Apple advarer kunderne: Dette kan smadre din iPhone

Advarer kunderne mod at få deres telefoner repareret af andre end Apple - konkurrenter kritiserer firmaet for at skabe et dyrt monopol

I 2015 stod Morten Jensen fra den private reparationsshop iPhoneTech.dk frem og afslørede, hvordan Apple havde bygget en fælde ind i telefonens software. Video: Jakob Jørgensen

En mindre opdatering af Apples mobile styresystem er netop blevet frigivet. iOS 11.3.1 hedder softwaren, der denne gang får følgeskab af en advarsel: lad være med at få din telefon repareret af andre end Apple:

'Uægte erstatningsskærme kan forringe den visuelle kvalitet og fungerer muligvis ikke korrekt,' skriver Apple og fremhæver herefter sine egne 'godkendte eksperter'.

Og budskabet passer ganske godt sammen med opdateringen, da den - udover at forbedre sikkerheden - genopretter berøringsfunktionen i en række af iPhone 8, der 'døde', da Apple oprindeligt sendte iOS 11.3 ud.

Sådan ser advarslen ud, der følger med den nye opdatering.
Sådan ser advarslen ud, der følger med den nye opdatering.
 

Se også: Apple sagsøger lille mobilreparatør: Taber sagen med et brag

Har skabt et monopol
Problemet med skærmen fik de ramte iPhone 8-brugere til at rase mod Apple, der altså nu gør skaden god igen. Men det sker med advarslen om, at i Apples verden er det Apple og ikke kunderne, der har magten over produktet.

Det er dog langt fra første gang, at kunder, der har brugt andre end Apple til reparationer, rammes af softwarefejl. Og i blandt andet USA har det skabt en verbal og juridisk kamp mellem Apple og den industri af firmaer, der lever af uautoriseret at reparere Apple-produkter.

Se også: Nu kommer uret der også er en mobiltelefon

Argumentet mod Apples politik er, at den svarer til, at du køber en bil - og så alene kan få den ordnet af bilproducenten og til dette firmas meget høje priser.

Apples svar er, at kun Apple kan finde ud af at reparere produkterne og samtidig give kunderne sikkerhed for, at ingen piller ved deres private data. Apple nægter derfor at sælge originale reservedele til andre end firmaets egne reparatører.

Se også: Kendt musiktjeneste fjerner træls begrænsning for gratister

249 kommentarer
Vis kommentarer