peger der pile ind eller ud af billedet, når du kan vælge en anden vej.

Skoven er labyrintisk, og vejene leder ikke altid derhen, hvor du forventer, og den smukke 2D-grafik og lyden af knasende sne under dine støvler er nærmest hypnotiserende.

Se også: Vind Starcraft II: Heart of the Swarm

Svensk tradition med fastlagte regler
Det ville være synd at afsløre alt for meget. Årsgang er nemlig en gammel svensk tradition, hvor du, ved at følge nogle meget fastlagte regler, tager på en spirituel rejse, i et forsøg på at finde ud af, hvad fremtiden byder.

Skovens overnaturlige væsner hjælper dig på din vej, men som de fleste nok ved, er den skandinaviske folklore fuld af skabninger, som både er gode og onde på samme tid.

Det gælder for eksempel huldren, skovens svar på havfruen, hvis uforudsigelige adfærd enten lokker mænd i fordærv eller velsigner dem.

Et andet eksempel er mylinger, som er uønskede spædbørn, der er blevet dræbt, og nu hjemsøger de levendes verden i forsøget på at blive stedt til hvile.

På din årsgang i Year Walk kommer du til at stifte nært bekendtskab med dem alle, og selv om det er et temmelig roligt spil, må du aldrig undervurdere det usete folk.

Se også: Sjov podcast om gaming

Spillet er fantastisk velegnet til tablets, og hvis du smider et par høretelefoner på, transporteres du på virkelig effektiv vis til et overnaturligt sted, uden for tid og rum.

Der medfølger en gratis "Companion"-app, og det gik først sent op for mig, hvor essentiel den er for spillet. Den indeholder virkelig gode beskrivelser af årsgangen som koncept og af de forskellige sagnvæsner, hvilket forbedrer hele oplevelsen uden at dræbe mystikken, men den kan også noget mere, som virkelig sætter prikken over i'et.

Hvis du vil vide, hvad det er, så må du tage vandrestøvlerne på og bevæge dig mod kirken i nattens mulm og mørke.

Men vi advarer: Du vil måske ikke bryde dig om, hvad Kirkegrimmen har at sige til sidst. Og du skal bestemt ikke tro på alt, du får fortalt.

Se også: SimCity-chef: Problemerne er næsten bag os

Year Walk blander effektivt fortid og fremtid, fakta og folklore, teknik og tankespind. Det er et spil, hvor du både får engageret hjernen og følelserne, og hvor du måske endda ender med at lære noget, både om de skandinaviske legender og om dig selv.

God oplevelse til 25 kroner
Rent spilmæssigt vil nogle måske ønske mere reelt gameplay, men til sølle 25 kroner er dette ikke en oplevelse, du bør gå glip af.

Det er endnu et meget originalt spil til iOS, lige når vi var ved at være bange for, at platformen ikke kunne andet end at klone Infinity Blade og servere den ene uopfindsomme endless runner efter den anden eller drukne i mikrotransaktioner og uigennemskuelige betalingsmodeller.

Se også: Activision tilføjer microtransaktioner til Call of Duty: Black Ops 2

Den skandinaviske folklore er en kæmpe skattekiste af bragende gode historier, og det er fantastisk at se en af de mest ukendte af slagsen fortalt på så elegant en måde.

Årsgang er en obskur, hedensk tradition, og der hersker tvivl omkring hvordan, hvorfor og endda om den overhovedet blev praktiseret.

Spillet leger med denne tvivl, som huldren med den forvildede ungersvend i skoven, og det er ikke til at sige, hvor det hele ender, før man har været hele oplevelsen igennem.

Selv da er det som om, at de overnaturlige væsner stadig har krammet på dig, og at du har betalt en pris for svarene på dine spørgsmål, som er mere end de 25 kroner, du betalte i bod for din årsgang.

Husk at holde øjnene og sindet åbne, for der foregår mangt og meget mere i den dystre, iskolde skov ved nattetid, end du tror.

Se også: Øen med de villige piger

Se også: Anmeldelse: Assassin's Creed 3 - The Tyranny of King Washington

Se også: Nintendo: Wii U-software bliver hurtigere til sommer

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere