Ambulancer kidnapper din bilradio for at komme frem

Forsøg i Sverige og Danmark skal gøre det hurtigere og mere sikkert for ambulancer at komme frem i trafikken - midlet er direkte adgang til din bilradio

Danske ambulancer har ikke det nye system installeret, selv om det for et par år siden blev testet på dansk grund. Foto: Martin Lehmann/Polfoto
Danske ambulancer har ikke det nye system installeret, selv om det for et par år siden blev testet på dansk grund. Foto: Martin Lehmann/Polfoto

OPDATERET: Nu med info om det kommende danske forsøg

Uopmærksomme bilister får en undskyldning mindre, når de skal forklare, hvorfor de ikke lod en ambulance under udrykning komme hurtigt frem.

Som en del af et forsøg i Stockholm afprøves snart en teknologi, der kan 'kidnappe' bilradioer på ruten og sende signal om, at en ambulance er på vej. Også i København ventes et lignende forsøg at blive gennemført i 2017.

Se også: 'Ulovlig' besked til ambulancereddere: Hold jeres mund

Er afprøvet i Danmark
I Sverige er det en gruppe af studerende, der har udviklet deres system kaldet EVAM, som automatisk afbryder bilradioer og advarer om ambulancen.

Det eneste, der kræves, er, at radioen understøtter den såkaldte RDS-standard. Gør den det, får føreren af bilen både en mundtlig besked og en tekst på displayet.

I Danmark står firmaet Warning Systems bag et kommende forsøg, der tager udgangspunkt i samme princip, men er udviklet i Danmark:

- Vi går i gang med vores forsøg i København sammen med Falck og Københavns Brandvæsen, fortæller Peter Mathies, som sidder i firmaets bestyrelse.

Allerede i 2014 blev systemet fra Warning Systems omtalt og testet. De nye og større tests i hovedstaden skal være med at bane vejen for en mulig udbredelse til ambulancer i hele landet:

- Det er vigtigt, at alt er testet grundigt igennem, inden man sætter det ind i alle ambulancer, siger Peter Mathies til Ekstra Bladet.

- Vi regner med, at det nye forsøg snart kan gå i gang i København. Vi har allerede tilladelser fra blandt andet DR (som administrerer og bruger radiofrekvenser, red.) og IT- og Telestyrelsen.

Se også: 19 døde zoner: Her chancen for at overleve hjertestop ned til 1,5 procent

Kan ramme de forkerte
Udfordringen er naturligvis, hvordan man rammer de rigtige biler.

Det er uvist, hvordan EVAM-systemet i Sverige løser problematikken, hvor også biler på naboveje altså risikerer at få afbrudt musikken.

Et af de smarte elementer i systemet er, at det tager højde for, hvor hurtigt der køres på den vej, som ambulancen er på vej mod. Hvis det er en motorvej, sendes advarslen tidligere ud, end hvis ambulancen er på vej mod en landevej.

Se også: Tjek dit postnummer: Bor du i en Død Zone?

OPDATERET: Nu med info om det kommende danske forsøg

 

Tip om Tech? Mail til tech@eb.dk

109 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere