Japansk spil når det er bedst

Bravely Default er bedste rollespil fra Square Enix i mange år

Spillet ser ofte håndmalet ud, men dette er rent faktisk 3D. (Screenshot: Eurogamer.dk)
Spillet ser ofte håndmalet ud, men dette er rent faktisk 3D. (Screenshot: Eurogamer.dk)

Antal stjerner:

Japanske rollespil er ofte mere rigide og lineære end sine vestlige modstykker, og i Bravely Default handler det om vilde historier og endnu vildere XP-grinding frem for åbne miljøer, hvor alt kan ske.

Desværre har de japanske udviklere haft en tendens til at holde krampagtigt fast i de skabeloner, som skabte de rigtig fede spil i SNES-æraen og i PS1-tiden.

Square Enix har været den værste synder, og deres forsøg på at pumpe Final Fantasy-serien fuld af bulder og brag frem for nytænkning har resulteret i en række spil, som hverken har appelleret til fans eller nytilkomne.

Skyggen fra Final Fantasy VII dominerer stadig.

Læs også: Er brysterne blevet for store i japanske rollespil?

Men luftskibet er endelig vendt, Chocoboen har taget skeen i den anden klo og Mooglerne har søgt nye græsgange, kupo!

Der er sket et paradigmeskift i genren i den senere tid, og JRPG'erne blomstrer igen i mere strømlinede, fokuserede inkarnationer. Vi har set det i spil som Ni no Kuni og Tales of Xillia, og rygterne vil vide, at Squares Final Fantasy-epos lægger an til det første storslåede kapitel siden FFXII fra 2006.

Men faktisk kan du allerede nu på din 3DS få noget, der på den gode måde vækker minder om den klassiske FF-oplevelse, for Bravely Default, som vi kigger på her, er i næsten alle henseender skåret efter den velkendte skabelon med episke fantasy-helte og -skurke, korrupte imperier, steampunk-lignende teknologi og alle de klassiske formler, som Square har brugt i årtier.

Det utrolige er bare, at det holder hele vejen, da der for en gangs skyld er kælet for detaljerne og rettet på steder, hvor det virkelig tæller. Det skyldes formentlig, at spillet er udviklet af Silicon Studio, frem for et af Squares interne teams, og de har kunnet gå til opgaven med friske øjne.

Der lyder et stort lettelsens suk herfra, for det er virkelig på tide.

Læs også: Vanvittige spil fra Japan

Bravely Default ligner Final Fantasy Tactics i sin grafiske stil, bruger mange af systemerne fra Final Fantasy V, og spiller en hel del som Dragon Quest, men det fremstår alligevel som helt sit eget.

Spillet ses som en spirituel efterfølger til Final Fantasy: The 4 Heroes of Light til DS, men vi er glade for at kunne konstatere, at der faktisk er tale om en ny serie, som er den spirituelle forgænger langt overlegen.

På overfladen er alt dog bekymrende meget ved det gamle, da du skal rejse rundt med dine fire helte Agnés, Tiz, Edea og Ringabel, udforske et verdenskort til fods eller i luftskib, dykke ned i skumle dungeons og konstant kæmpe mod monstre, der dukker op ud af det blå med regelmæssige intervaller.

Det er jo lige netop det, vi er blevet pænt trætte af, men Bravely Default sørger hele tiden for at krydre oplevelsen nok til, at man ikke får en dårlig smag i munden.

Læs resten af anmeldelsen her

0 kommentarer
Vis kommentarer