TV: E.T. gravet op i New Mexico-ørken

Tusinder versioner af det måske dårligste spil nogensinde er dukket op under et lag beton i Alamogordo

E.T. er gravet frem i en ørken i New Mexico, og en myte er ikke længere en myte.

Til gengæld er der ikke tale om liv fra en fremmed planet eller beviser for den mulige UFO i Roswell fra 1947.

Det drejer sig om fund af tusindevis af det hedengangne Atari-computerspil E.T., der i mere end 30 år har været flittigt diskuteret blandt spilnørder. Rygtet har lydt, at Atari lod lastbiler fyldt med spileksemplarer transportere ud i en ørken i New Mexico og lod spillene begrave under et lag beton.I mere end 30 år lå over 700.000 eksemplarer af 'E.T' gemt under beton og sand i Alamogordo. (Foto: AP)
I mere end 30 år lå over 700.000 eksemplarer af 'E.T' gemt under beton og sand i Alamogordo. (Foto: AP)


Lørdag stod det klart, at det havde hold i sandheden, da et filmhold sammen med tungt maskinel begyndte at grave i byen Alamogordo i forbindelse med optagelserne til et dokumentarprogram om Atari.

Efterhånden som gravearbejdet skred frem dukkede flere og flere spilkassetter op, og der kan i bedste fald vise sig at være over 700.000 eksemplarer begravet på stedet. Alle sammen begravet tilbage i 1983, hvor Atari forsøgte at skille sig af med det voldsomt kritiserede spil.Et par hundrede nysgerrige havde bevæget sig til udgravningsstedet. Nogen med et E.T-figur med sig, og som blev foreviget på 'massegraven' for det hedengange E.T-spil. (Foto: AP)
Et par hundrede nysgerrige havde bevæget sig til udgravningsstedet. Nogen med et E.T-figur med sig, og som blev foreviget på 'massegraven' for det hedengange E.T-spil. (Foto: AP)


Udgravningen, der hen over weekenden var et mindre tilløbsstykke for spilnørder og lokale, blev fulgt af den tidligere Atari-chef, James Heller, der var inviteret til stedet af produktionsholdet. Det var ham, der i 1983 fik besked på at finde en billig måde for Atari til at skille sig af med 728.000 kassetter, der stod i en lagerbygning i El Paso i Texas. Valget faldt på Alamogordo.

Da lokale unger begyndte at grave efter spillene, og medierne fik interesse for historien, så gav han, nogle dage efter den oprindelige nedgravning, ordre til at hælde beton hen over spil-massegraven.

- Jeg hørte ikke mere til det før i juni 2013, forklarer han til nyhedsbureauet AP. Han anede ikke, at historien var blevet til en myte og delte derfor heller ikke sin viden om sagen med nogen.

- Ingen spurgte mig om det, forklarer han.Zak Penn, der er instruktør på dokumentar-filmen om Atari, fremviser et eksemplar af det Atari-spil, der blev betegnet som verdens dårligste. (Foto: AP)
Zak Penn, der er instruktør på dokumentar-filmen om Atari, fremviser et eksemplar af det Atari-spil, der blev betegnet som verdens dårligste. (Foto: AP)


Ifølge AP får dokumentarholdet op til 250 udgaver af spillet, mens resten af de opgravede spil vil blive solgt.

Opgravede spil sælges
Spørgsmålet er så om nogen er interesseret i at købe et mere end 30 år gammelt spil, der blev kaldt historisk dårligt da det udkom, og som blandt andet tilskrives en del af æren for Ataris store nedtur i midten af 80'erne.

Det er dog så måske netop også det, der gør det interessant at have for samlere. Skaberen af spillet, Howard Scott Warshaw, er i hvert fald beæret over, at det trods stemplet som elendigt stadig kan skabe interesse.

- Det er muligvis helt forfærdeligt, men her 32 år efter og jeg bliver spurgt til det. Det er fantastisk ære, forklarer han til AP.Atari var med til at sætte fart i spilkonsol-udviklingen i starten af 80'erne. (Foto: AP)
Atari var med til at sætte fart i spilkonsol-udviklingen i starten af 80'erne. (Foto: AP)


Spillet, der blev kritiseret for at have være alt for svært, og irriterende uforudsigeligt, blev hastet igennem udviklingsfasen på fem uger, fordi det skulle være færdig til julehandlen.

Se her, hvordan det tog sig ud:0 kommentarer
Vis kommentarer