FIFA 13 mod PES 2013 - hvem vinder kampen?

Vi anmelder FIFA 13 og Pro Evolution Soccer 2013 side om side - hvem vinder?

FIFA 13 får pæne ord med på vejen. (Screendump)
FIFA 13 får pæne ord med på vejen. (Screendump)

FIFA 13 og Pro Evolution Soccer 2013 Platform: PC, Xbox360, PS3 Antal spillere: 1-2 Alder: 3+

5

Engang var FIFA lillebroderen, når det gjaldt om at være det fedeste fodboldspil på markedet. Pro Evolution Soccer var det, som drengene spillede lørdag aften inden byturen. I 00'erne svingede pendulet den anden vej, for med bedre grafik og federe funktioner blev FIFA det førende spil i genren. 'Pro Evo' holdt op med at være cool.

Læs også: Hvordan klarer FIFA13 sig - læs anmeldelsen her

Men med det nye Pro Evolution Soccer 2013 har japanske Konami faktisk skabt et glimrende spil, som kan matche de mange løfter, der har været om spillet i månederne op til udgivelsen. Det er måske ikke et Manchester Utd - FCK-øjeblik, men det er tæt på.

Først og fremmest lægger du mærke til alle de ting, du ikke lægger mærke til. Den kunstige intelligens er blevet bedre, så spillere ikke længere stirrer blindt på bolde, der triller lige forbi dem. Tyngdekraften er også kommet ombord i Pro Evo, for bolden lever sit eget liv udenfor forprogrammerede rutiner. Oplevelsen er grundlæggende mere poleret og teknisk på niveau med FIFA. Det smitter også af på kontrollen, da spillerne svarer hurtigere på dine kommandoer og kan flere rutiner end tidligere. Pasninger er hurtige og præcise, luftspillet kan være stikkende eller flyvende, og du kan lave mange ét-to-kombinationer, hvis du har evnerne.

Se video af de nye ting i Pro Evolution Soccer 2013 her

Tempoet er skruet bemærkelsesværdigt ned, så du bedre kan få øje på disse detaljer. Det giver dig bedre mulighed for at planlægge taktiske manøvrer og bruge de forskellige aspekter af spillets kontrolsystem. Man mærker forskellen mest tydeligt i forsvaret, hvor stilen er lagt om til markeringsspil i stedet for pres. Det ligner FIFA en del mere, og det virker. I praksis bruger du de fleste forsvarssituationer på at vælge manden tættest på bolden og afholde vedkommende fra at trænge ind i boksen. Situationerne bliver tungere, for i angreb er dine muligheder hovedsageligt at drible uden om spilleren eller skabe plads, så et dybdeløb kan lade sig gøre. Du skal bruge tålmodighed og fantasi i lige doser for at komme udenom forsvaret. Det giver dog fin variation og indbyder til hurtige skift i retning af pasninger og luftspil.

Se et videoklip fra FIFA 13 Ultimate Team

Det er grundlæggende solidt arbejde, der er lagt i spillet, men man mærker også, at der stadig er skævheder at arbejde med. Spillernes tempo er vidt forskelligt og ujævnt, og på fysikken er det ikke altid forudsigeligt, hvordan eksempelvis hoveddueller fungerer. Dette punkt er ikke nær så udviklet som FIFA. Hjørnespark kan have en for stor grad af uforudsigelighed over sig.

Skudsituationer fungerer heller ikke optimalt. Pro Evos stil har altid været at gøre det svært at score, og det samme er tilfældet i 2013'eren. Du kan stå i oplagte situationer og alligevel få et boksskud omsat til et hjørne.

Kronjuvelen i Pro Evolution Soccer har altid været Master League, og det er immervæk stadig den bedste oplevelse for singleplayerfodbold på markedet. Men komponenten viser sin alder. Modstandernes kunstige intelligens er utroligt hård og enfoldig, og du kan sidde i timevis og vinde alle kampe med 1-0. Sjældent kommer du over én enkelt kasse. Når man ser, hvad eksempelvis EA laver med FIFA Ultimate Team, så føles det som Pro Evo 2009 om igen.

Der er kommet mindre detaljer til Master League, eksempelvis nyt udstyr og muligheder for at booste visse muligheder (eksempelvis at gøre dit eget mål mindre), men du bruger evigheder på at se loadingskærme og andet, der ikke har med reel fodbold at gøre.

Konami ejer stadig rettighederne til UEFA-turneringer, dvs. Champions League og Europa League, ligesom Copa Libertadores også er mere. Mærkværdigt nok inkluderer disse licenser dog ikke alle hold og spillere, der er med i turneringerne. Der er også kommet flere træningsmuligheder til, men de fungerer som korte fix, man hurtigt bliver træt af. Betingelserne for at vinde er heller ikke soleklare.

Kritikpunkterne er dog fokuseret på ting udenfor banen, for selve fodbolddelen har fået en rigtig fin overhaling med PES 2013. Man kan sige, at spillet har genfundet sin oprindelige form. FIFA er stadig toppen både mht. kvalitet og teknik, men PES 2013 kan i mange situationer være mere underholdende. Spillestilen er at holde på bolden, føre kontraløb, skifte formationer og acceptere, at kampe godt må ende 0-0. Når du lærer at planlægge angreb og splitte de tætte forsvar ad, viser spillet sine store styrker. Det er dog ikke nær så let at lære som FIFA-serien.

Med Pro Evolution Soccer 2013 har Konami skabt en situation, hvor både PES og FIFA er på toppen på hver deres måde. Planen for Konami er at satse på næste konsolgeneration med et helt nyt udviklingshold i London, der fremover skal hjælpe med Pro Evo fra en europæisk synsvinkel. Det lyder godt for fremtiden.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen