Melodimaskinen - Amigaens bedste sange

Musik du kunne skyde aliens og køre racerbiler til

Se listen over de bedste 10 Amiga sange fra dengang en computer var en brødkasse.
Se listen over de bedste 10 Amiga sange fra dengang en computer var en brødkasse.

Vi er for længst forbi den tid, hvor de tekniske begrænsninger tvang spilkomponisterne til at få noget bare nogenlunde professionelt lydende ud af, hvad der svarede til klangbunden fra My First Keyboard. Men som historien ofte har vist, så kan der komme endog stor kunst ud af diverse benspænd (der kan også komme brækkede knogler, asfalteksem samt Kriss Kross og Macarena ud af det - men det skal vi ikke dvæle ved her).

Da Commodores Amiga 500 kom på markedet i 1987, markede den et skift i, hvordan spil kunne lyde. Amigaens lydchip åbnede en helt ny sonisk dimension for komponisterne, og nogle af mest ikoniske spiltemaer blev komponeret i Amigaens storhedstid.

Xbox 720 mod PS4 -- Hvilken er hurtigst?:

Tendensen inden for spilmusik har i lang tid gået i filmusikkens retning. Nutidens store spilserier benytter i vid udstrækning samme tilgang som blockbusterfilm. Fuldt symfoniorkester, karakter af baggrundsstemning, flydende overgange mellem scener og MERE BRATSCH.

Det kan der siges mere om i en anden artikel. Lige nu holder vi en stram fokus på spiltemaer fra en tid, hvor musikken ofte tog center stage, melodierne var catchy, banerne var stramt opdelte og solen altid skinnede, men heldigvis havde man nogle tykke gardiner, så det ikke forstyrrede.

Her vil jeg fokusere på min absolut subjektive, ej-til-andre-lyttende, helt igennem personlige og absolut uvidenskabelige top 10-liste over de bedste Amiga-numre nogensinde.

10. Project X
Project X var et rip-of... en hyldest til sidescrollende shooters som blandt andre Gradius og R-Type. Spillet var uhyggeligt svært og havde en gennemført visuel stil, og så havde det et møgfedt dance-agtigt titelnummer af en af periodens store spilkomponister Allister Brimble.

9. Flashback (Options)
Grafikken i Flashback var banebrydende for sin tid. Med håndtegnede baggrunde og rotoscoping havde spillet en flydende kvalitet. Men også gameplayet og soundtracket var solidt skruet sammen. Musikken har en melankolsk karakter, bedst opsummeret i dette nummer, der med sine klaversamples og svævende melodi sætter stemningen for hele spillet.

8. Shadow of the Beast 3
Her er endnu et eksempel på et melankolsk og “seriøst” soundtrack. Titelnummeret fra det tredje Shadow of the Beast-spil gør på forbilledlig vis brug af lyde, der imiterer akustiske instrumenter og har et enkelt og effektivt arrangement af en fængende og rolig melodi. Det er især rammende, at stemningen i musikken så præcist understreger det mere rolige gameplay i dette tredje afsnit af Beast-serien, som fokuserede mere på puzzle-elementerne frem for den rendyrkede action i de to første spil.

Indrømmet - tiden HAR ikke været flink ved den samplede el-guitarlyd, som meget Amiga-musik var lige lovligt begejstret for at benytte.

7. Chuck Rock
Platformspillet med stenaldermanden Chuck Rock, der ved blandt andet at bruge sin betragtelige øl-vom som våben skal redde sin kone fra den sleske Gary Gritter, tager ingenting særligt højtideligt. Spillet lånte skamløst vittigheder fra The Flintstones og gameplayet var absolut middelmådigt.

Men titelnummeret var et vaskeægte hit. Catchy rock n' roll komplet med guitarsolo og bajerslutning. Indrømmet - tiden HAR ikke været flink ved den samplede el-guitarlyd, som meget Amiga-musik var lige lovligt begejstret for at benytte. Men kompositionen fejler absolut ikke noget.

Klik her for at se resten af Top 10 listen

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere