Wordfeud ved alt om dig

Når du hiver det populære ordspil ned på din telefon eller pc, giver du firmaet bag lov til at hente og bruge alle oplysninger om dig

Weudfeud er så populært, at 15 millioner mennesker nu har downloadet spillet. Og dermed har de også accepteret, at firmaet bag må videregive nærmest alle oplysninger om dem. (Foto: Wordfeud)
Weudfeud er så populært, at 15 millioner mennesker nu har downloadet spillet. Og dermed har de også accepteret, at firmaet bag må videregive nærmest alle oplysninger om dem. (Foto: Wordfeud)

Dit navn, brugernavn, emailadresse, telefonnummer, adresse, køn og kreditkortinformationer. Det er bare nogle af de oplysninger, du giver firmaet bag Wordfeud lov at lagre og bruge, når du henter spillet ned.

Og det er kun toppen af isbjerget.

Bertheussen IT får dig nemlig også til at acceptere, at de må bruge dine billeder og desuden hente oplysninger om, hvor du befinder dig geografisk, hvem du sender beskeder til og spiller mod, hvilke resultater du opnår i spillet og hvilke produkter, du køber i netbutikker. Og så får folkene bag landeplagen desuden lov til at krydse de informationer med informationer fra for eksempel Facebook. Samtidig forbeholder Bertheussen IT sig ret til at tage alle informationer med over i et nyt firma.

Læs selv hele Wordfeuds persondatapolitik her

Kort sagt giver du fuld adgang til dit elektroniske liv, når du downloader Wordfeud. Det skriver den norske avis Verdens Gang.

Og med 15 millioner downloads på verdensplan kan de oplysninger blive rigtig mange penge værd for Håkon Bertheussen, der er den 28-årige nordmand bag Wordfeud. Han kan nemlig videresælge oplysningerne til diverse annoncører, der med så detaljerede oplysninger kan målrette reklamerne til netop deres målgrupper. Og det vil de gerne betale for.

Se også: Sådan vinder du VM i Wordfeud

Det er formentlig ikke ret mange af de millioner af mennesker, der har hevet Wordfeud-app'en ned, som er klar over, hvad de har accepteret. Hvis man vil læse betingelserne for spillet, skal man nemlig selv finde dem på Wordfeuds netsider og læse dem igennem. Og det er tre sider på engelsk.

Støvsuger dine rettigheder
I det norske Forbrukerrådet er man ikke vild med den persondata-erklæring, som man skriver under på, når man henter spillet.

- Når jeg læser det her, tænker jeg, at de har støvsuget alle mine rettigheder som forbruger væk. Det er en helt ufattlig mængde data, som tjenesten forbeholder sig ret til at lagre. Det er jo positivt, at de overhovedet har en politik om persondata. Men det er meget svært som forbruger at se, hvor informationerne ender, siger jurist Thomas Nortvedt til VG. Han mener dog ikke, at Wordfeud-app'en er værre end så mange andre, når det kommer til persondatapolitik.

Nortvedt understreger, at kun de allerfærreste læser alle betingelser igennem, når de downloader en app. Et fænomen, som han kalder 'aftale-apati'. Når et spil bliver populært, regner man med, at det er i orden, og at alle andre har læst betingelserne og sagt god for dem.

Se også: Er dette Danmarks højeste Wordfeud-score?

I det norske Datatilsynet advarer man også mod, at it-kriminelle kan få fingre i oplysningerne.

- Det bør være brugeren selv, der bestemmer, hvad hans eller hendes oplysninger skal bruges til. Oplysningerne kan nemlig også hentes til at underbygge kriminel aktivitet, siger Atle Årnes fra Datatilsynet i Norge.

'Vi bruger ikke oplysningerne'
Manden bag Wordfeud, Håkon Bertehussen, lover i en mail til avisen, at hans firma ikke bruger alle de oplysninger, som han må indsamle om sine brugere.

- Erklæringen er baseret på en færdigt udformet formular. Vi burde måske have redigeret den lidt, for som den står nu, får man indtryk af, at vi indsamler meget mere information om vores brugere, end vi rent faktisk gør, skriver han.

Se også: Wordfeud-feberen smitter på kryds og tværs

Han forklarer, at det 'i store træk' kun er navn og email, der lagres. Og profilbillede. Og telefon-id, hvis du slår push-funktionen til. Og så lagrer Apple eller Google dine kreditkortinformationer, oplyser han. Og annoncørerne får at vide, hvilket land du er i. Og så sælges alle informationer med, hvis firmaet sælges. Men ellers bruges ikke andet end navn og emailadresse, lover han.

Læser du altid persondataoplysninger, før du downloader en app eller et program til din computer? Skriv din kommentar i feltet under artiklen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere