2700 eller 7000 kroner: Er den dyreste mobil virkelig pengene værd?

ANMELDELSE: Vi har testet Nokia 7.1 op mod Huaweis seneste flagskib Mate 20 Pro

Huawei har med Mate 20 Pro skabt en helt unik mobiltelefon, mener Ekstra Bladets tech redaktør. Foto: Huawei
Huawei har med Mate 20 Pro skabt en helt unik mobiltelefon, mener Ekstra Bladets tech redaktør. Foto: Huawei

Nokia 7.1

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Mate 20 Pro

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

På papiret er der en verden til forskel på en mobiltelefon til under 3000 kroner og så en topmodel til mindst 7000 kroner i den billigste udgave.

Eller er der? Ekstra Bladet har forsøgt at få svaret ved at sætte Nokia 7.1 op mod Huaweis Mate 20 Pro i en test, hvor både pris og papirspecifikationer ligger i hver sin ende af skalaen.

Teknologi - 16. okt. 2018 - kl. 15:42 Huawei bryder formen: Gør din telefon til en trådløs powerbank

1. Byggekvaliteten

Allerede under vores første punkt i testen støder vi ind i en udfordring. For hvordan vurderer man byggekvalitet på en mobiltelefon, når begge virker ganske velbyggede til prisen? Det er en balance, vi flere gange vender tilbage til. Nemlig at der sagtens kan være forskelligheder i materialevalg og andre kvaliteter, selv om begge hver for sig gør det fint til prisen.

Sådan er det i hvert fald med byggekvaliteten på både Nokia 7.1 og Mate 20 Pro, der ikke skuffer. Begge er godt skruet sammen, udført i holdbare materialer og lækre at holde på. Skal man fremhæve en forskel, så er det, at Nokia leverer en endnu bedre byggekvalitet, end man burde forvente til prisen.

Vinder: Uafgjort

Se også: Nokias brøl fra graven: Så stærkt er de tilbage

2. Kameraer

Her skilles fårene for alvor fra bukkene. Og ikke kun når det gælder disse to modeller. Tag for eksempel OnePlus 6T og sammenlign med de dyreste topmodeller. Her vinder topmodellerne klart over OnePlus, fordi firmaerne bag for eksempel iPhone, Galaxy S-serien og her Mate-serien godt ved, at det er noget, som forbrugerne lægger stor vægt på.

Billedkvaliteten i Nokia 7.1 er bestemt godkendt, men heller ikke mere. Derimod tager Mate 20 Pro - sammen med 'lillesøsteren' P20 Pro - nogle af de bedste mobilbilleder, du kan knipse i dag.

Vinder: Mate 20 Pro

 

3. Hurtighed

Der er bare flere muskler i Mate 20 Pro. Og lidt for få muskler i Nokia 7.1. Fordelen ved Nokia er, at styresystemet er Android One og dermed tilpasser den lavere ydelse, som telefonen har. Alligevel virker 7.1 en smule underfrankeret, mens Mate 20 Pro aldrig løber tør for kræfter.

Vinder: Mate 20 Pro

Se også: Ny retromobil fra Nokia: Kan du huske denne model?

4. Lydkvalitet

Der er ikke gjort meget ud af lydkvaliteten i den indbyggede højttaler i Nokia 7.1, mens den leverer et fint signal, når der sker via hovedtelefoner. Derimod har Huawei naturligvis prioriteret god lyd, uden dog at kunne slå Sonys Xperia XZ3, der er vores reference for gode stereohøjttalere.

Vinder: Mate 20 Pro

Nokia 7.1 leverer til prisen en ganske god pakke og er i sin prisklasse en mobiltelefon, du er nødt til at overveje. Foto: Nokia
Nokia 7.1 leverer til prisen en ganske god pakke og er i sin prisklasse en mobiltelefon, du er nødt til at overveje. Foto: Nokia
 

5. Holdbarhed

Hvor stor holdbarhed forventer man af en telefon til 2700 kroner kontra en dyr model til 7000 kroner? Svaret vil for nogle være, at skidtet da bare skal holde. Men prisforskellen betyder, at en dyrere model vil være bedre sikret mod vand, støv og andre elementer. Således er Mate 20 Pro på papiret mere holdbar, men passer du godt på dine ting, vil du opleve, at Nokia 7.1 sagtens kan stå mål med selv dyrere telefoner.

Vinder: Uafgjort

Teknologi - 18. okt. 2018 - kl. 23:36 Ny iPhone fredag: Her er fem billigere og bedre alternativer

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

6. Designet

Stor telefon eller lommetelefon? Det er groft sagt forskellene i designet på de to telefoner, hvor Mate 20 Pro er en stor telefon med runde former. Nokia 7.1 er lidt mere skarp i kanter og design, men ikke mere end at hvis du foretrækker en mindre telefon, så bliver du ikke skuffet over designet på den billige telefon.

Vinder: Uafgjort

Mate 20 Pro er bygget til at modstå både vand og sand. Foto: Huawei
Mate 20 Pro er bygget til at modstå både vand og sand. Foto: Huawei

7. Dagligt brug

Det er svært at finde superlativer nok til at beskrive, hvilket stykke digitalt værktøj Mate 20 Pro er. I det daglige brug er den således hurtigere, har et flottere display og tager bedre billeder end Nokia 7.1. Det skal den selvfølgelig også kunne til prisen, men selv i sammenligning med andre topmodeller er Mate 20 Pro noget af det bedste (Android), du kan få. Nokia 7.1 giver derimod en mere gennemsnitlig brugeroplevelse, der på grund af de manglende kræfter kan gøre oplevelsen en smule 'træt' en gang imellem. Det er i dagligt brug ikke telefonen for dem, der har den oppe af lommen mange gange i timen.

Vinder: Mate 20 Pro

8. Batteritiden

Gennemsnitligt er også dommen over batteriet i Nokia 7.1. Eller skal vi snarere sige lidt over gennemsnittet, da du godt kan slide dig gennem en dag, mens Mate 20 Pro er et batterimonster, som du nemt kan komme gennem op til to dages seriøst brug, før den skal lades igen.

Vinder: Mate 20 Pro

9. Displayet

Vi er helt i toppen af displaykvalitet på Mate 20 Pro, men ikke bedre end at både de dyreste iPhones og den nyeste Sony Xperia XZ3 matcher kineseren. Det samme kan man ikke sige om Nokia 7.1, der har et til prisen virkeligt godt display, som aldrig bliver prangende.

Vinder: Mate 20 Pro

10. Softwaren

Huawei har en kedelig evne til at 'forurene' selv sine dyreste telefoner med bloatware, som firmaet får penge for at lægge på telefonen. Det er ikke klædeligt, når man betaler så meget. Derimod har Nokia 7.1 den mere rene Android One, som netop er opdateret til Android Pie og trods de noget svagere muskler i telefonen faktisk kører hæderligt. Så point til Nokia på dette felt.

Vinder: Nokia 7.1

Dommen

Jo, du får mere for pengene, når du vælger den dyreste model i vores test. Mate 20 Pro er nemlig ikke kun bedre end Nokia 7.1, men også ganske god til prisen. Det er svært at argumentere for, at der skulle skæres for eksempel 1000 kroner af prisen, når man kigger på, hvad ligeværdige konkurrenter tillader sig at tage.

Når det er skrevet, så er det et stort skulderklap til Nokia 7.1, at modellen kom med i denne lidt skæve sammenligningstest. Det gør telefonen, fordi den som samlet pakke er virkelig god til prisen. Det er bestemt ikke den bedste model i testen, men i sin egen prisklasse er Nokia 7.1 svær at ignorere.

Teknologi - 29. okt. 2018 - kl. 17:04 Her er OnePlus 6T: Ny mobiltelefon mangler to vigtige ting

Alternativerne

Vi anbefaler fortsat Huawei P20 Pro, der er kommet så langt ned i pris, at det efterhånden ligner et røverkøb. Giv også Sony Xperia XZ3 en chance.

Taler vi om næsten lige så billige alternativer til Nokia 7.1, skal du kigger på OnePlus 6T, der selv med en lille overpris giver en del mere for pengene.

Teknologi - 7. nov. 2018 - kl. 19:34 Kompromiser koster kulttelefon en stjerne

77 kommentarer
Vis kommentarer