Afsløring: Misbrugte Microsoft-pris til at skaffe millioner

Pustede lokal skolepris fra Microsoft voldsomt op - var bare et diplom, som hundredvis af andre danske skoleelever har fået

Det er billeder som disse, Daniel Kristoffersen (t.h.) og Andreas Dierks har brugt til at markedsføre deres alternative tandbørste, som de hentede mere end 10 millioner kroner i støtte til. Pr-foto
Det er billeder som disse, Daniel Kristoffersen (t.h.) og Andreas Dierks har brugt til at markedsføre deres alternative tandbørste, som de hentede mere end 10 millioner kroner i støtte til. Pr-foto

TIP OS: Kender du mere til sagen og de to iværksættere? Del din viden i en mail til tech@eb.dk

Hvem er manden til højre?

Ekstra Bladet er interesseret i informationer om manden helt til højre på nedenstående billede.

Han har ikke været brugt i de officielle kampagner for Unobrush online, men i et forsøg på tidligere i år på at skaffe nye investeringer til Unobrush:

 

Tip os i en mail - tech@eb.dk. Diskretion gives, hvis dette ønskes.

SENESTE: Ekstra Bladet har nu fået flere gode bud på, hvem manden på billedet er - men vi modtager fortsat gerne nye tip i sagen, også om denne mand og om firmaets revisor, Revisionsfirmaet Gutfelt (Din Revisor Amager)

Man kan nå langt med markedsføring. Faktisk så langt, at to unge iværksættere fra Danmark på rekordtid har samlet over 10 millioner kroner sammen på nettet via Kickstarter og Indiegogo.

Men da det skete sidste år, skruede Daniel Kristoffersen og Andreas Dierks, der står bag en helt ny tandbørste kaldet Unobrush, voldsomt op for superlativerne.

Faktisk så meget at et simpelt diplom fra Microsoft i en intern dansk skolekonkurrence pludselig fik karakter af at være en international anerkendelse fra Microsoft.

- Unobrush har vundet talrige priser i hele verden, forklarer en stemme i den video, der blev brugt til at samle opbakning til drengenes opfindelse.

- Inkluderet det mest innovative produkt fra Microsoft, lyder det videre, mens der vises et logo fra netop Microsoft.

Se også: Indsamlede 10 millioner: Nu jagter nettet Daniel og Andreas

Presset af kritiske støtter
Prisen bliver på skrift præsteret som Microsoft Innovation Cup, der ligner navnet på en international pris, som techfirmaet faktisk står bag.

Men da stifterne bliver presset af flere kritiske spørgsmål fra nogle af deres over 16.000 støtter, erkender de, at prisen blot er en studenterpris.

'Vi beklager forvirringen. Men tak for at gøre os opmærksom på det,' skriver Andreas Dierks i et svar.

Flere af støtterne undrer sig dog over, at hvis studenter prisen er så fin, som de to iværksættere påstår, hvorfor kan den så ikke findes online? Det forklares med, at prisen er 'forsvundet fra Microsofts side', men at makkerparret vil skaffe et diplom, hvilket også senere sker.

Andreas Dierks er ligeledes forfatteren til et kryptisk svar, hvor han sammenkobler prisen med et muligt opkøb af firmaet, som Microsoft jo kunne stå bag. Men han afviser, at det kan ske så tidligt i forløbet, da det ofte ikke sker, før man har fået 'en kritisk antal af forbrugere'

'Det gælder særligt med et firma som Microsoft. Samtidig passer vores produkt ikke til et techfirma som Microsoft,' skriver han om den mulige interesse, den amerikanske techgigant måtte have fået efter at have givet så fin en pris til Unobrush.

Dette dokument har Daniel Kristoffersen og Andreas Dierk delt med deres mange følgere, da de kritisk spurgte ind til prisen fra Microsoft. I dag viser det sig, at prisen blot var et diplom for deltagelse i en lokal workshop. Pr-foto
Dette dokument har Daniel Kristoffersen og Andreas Dierk delt med deres mange følgere, da de kritisk spurgte ind til prisen fra Microsoft. I dag viser det sig, at prisen blot var et diplom for deltagelse i en lokal workshop. Pr-foto
 

Alle fik et diplom
Ekstra Bladet har de seneste dage kulegravet prisen og dens oprindelse. Og der er en ganske anden grund end iværksætternes forklaringer til, at Microsoft aldrig har overvejet at smide penge i Unobrush.

Det viser sig nemlig, at prisen ikke er i nærheden af at være en international pris, som den ellers bliver præsenteret som i Unoforms markedsføring.

I stedet er der tale om en række af lokale workshops, som Microsoft i Danmark har lavet for hundredvis af skoler på forskellige klassetrin - alt fra folkeskoler til erhvervsuddannelser og gymnasier.

Den 'pris', som Daniel Kristoffersen og Andreas Dierks har modtaget, er derfor blot et simpelt diplom, som alle de deltagende elever i øvrigt fik, forklarer den ansvarlige for de mange workshops, der ikke længere er ansat i Microsoft. Og det er ikke et diplom for en Innovation Cup, som drengene har fortalt deres tusindvis af støtter, men i stedet et diplom for en 'Innovation Workshop'.

Microsoft har heller ikke på noget tidspunkt givet produktet Unobrush sin blåstempling. Det kunne slet ikke lade sig gøre, da det produkt, de to iværksættere har skaffet over 10 millioner kroner til, aldrig blev vist frem i den form, som det senere blev markedsført som.

Sådan pustede de prisen op

Her er teksten - på engelsk - som de to iværksættere bag Unobrush brugte til voldsomt at puste deres lokale skolediplom fra Microsoft op til at blive en internationalt anerkendt pris.

Microsoft Innovation Cup 2016

UNOBRUSH won the Microsoft Innovation CUP for students presenting the most innovative idea with the highest potential seen in 2016. The comments from the Microsoft jury board were:

'The UNOBRUSH team has seen a real problem in people's everyday life, and their innovative product and business model can change the toothbrushing industry for good.'

Note: Microsoft's page about us is no longer available, but this is a diploma that has been signed by the Microsoft Official at the time, of the competition.

Vil ikke interviewes
Prisen har heller aldrig været offentliggjort nogle steder af Microsoft, da der som nævnt er tale om et lokalt og internt skolearrangement. Det er forklaringen på, at de mange støtter ikke kunne finde 'prisen' på nettet.

Daniel Kristoffersen og Andreas Dierks afviser via deres pr-bureau at kommentere sagen, udover at de i en mail fra bureauet bekræfter, at prisen fra Microsoft var en skolepris til den ene stifter:

'Microsoft afholdt en Innovation Cup i 2016 for studerende ved Niels Brock Copenhagen Business College.'

'Andreas Dierks vandt cup'en for hans idé om at udvikle Unobrush,' skriver presseansvarlig Mathilde Lykke Bülow til Ekstra Bladet.

TIP OS: Kender du mere til sagen og de to iværksættere? Del din viden i en mail til tech@eb.dk

Det forklarer den ansvarlige

Herunder kan læses det skriftligt svar, som Ekstra Bladet har fået, efter at have bedt den dengang ansvarlige hos Microsoft bekræfte, hvordan 'prisen' til de to iværksættere faktisk er skruet sammen:

Det var et skoleprojekt, som lærerne satte op sammen med Microsoft. Kort fortalt skulle eleverne i grupper komme på ideer og gennemgå de aspekter, der er i at starte et firma, skrive businessplan, lave budget, udarbejde en hjemmeside om deres produkter og endelig præsentere foran klassen/klasserne (ofte var der flere klasser samlet til dette projekt).

Vi fandt så den bedste præsentation, den bedste idé, det bedste gennemarbejdede projekt m.m. og de hold vandt nogle præmier og fik et diplom (hvilket alle der deltog i øvrigt gjorde). Det var på basis af, hvad de havde lært og slet slet ikke på, hvor potentiel, valid eller reelt et produkt de fremkom med.

Drengene her vandt en kategori for at være innovative, fordi de tænkte ud af boksen og havde et projekt, der var godt bearbejdet, men det var på ingen måde eller tilnærmelsesvis et produkt, der var i produktion, tænkt til produktion, verificeret af kyndige på området eller overhovedet lignede det, der i dag fremvises - det var et skoleprojekt med fokus på læring.

Ideen var dog den samme – at kunne spare tid på tandbørstning. Den idé, de fremførte, lignede mest af alt et gebis med børster, så man fik børstet alle tænder på én gang – og havde altså intet at gøre med den 'teknologi' de i dag har/ikke har.

Så i princippet har de ret i, at de vandt en pris, men det har intet med deres produkt og situationen at gøre som den er i dag. Det var et lukket forum i et lukket skoleprojekt og derfor er det ikke en pris, der figurerer nogle steder.

37 kommentarer
Vis kommentarer