Xbox-video både skuffer og imponerer

Microsofts videotjeneste på Xbox 360 har masser af potentiale, men i øjeblikket er der ikke meget at komme efter

Zune Video lader dig streame film direkte hjem i stuen, men filmudvalget er sørgeligt lille og du må klare dig uden danske undertekster.
Zune Video lader dig streame film direkte hjem i stuen, men filmudvalget er sørgeligt lille og du må klare dig uden danske undertekster.

Microsofts Xbox 360 har gennemgået en stor udvikling siden lanceringen for snart fire år siden. I tirsdags udsendte firmaet en opdatering, der bl.a. giver adgang til lejefilm via nettet. Konceptet fejler intet, men udførslen lader noget tilbage at ønske.

Har du din Xbox 360 koblet til internettet, kan du nu leje film direkte fra sofaen, der bliver streamet til spillekonsollen via din bredbåndsforbindelse. Tjenesten hedder Zune Video, og tilbyder endda streaming af film i 1080p HD-kvalitet med 5.1-kanalers surround-lyd.

Næsten ingen film
Det er et fremragende tilbud i et land som Danmark, hvor den slags tjenester er en udbredt mangelvare, men Zune Video hæmmes desværre af et nærmest latterligt lille udvalg af film. Der er pt. omkring 130 titler at vælge imellem, og langt de fleste er ældre Hollywood-film, selv om du dog også kan finde Watchmen og den nyeste Harry Potter-film.

Forhåbentlig er du ikke alt for afhængig af undertekster, for dem kan Microsoft endnu ikke levere. Firmaet siger, at man har planer om at tilbyde undertekster på filmene på et senere tidspunkt, men har ikke været specifik i sin udmelding.

Der er endnu ingen danske film i lejebutikken og ej heller nogen tv-serier. Microsoft siger, at udvalget vil stige hurtigt, men i skrivende stund er der altså ikke meget at komme efter.

Kræver en velvoksen internetforbindelse
Har du en internetforbindelse med seks megabit eller hurtigere, så kan du streame filmene i HD-opløsning, så de starter få sekunder efter bestilling. Det er i alt fald, hvad Microsoft siger, men for at få en kvalitetsoplevelse med 1080p HD-opløsning og surround-lyd anbefaler vi, at du har en stabil internetforbindelse, der kan levere 8-10 megabit i sekundet.

Det er også muligt at downloade filmene til harddisken i Xbox 360, og derefter afspille dem derfra. En lejet film fungerer i 24 timer efter første afspilning.

Tip-top billedkvalitet
HD-filmene gør sig fremragende på et moderne flad-tv, og giver mange muligheden for rent faktisk at se 1080p-video på deres splinternye stuealter. Billedkvaliteten er i top taget i betragtning af, at filmene er komprimeret hårdt for at kunne leveres via nettet. Det kan ikke helt konkurrere med Blu-ray-film, men langt de fleste forbrugere kan næppe se forskel eller har en god nok hjemmebio til, at det virkelig gør en forskel.

Er du ikke til HD-video, eller har du endnu ikke fået et HD-tv i stuen, så kan du også streame eller downloade filmene i normalt standardopløsning, der nogenlunde svarer til dvd-kvalitet.

Irriterende pointsystem
Microsoft holder fast i at bruge sit eget pointsystem til leje af film. Det gør oplevelsen unødvendig kompliceret og ugennemskuelig. Nyere film koster 540 point i HD-opløsning, mens ældre film koster 430 point. Kan du leve med standard-opløsning er prisen mellem 320 til 430 point. Et Microsoft Point svarer cirka til 90 øre, så premierefilm i HD-opløsning koster altså mellem 38,70 til 48,60 kroner.

Det er lidt dyrere end en Blu-ray eller dvd-film hos Blockbuster, hvor premierefilm koster 45 kroner og ældre favoritfilm 25 kroner. Her får du også adgang til ekstramateriale og danske undertekster, men skal altså også vandre ned til butikken i sne, slud og regn.

Et skridt i den rigtige retning
Er du ikke meget for at se film alene, så kan du starte et filmparty, hvor dig og seks venner på Xbox Live kan se den samme film og chatte løs under filmen. Problemet er bare, at hver bruger skal leje filmen, hvilket hurtigt gør det til en dyr fornøjelse. Mon ikke det er en sjovere (og billigere) oplevelse at invitere vennerne over, du ved, i den virkelige verden?

Zune Video fejler ikke noget som koncept, men i sin nuværende tilstand kan det ikke erstatte din lokale videobiks og knap nok levere nok film til at fungere som et fornuftigt supplement.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere