Anmeldelse: Nu lander Nintendo Wii U

Den næste konsolgeneration er begyndt. Læs Danmarks første anmeldelse af Nintendo Wii U her - den kommer i danske butikker i denne uge

Nintendos Wii U landet i de danske butikker i denne uge, og her kan du læse, om den er værd at bruge julegavebudgettet på. (Screendump)
Nintendos Wii U landet i de danske butikker i denne uge, og her kan du læse, om den er værd at bruge julegavebudgettet på. (Screendump)

Engang i den mørke, dystre fortid var det sådan, at vi europæere måtte vente i adskillige måneder på at få adgang til de nye konsoller. Japanerne og amerikanerne fik dem altid først, mens der kunne gå op til et halvt år, før vi fik fingre i den nye Playstation 2 eller GameCube. Det har forandret sig, for blot 14 dage efter den amerikanske premiere på Nintendos Wii U udkommer konsollen i Danmark. Det sker den 30. november.

Men fjorten dage er stadig for længe at vente for os.

Vi har derfor fået en amerikansk udgave af Wii U ind på kontoret og er klar med Danmarks første anmeldelse af Nintendos nye vidunder. Nok kan der være lavet en smule op på sprog og indstillinger, når du får din danske konsol fra på fredag, men vi har set nærmere på GamePad, Miiverse og alle de andre nye funktioner i konsollen.

Anmeldelse ZombiU - bedste Wii U spil?

Hvordan var vores førstehåndsindtryk så? Når man åbner æsken med Ninendos Wii U, er der rigeligt med isenkram, ledninger, ting og andre sager at pakke ud. Inde i kassen er der én æske til konsol og GamePad og en anden til alt tilbehør. Vores version er en 32 GB Premium-model med både Wii U-konsollen og GamePad'et i et glinsende sort look. Konsollen er lidt længere, højere og mere afrundet end sin forgænger, men samtidig er det en lille, kompakt og meget veldesignet enhed. Selv sammenlignet med Playstation 3 Super Slim er Wii U'en smart og komprimeret. Plastikkvaliteten er en anelse underlødig, og det er let at sætte fingeraftryk og ridse på overfladen. Harddisken giver lyd fra sig, men generer ikke oplevelsen. Støjniveauet er på niveau med PS3, men når blæserne går i gang, er Wii U'en på grænsen til at være irriterende. Alt andet lige, så er det dog slet, slet ikke på niveau med Xbox 360.

Vi befinder os trods alt i en tid, hvor standarden for kvalitet og design sættes af navne som iPad og Galaxy. Her føles den nye GamePad som et stykke legetøj. F.eks. er der matte plastikfelter på bagsiden for at undgå slitage, og både skuldre- og Z-knapper samt lydindstillingen føles meget billig. Derudover er der indgange til høretelefoner, infrarød transmission og en stylus-pind. Forsiden af GamePad'et er dog glinsende og passer bedre sammen med selve konsollen, kameraet og styreknapperne. GamePad'et er helt klart bygget ud fra et prisvenligt hensyn, ikke for at skabe røre i Apples designkontorer.

Nintendo Wii U: vores foreløbige dom

Med i pakken følger to opladere, én til konsollen og én til GamePad på hhv. 95W og 8W. Der følger også lidt hjælpemidler med, hvis du vil have Wii U-konsollen til at stå på højkant, og hvis du vil hvile GamePad'en i en separat holder. Det er heldigvis meget let at koble GamePad til denne ladeenhed, for den klikker på plads og det er mekanisk set ikke til at tage fejl af, hvordan de to skal sættes sammen.

Ud over opladere medfølger en Wii sensor, et to meter langt HDMI-kabel og USB-kabel, der udelukkende skal bruges til at oplade Pro Controller i Premium-modellen. Det er en anelse irriterende, at man ikke kan bruge USB-kablet til at lade GamePad'et op. Den kan du kun oplade med en adaptor eller ladestationen. USB-kablet kan dog bruges til at slutte en ekstern harddisk til Wii U'en, hvis harddisken vel at mærke kan få nok strøm fra USB-kablet. Her har Nintendo af en eller anden grund skrabet på kvaliteten, for vi prøvede tre forskellige harddiske og kunne ikke få Wii U'en til at acceptere dem.

Når man tænder for Wii U for første gang
At den nye GamePad-tablet er grundstenen i Wii U bliver klart fra første fløjt, når du slutter din Wii U til fjernsynet. Nok får du et billede på fjernsynet, men alle dine første valg tages på GamePad'en. Du skal synkronisere din controller med konsollen blot ved at trykke på Sync-knappen på konsollens. Derefter kan du indstille opløsningen, som kan være 480p, 720p, 1080i eller 1080p. Der kommer nok også 576p i de europæiske udgaver, så man kan bruge sine gamle Wii-spil. Ud over at vælge opløsning skal du også indstille Wii sensorstangen og lave en Mii-figur på akkurat samme måde som på den gamle Wii. Vi havde en anelse svært ved at forbinde til et WiFi-punkt sammenlignet med PS3 og Xbox 360, men det lykkedes da i sidste ende. Ved første opstart søger konsollen efter patches, og her skal man være forberedt på en del ventetid: den første patch fylder 5 GB og tager derefter et par timer at installere. Man kan dog udskyde opdateringen, hvis man brænder efter at spille et par timer og så lade opdateringen foregå i løbet af natten.

Læs mere Wii U anmeldelse - den frygtede patch og HD

Nintendo har bevidst valgt at gøre GamePad til grundstenen i hele oplevelsen, og det er et smart valg. På den måde lærer du at blive ét med touchskærmen, og du kan sågar bruge den som en fjernbetjening til dit fjernsyn, hvis du kan nøjes med tænd-sluk og op-ned for lyd og programvalg. GamePad'en er bygget med prisen for øje, men ikke desto mindre er betragtningsvinklerne fine og farvegengivelsen glimrende. Det er ikke på niveau med iPads skærm, og den mangler enormt meget multi-touch, især når man bruger webbrowseren. Responstiden er generelt ens for spil, der afvikles på GamePad og fjernsyn. Faktisk får vi tit det indtryk, at spillene reagerer hurtigere på GamePad'en, når nu signalet går udenom en HDMI-port.

Billedkvaliteten er ret interessant at se på GamePad'et, for her lider signalet en del under den komprimering, der finder sted under overførslen fra konsol til gamepad. Når du spiller på et fjernsyn, sender Wii U et ukomprimeret 24-bit RGB signal via HDMI-kablet, men når du spiller på dit GamePad, er der tale om et 480p-signal med ret omfattende komprimering. Mange farver bliver udtværede og kanterne bliver uskarpe, som du kan se på disse billeder. Det menneskelige øje lægger ikke mærke til det, men der er tydelig kvalitativ forskel på de billeder, du oplever på tv'et og GamePad-skærmen.

Kritik af Wii U's CPU

Rækkevidden har været en bekymring for mange, men det behøver det ikke at være. Når man har en lige og uforstyrret linje mellem konsol og GamePad, kan man spille på op til 10 meters afstand. Det lykkedes os også at få forbindelse fra én etage til en anden. Men så snart vi rykkede over 10 meter væk fra konsollen, blev vi advaret om at forbindelsen snart ville blive afbrudt. Det er ret tilfredsstillende, og det vidner om at udviklerne sagtens kan indbygge en såkaldte 'spejlfunktion', hvor Wii U udsender billedsignalet direkte til din GamePad i stedet for fjernsynet.

GamePad'en er generelt et lækkert stykke kram, men det har én kritisk fejl. Batterilevetiden er elendig. Sådan er det. Vi har konstant haft tre timers spil før vi blev advaret om lavt batteri, og derfra tog det 25 minutter før GamePad'en begyndte at dø ud. Man skal hele tiden holde sin oplader indenfor rækkevidde, hvis man skal spille over længere perioder. Der er ingen forskel på hvad man foretager sig, for husk på, at Wii U-konsollen blot udsender et billedsignal fra konsollen uden at GamePad'en bruger regnekraft.1 af 2 
2 af 2 Nintendos Wii U landet i de danske butikker i denne uge, og her kan du læse, om den er værd at bruge julegavebudgettet på. (Screendump)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen