Netflix & HBO for dummies

Bliver du tom i blikket, når snakken falder på Netflix, HBO og VOD? Så læs denne guide og bliv opdateret

Med VOD kan du se serier og film både på TV, tablets og smartphone. (Foto: Lyd og Billede)
Med VOD kan du se serier og film både på TV, tablets og smartphone. (Foto: Lyd og Billede)

I dag, hvor vi står over for så utrolig mange valg lige fra mælkeproducent over mobiloperatør til pensionsordning, findes der formentlig dem, der synes, at det er ret skønt og afslappende at slippe for stressen med at vælge, hvilket program man skal se og hvornår.

At sidde og zappe i sofaen er afslapning for mange.

Men efter tv-kanalernes indtog på internettet i form af en mængde VOD-tjenester, Video on Demand eller 'video på bestilling' på dansk, har vi ikke bare fået et rigt udbud af programmer sammenlignet med tidligere - vi kan også vælge, hvornår og hvor vi vil se vores favoritter.

To giganter indtager Danmark
Danmark får to nye stærke aktører på VOD-markedet, som formentlig kommer til at sætte gryden i kog.

Netflix og produktionsselskabet HBO, begge fra USA, står nu klar til at indtage det nordiske marked, og dermed håber branchen på, at lovligt download af film og tv-serier endelig får sit store gennembrud.

I modsætning til mange andre tjenester (f.eks. SF Anytime), hvor man ofte lejer en film ad gangen, fungerer både Netflix og HBO på den måde, at du abonnerer pr. måned, mere ligesom musiktjenesten Spotify.

Men hvad har konkurrenterne hver især at byde på? Lyd & Billede guider dig igennem styrker og svagheder hos de to VOD-giganter.

Netflix
Netflix, der hævder at være verdens største abonnementstjeneste til internetbaseret visning af film og tv-serier, så dagens lys i USA i 1997, men var da en abonnementstjeneste for dvd’er. Den internetbaserede streaming startede i 2007, og siden har tjenesten spredt sig til Canada, Latinamerika, Storbritannien og Irland.

I modsætning til HBO, som producerer deres egne serier, fungerer Netflix mere som et bibliotek af tv-serier og film, og står altså ikke bag nogen produktioner selv, hvilket gør denne tjeneste mere lig Spotify.

I USA er det som regel sådan, at Netflix først får sæsoner af serier, når de er blevet færdigsendt, hvilket gør det mere til en 'se-de-serier-jeg-gik-glip-af-tjeneste'. Når det gælder film, har de ganske vist aftaler med de fleste store distributionsselskaber, men selv her gælder det i reglen, at filmen vises i biografen og udkommer på dvd, inden Netflix kan lægge deres hænder på den.

I Danmark lover Netflix adgang til en bred vifte af nationale og internationale tv-programmer og film, mange i HD-kvalitet, men meget mere end det er de ikke klar til at afsløre. I USA koster et abonnement omkring 10 dollars pr. måned, og så får du adgang til ca. 60.000 titler.

Læs også:

Se også: Sådan får du fuld adgang til Netflix

I Danmark bliver prisen 79 kroner pr. måned. Der er adgang til flere danske serier, men færre internationale titler end i den amerikanske version.

Netflix byder på tv-serier som 'Breaking Bad', 'Mad Men', 'Dexter' og 'Glee', men det er ikke alle sæsoner af serierne, der er tilgængelige.

Det har resulteret i kritik af tjenesten fra brugere, som også er skuffede over udvalget af film.

Læs også:

Se også: Sådan er Netflix i praksis

HBO Nordic
Den anden amerikanske deltager, som kaster sig ind i slaget om det nordiske tv-marked, er HBO (Home Box Office, Inc.), et kommercielt tv-selskab, som startede i 1970’erne, og som nu også omfatter Nordamerika, Latinamerika, Asien og store dele af Europa.

I august 2012 meddelte HBO, at man starter et nyt distributionsselskab, HBO Nordic, i samarbejde med Parsifal International. I Danmark er HBO mest kendt for at have produceret velkendte og kritikerroste serier, som ofte viser virkeligheden på en ret ucensureret måde. Uanset om du er mand eller kvinde, har du sikkert set i hvert fald et afsnit af Sex and the City, som, da serien havde premiere i 1998.

Andre velkendte serier, som HBO står bag, er bl.a. dramaserien Six Feet Under, Game of Thrones og vampyrserien True Blood, hvor den svenske skuespiller Alexander Skarsgård har en vigtig rolle.

Et abonnement på HBO Nordic vil efter sigende koste 79 kroner om måneden, og så får du adgang til både deres lineære tv-kanal samt hele deres bibliotek af nye og gamle serier, som du kan streame.

HBO Nordic er reklamefrit, og i de fleste tilfælde bliver nye serieafsnit tilgængelige med danske undertekster inden for 24 timer efter premieren i oprindelseslandet. I USA kan du også se sportsudsendelser via HBO; det vil du dog ikke kunne via HBO Nordic.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen