Er Windows 8 en katastrofe for gaming?

Gabe Newell satte gang i kontroversen, da han kaldte Windows 8 'en katastrofe'. Eurogamer har spurgt hele udviklermiljøet om det nye styresystems gamingmuligheder

(Foto: Eurogamer.dk)
(Foto: Eurogamer.dk)

Windows 8 har haft det svært i sin første tid på markedet. Allerede i beta-perioden var der kritiske røster i gamingmiljøet, der tvivlede på om styresystemet kunne hjælpe pc-gaming på bedre veje.

En af dem var Gabe Newell fra Valve, der tilmed kaldte Windows 8 'en katastrofe for alle i pc-branchen'. Den modige bemærkning fik anerkendende nik med på vejen fra både Blizzard og Minecraft-skaberen Notch.

Sidstnævnte kom fra indieverdenen og kaldte det et skridt tilbage for denne del af udviklermiljøet.

Bliver en lukket platform
En af de største bekymringer går på, at Windows 8 går fra at være en åben platform til også at være en lukket markedsplads i stil med App Store. Nu opfordres brugerne til at købe spil og programmer gennem Windows Store, der er Microsofs bud på netop Apples virtuelle butik. På den måde kan Microsoft selv regulere udbuddet og tage en bid af avancen.

DirectX 11.1 kommer kun til Windows 8

- De er misundelige på Apple. Engang var Microsoft de succesfulde, men så lænede de sig tilbage og så hvordan Apple overtog markedet. Det har efterladt Microsoft i en position, hvor de virker gamle og bagud. De ser på Apple og iOS Store og ser de store beløb, som den lukkede platform giver, fortæller Chris Delay fra Introversion Software, der arbejder på Prison Architect.

Fodboldgenier også bekymrede
Samme bekymring deler Miles Jacobson, der er chef for Sports Interactive, holdet bag Football Manager.

- Det virker som om Gabe Newell har fået forelagt den interne e-mail, som har cirkuleret på vores team om Windows 8, udtaler han. Ifølge Jacobson har det været svært for en trofast pc-udvikler at se hvordan Microsoft ikke længere får dem til at følge sig velkomne med Windows 8's lukkede miljø.

Teknisk analyse af Microsoft Surface

Allerede nu føles Windows 8 som et markant skridt på vejen mod et fuldstændig lukket miljø. Den nye Windows Store er bygget ind i styresystemets Metro-layout, og i Windows RT til den håndholdte Surface er det den eneste måde, man kan få nye programmer på. De skal samtidig udvikles specifikt til Windows Store.

Den gamle Windows 7-prægede Desktop Mode er tilgængelig i de øvrige Windows 8-versioner, men i RT oplever man kun det gamle Skrivebord, når man bruger Internet Explorer og Office-pakken.

Miles Jacobson fortæller, at det ikke har givet andet end forvirring at skulle forklare de forskellige versioner. Sports Interactive brugte i starten Twitter og sit eget forum til at forklare, hvad forskellen var på RT og det ægte Windows 8, men det blev simpelthen for tungt for visse brugere at forstå. Det tager han som et alvorligt tegn, for hvis Microsoft vælger at fjerne skrivebordsmiljøet fuldstændig, vil folk formentlig fortsætte med Windows 7 for at bibeholde denne del af Windows-oplevelsen.

Actionheltenes mening
Også en anden europæisk udvikler, Serious Sam-udviklerne fra Croteam, er stærkt utilfredse med Windows 8. I et indlæg på Steam-forummet skrev Alen Ladavac fra Croteam forleden en udtømmende og barsk beskrivelse af styresystemet:

- En lang række udviklere er bekymrede for, at når vi engang får Windows 9 eller en eller anden form for efterfølger til Windows 8, så vil Microsoft have taget skridtet fuldt ud og fjerne skrivebordsmiljøet. Hvis det betyder, at man kun kan få apps via Windows Store, vil det for altid være slut for Windows, udtaler han.

Læs resten af artiklen her

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen