Her får du pip i kylletten

Vi kigger på Toki Tori 2. Du spiller kyllerit, der skal samle stjålne æg ind....på PC, Mac eller Wii U

Den charmerende lille gule tyksak kan trampe og fløjte for at samle sine stjålne æg ind i Toki Tori 2. (Screendump)
Den charmerende lille gule tyksak kan trampe og fløjte for at samle sine stjålne æg ind i Toki Tori 2. (Screendump)

Toki Tori er en af de stille, men vedvarende succeser. Spillet blev udklækket af den hollandske udvikler Two Tribes på Game Boy Color i 2001, og Capcom stod for udgivelsen. Det var baseret på den hedengangne klassiker (læs: Det totalt ukendte) Eggbert, som blev skabt af Fony (et navn, man vist KUN kunne bruge i 90'erne) til MSX2-computeren i 1994. Spillet er siden kommet i en ganske lang række udgaver til Windows Mobile, Wii, Android, iOS og som remake på Steam.

Fælles for alle versioner er, at du spiller som den lille kyllerit (han er alt for nuttet til bare at være en kylling) Toki Tori, som skal indsamle en lang række æg, der er blevet stjålet. Spillet er en klassisk puzzle/platformer, hvor finten er, at Toki Tori er en lille tyksak, som ikke er i stand til hverken at hoppe eller at flyve, og han må derfor tage en række værktøjer i brug for at indsamle alle æggene på hver bane. Det er et utroligt sødt lille spil på overfladen, som leder tanken hen på Amigaens storhedstid både visuelt og lydmæssigt. Men der lurer en djævelsk hjernevrider under det pussenussede ydre. De senere baner i Toki Tori vil give langt de fleste kam til deres fjer (okay, jeg skal nok forsøge at stoppe nu).

Læs også: Ny Corvette trailer fra GT5

Efter 11 år med denne ellers ganske velfungerende formel, har Two Tribes valgt at gøre tingene anderledes i den første reelle fortsættelse i 'serien'. Vi har taget et tidligt kig på spillet, der - ryd forsiden! - kommer til at hedde Toki Tori 2. Den første ændring er virkelig radikal, for væk er samtlige af værktøjerne, som var grundstenen i det oprindelige spil. De er erstattet med... ingenting. I stedet har Toki Tori nu to nye evner, han kan trampe i jorden, og han kan fløjte...! Trampet kan bruges til at skræmme fjender væk, få dem til at falde ned fra ting eller til at skubbe dem bestemte steder hen, og fløjtet kan bruges til at lokke dem til. Man kan altså se dem som magneter med to forskellige poler, og alle fjenderne reagerer på forskellige måder på dem. Det skaber et mere kreativt puzzle-design, der sammen med de meget større baner skaber et spil, der ikke længere har så tydelige rødder i 90'erne.

Læs også: Det kræver gysser at gå next-gen

En anden lille fløjtende fugl gør dig opmærksom på, at du selv kan fløjte små melodier ved at skifte mellem at trykke på din knap og holde den inde, og efterhånden finder du ud af, at forskellige typer fløjtekombinationer også har forskellige effekter. Det er vældig elegant lavet.

Lille Toki Tori ser mere kær ud end nogensinde. Ja, jeg indrømmer det. Jeg er vild med hans ivrige forsøg på at flyve, når han hopper ud over en kant, og hans evigglade kyllefjæs er ikke til at stå for. Banerne er farverige og stiliserede, og fjenderne er både søde og sjove. Det er absolut et spil, hvor de små kan være med, selv om der måske bliver brug for hjælp fra en voksen for at klare de sværere opgaver. Men kan en voksen mand retfærdiggøre at sidde og lege med et lille ihærdigt fjerkræ i en barnlig farveladeverden? Tja, er det i virkeligheden ikke irrelevant, når spillet konstant får mig til at smile og glemme de grå skyer udenfor? Jeg er mere og mere taknemmelig for spil, der gør mig glad, og dette er virkelig et af slagsen.

Læs også: Forpustet sci-fi spil udkommet

Man kan debattere, om det nye system har gjort Toki Tori 2 mindre fokuseret end sin forgænger, og om det i virkeligheden overhovedet spiller som sig selv, men mit nuværende indtryk er positivt. De større baner og mere dynamiske evner gør, at der kan være tidspunkter, hvor man fx bakser med at få en frø til at spise et andet lille væsen, hvorefter frøen kan blæse en stor boble, som man kan flyve i (jeg lyder moden til indlæggelse, men jeg lover, at det giver mening i spillet). Til gengæld betyder de også, at der ofte er mere end én løsning på problemerne, hvor man i originalen slavisk skulle finde den, som udviklerne havde tiltænkt. Dette mindre rigide design er stadig meget udfordrende, men det giver helt klart spilleren mindre pip, og nu må jeg vist stoppe, før jeg får et par på æggeskallen.

Læs også: Bond kommer med i Forza

Om der kommer til at være nok variation i banedesignet og grafikken er stadig uvist, men det lover indtil videre ganske godt for puzzle/platform-fans. Vi glæder os til at se, hvordan det fulde spil kommer til at se ud i starten af næste år til både PC, Mac og Wii U. Dette preview er baseret på alpha-versionen til Steam på PC, men det bliver interessant at se, hvad Two Tribes får ud af Nintendos nye maskine. Og så er Toki Tori altså efter min mening mere charmerende, end Mario har været længe.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen