Gamernes dom over iPad Mini

Hellere iLille og iVågen end stor og doven: iPad Mini er lettere at håndtere end sin storebror

Det har taget 31 måneder at få udgivet fire forskellige iPads. I den tid har Apple lavet meget lidt om på designet med nogle blødere kanter og en smule vægttab, men selve størrelsen, formen og følelsen i ens hænder har været nogenlunde den samme.

Alt imens er der sket betydelige ændringer i regnekraften og de grafiske muligheder med skærmen. For den mere hardcore skare af tabletfans er hardware nok den væsentligste faktor, men for ganske almindelige forbrugere betyder det lige så meget, om maskinen kan være i en rygsæk eller en håndtaske, som hvorvidt processoren er en A4 eller en A5.

Med hensyn til funktionaliteten er den nye iPad Mini stort set på niveau med sin storebror. De afgørende forskelle er, at den er meget lettere at håndtere og tage med sig overalt. Den signalerer også, at produkter evig og altid bliver flottere af at blive mindre. Set i det lys er iPad Mini faktisk den mest gennemgribende forandring af en tablet, der nogensinde har lavet.

Læs også: En Crusader Kings 2 historie om at være utro

For os har det været svært at anmelde et produkt, når man skal tage hele sin forhistorie med iPad med sig. Mange af os har brugt tre år på at arbejde med forskellige iPad-modeller, der hver især har lært os at acceptere de skævheder, der har været forbundet med iPad: at det i virkeligheden er bøvlet at skulle bruge to hænder, og at man altid har været nødt til at hvile maskinen på sit skød, når man skulle skrive eller game.

Når man tager iPad Mini i hånden for første gang, mærker man det som lidt af et gennembrud: den er markant lettere at holde i hånden, fylder mindre i bagagen og virker også meget tyndere gennem de synsbedrag, som de afrundede kanter skaber.

iPad Mini: Så hurtig er den
Man skal se iPad Mini som en iPad 2, der er blevet mindre, men forbedret med bedre WiFi, bedre kameraer og den nye Lightning-forbindelse.

Størrelse: 134.7 x 200 x 7.2mm Vægt: 308g Chipset: Apple A5 Processor:

Dual-core ARM Cortex A9 at 1GHz Grafik: PowerVR SGX543MP2 RAM: 512MB

Skærm: 7.9-inch IPS 1024x768 (163ppi) Lagring: 16GB/32GB/64GB Kamera:

Bagpå et 5-megapixel iSight med 1080p video, foran et 1,2 megapixel til videosamtaler og 720p-optagelser Forbindelser: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0 Andet: Lightning-forbindelse, 3,5mm hovedtelefonindgang, Accelerometer, lyssensor Blandt WiFi-modellerne kommer iPad Mini i en 16 GB-model til 2599,-, en 32 GB-model til 3299,- og en 64 GB-model til 3999,-.

Læs også: Ny trailer for Hitman Absolution

Men desværre holder det ikke helt, når Apple påstår at iPad Mini kan styres med én hånd - i hvert fald ikke i praksis. Med sin 4:3-skærm er den lidt for bred til dette, ligesom metalfladen på bagsiden ikke skaber friktion nok til at du føler et ordentligt greb om maskinen med dine fingre. Dette problem kan dog løses, hvis man får fat i et plastikcover til iPad Mini. I modsætning hertil er den nye Google Nexus 7 noget bedre med sin plastikagtige bagside, om end dennes skærm ikke er 7,9 tommer som iPad Minis er.

iPad Mini: Lidt om hardware
Selve kvaliteten af iPad Mini er meget imponerende. Den koster ikke så meget som en traditionel iPad, men det mærker man ikke. Aluminiumslooket giver et eksklusivt præg over maskinen, ligesom knapperne til at skrue op og ned for lyden er af en diskret og meget eksklusiv slags. På toppen finder du som altid tænd/sluk-knappen og indgangen til høretelefonerne, mens Lightning-forbindelsen og højtalerne er henlagt til bunden af maskinen. Layoutet er som det plejer. Lydkvaliteten er meget solid og kan faktisk præstere en pæn lydstyrke uden at det bliver forvrænget. Man kan dog savne en god baslyd.

Det er selve skærmen, der byder på de største forandringer i forhold til den nuværende iPad. Nexus 7 og Amazon Kindle Fire HD bygger begge på 1280x800, men Apple har valgt niveauet lige under med 1024x768 i en 4:3-model. Det betyder helt konkret, at skærmen er meget bredere end konkurrenterne og har en lavere pixeltæthed. Omvendt byder det på visse fordele. Først og fremmest efterlader det iPad Mini med et kæmpe bibliotek af spil og programmer, der blot kan videreføres fra de gamle iPad 1 og iPad 2 uden problemer. Der er ingen sorte bjælker, mærkelig opskalering eller grafikbøvl. Desuden bliver internetsurf og læsning noget bedre end Nexus 7 og andre, der har valgt et 16:9-format, simpelthen fordi det er mere overskueligt med det større areal.

Læs også: Gabe Newell bekræfter at Valve arbejder på Source 2

Til gengæld er der også svagheder ved iPad Minis skærm. Den fungerer glimrende til video og spil, men når det gælder tekst, bliver især små typer udtværede. Det er et udtryk for, at opløsningen er i underkanten i forhold til den større iPad. Farvegengivelsen er som udgangspunkt i orden, men det er slet ikke på højde med farverne i Retina-modellerne. Hvid har f.eks. et meget gulligt præg. Her savner man de forcer, som Retina-teknologien også bærer ud over ren og skær pixeltæthed.

Batterilevetiden er en sejr for iPad Mini. Når man lader maskinen køre med 3D-spil i maksimal lysstyrke, kan maskinen holde 6,5 timer. Når du bare hører musik og surfer, er der 10-12 timer i vente.

Se også: Se benchmarks og resten af anmeldelsen af Ipad Mini her

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen