Årets Spil 2013: Årets mobilspil

Eurogamer giver sit bud på årets bedste spil til at tage med på farten

Year Walk er lavet i en meget karakteristisk stil. (billede fra eurogamer.dk)
Year Walk er lavet i en meget karakteristisk stil. (billede fra eurogamer.dk)

Year Walk

Svenske Simogo er ef af de firmaer, der har bedst styr på mobil/tablet-mediet. I stedet for at forsøge at presse almindelige styremetoder ned over touchscreens i form af virtuelle knapper og D-pads, vælger de i stedet at spille på mediets styrker. I 2013 har de givet os hele to bud på årets bedste mobilspil, nemlig Year Walk og DEVICE6, men selv om sidstnævne er et af de mest intelligent konstruerede og dybt originale spil, vi har prøvet, må vi alligevel give titlen som Årets Mobilspil 2013 til deres forrige titel, det smukke og skræmmende svenske folkloremysterie Year Walk.

Læs også: Top-5: Legendariske nærkampsvåben

Den primære årsag er stemningen og de dybe rødder i skandinavisk mysticisme og folketradition, som ikke er noget, vi ser udforsket særlig tit. Year Walk er mere en interaktiv historie med simple gåder end et spil, men udviklerne har med sikker hånd skåret oplevelsen ind til benet. Spillet handler om årsgang, som er en gammel svensk tradition, hvori man fastede og tog på en natlig vandring, hvis formål var at møde overnaturlige væsner som mylinger (spøgelser af nyfødte børn), huldrer (det nordiske svar på sirener) og Kirkegrimmen (vil du virkelig vide det?). Gennem interaktionen med disse væsner og forskellige tegn og varsler, vill du kunne opnå en indsigt i, hvad det kommende år ville bringe.

Læs også: Årets Spil 2013: Krigsspil

Du navigerer ganske simpelt i spillet ved bare at stryge fingeren til venstre eller højre for at vandre rundt til lyden af knasende sne under dine fødder, og du skal løse små gåder, som alle relaterer til årsgangens univers for at komme videre. Men spillet kan mere end det, for der medfølger en ekstra app med baggrundsoplysninger, som er helt fantastisk skrevet og dybt essentiel for oplevelsen. I samspillet mellem de to elementer (og flere hemmelige elementer) opstår der en selvstændig mystik, som meget effektivt sender dig, som spiller, på din helt egen digitale årsgang. Det er en smuk, skummel og helt særlig oplevelse, som du ikke må gå glip af, hvis du har en iOS-enhed. Vi anbefaler dog på det kraftigste at spille det på iPad.

Runner-up: XCOM
XCOM har nærmest fået for meget ros efterhånden, men Firaxis' genstart af deres store strategifranchise er og bliver en stor succes. Spillet er strømlinet, let at gå til, men ekstremt svært at mestre, det ser godt ud, og det lyder som en million. Og det kan køre på din telefon. Vent, hvad? Jo, du læste rigtigt, for hvis du har en iPhone 5 eller en iPad 3 eller derover, så kan du spille det fulde spil på farten, stort set uden kompromiser. Og styringen er vidunderlig på en touchskærm.

0 kommentarer
Vis kommentarer