5G er på vej til Danmark - men bare ikke til dig

Der vil gå lang tid, før almindelige forbrugere får direkte adgang til 5G

Selv om der går lang tid, før 5G får en direkte betydning for almindelige danskere, kan du måske snart møde teknologien i selvkørende busser, der har brug for en stabil og lynhurtig dataforbindelse. Foto: Finn Frandsen
Selv om der går lang tid, før 5G får en direkte betydning for almindelige danskere, kan du måske snart møde teknologien i selvkørende busser, der har brug for en stabil og lynhurtig dataforbindelse. Foto: Finn Frandsen

Håber du, at der om kort tid dukker en smart 5G-mobiltelefon eller en lynhurtig 5G-computer op på det danske marked, så kommer du til at vente længe.

For ifølge Danmarks største teleselskaber er planen ikke at sætte 5G-master op i hele landet, selv om teknologien officielt er tæt på at være klar:

- Vi skal nok et stykke frem efter 2020, før vi rammer en fladedækning på niveau med 4G, siger Henrik Kofod, der er teknisk direktør i Telia til Ekstra Bladet.

- De første år vil udrulningen primært ske dynamisk. Det vil sige, at vi følger kundernes behov.

Teknologi - 6. jun. 2018 - kl. 12:07 Nye tal afslører: Så hurtig er danskernes adgang til nettet

Fremtidens teknologi
Og kunderne til 5G er ifølge teleselskaberne ikke private forbrugere, men virksomheder og andre med et helt særligt behov for lynhurtige 5G-forbindelser i et begrænset område:

- 5G ikke er en teknologi, der de første år får en direkte eller stor betydning for almindelige mennesker. Jeg forventer ikke, at vi kommer til at se 5G-abonnementer eller mobile 5G-enheder til private brugere de første år.

- Det er i stedet en teknologi, der drives frem af virksomheder og erhvervslivets behov. Men på sigt får det naturligvis betydning for os alle, lyder vurderingen fra Jakob Willer, der er direktør i brancheorganisationen Teleindustrien.

Se også: Stort batteri fik denne mobil til at eksplodere: Nu er det endnu større

Han understreger, at 5G trods den manglende ’folkelighed’ bliver afgørende for udviklingen af fremtidens teknologi:

- 5G kan noget særligt. Vi får endnu højere hastigheder og større kapacitet i nettet, så vi kan opkoble mange flere enheder.

- Det bliver hele grundlaget for ‘tingenes internet’.

- Og de meget korte svarhastigheder på 5G bliver nok den største driver for udviklingen, fordi man kan bygge tjenester, der reagerer afsindigt hurtigt og driftssikkert.

Det kan 5G

5G er en global standard for et nyt mobilnetværk, hvor der kan overføres større datamængder meget hurtigere end i dag.

Svartiderne er også lynhurtige på 5G, ligesom teleselskaberne kan styre netværkets kvalitet og hastighed helt ned til den enkelte enhed.

Se også: Koster millionbøde: Usselt mobilselskab narrede kunderne groft

Skal være førende
Hvis 5G skal få en stor udbredelse i Danmark, kræver det ifølge teleselskaberne også, at myndighederne er parat til at støtte udviklingen.

Og det er de, lød svaret forleden fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der har en ambition om, at Danmark skal være førende på teknologien:

- Det er afsindigt vigtigt, at teknologiudviklingen ligger på statsministerens bord. Det er et stærkt signal, mener Jakob Willer.

5G er fremtidens mobile netværk, der blandt andet gør det muligt at koble millioner af smarte enheder på nettet. Foto: Francisco Seco/AP Teknologi - 23. maj. 2018 - kl. 12:58 Lars Løkke: Danmark skal være først med lynhurtigt internet

Men udtalelsen kræver også handling:

- Nu skal vi have skabt rammerne, så det bliver nemt at rulle 5G-nettet ud og få de frekvenser, som der er behov for.

- Der er også brug for, at vi kan få lov til at sætte vores udstyr op, uden at det drukner i tunge processer og massive omkostninger, mener han.

Hos både Telia og TDC er man nu i gang med at teste, hvad 5G kan. Og allerede i år kan de første 5G-antenner være klar.

Se også: Mobilnet opgraderes i hele landet: Skal få dine smarte ting på nettet

108 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere