Undersøgelse afslører Apples slavepiskeri

Arbejderne ved Apples samlebånd arbejder ofte langt mere end, hvad reglerne tillader. Det viser den første uafhængige undersøgelse

Medarbejderne ved samlebåndene knokler til 2000-2500 kroner om måneden for at kunne levere smartphones og tablets. (Fotos: AP og Apple)
Medarbejderne ved samlebåndene knokler til 2000-2500 kroner om måneden for at kunne levere smartphones og tablets. (Fotos: AP og Apple)

Arbejdsuger på over 60 timer - tit syv dage i træk - er helt normalt på Apples kinesiske fabrikker, hvor vores iPhones og iPads bliver samlet.

Det sker tit, selvom de kinesiske regler forbyder arbejdsuger over 49 timer, skriver Associated Press.

Afsløringen kommer fra den første uafhængige undersøgelse af forholdene på de kinesiske fabrikker, hvor blandt andet Apple får produceret deres gadgets.

Download rapporten (pdf)

Ifølge CNN får arbejderne mellem 2000 og 2500 kroner i løn om måneden. Over 60 procent af de ansatte siger, at det er mindre end, hvad de har af basale leveomkostninger.

Arbejderne bor i øvrigt i sovesale på fabrikkerne i de store industribyer.

Bruger selvmordsnet
Mere end 35.000 ansatte på tre af Foxconns fabrikker, der blandt andet leverer til Apple, er blevet spurgt af den uafhængige, amerikanske organisation Fair Labor Association.

Der er tale om fabrikker, der betragter selvmordsnet som en del af deres medarbejderpleje.

Alt for mange af de fabriksansatte kastede sig nemlig ud fra taget på bygningerne.

Læs også:

Se også: Skandalefabrik sikrer sig mod selvmord

Undersøgelsen afslører at aluminiumsstøv er et stort problem på fabrikkerne. Det har før ført til en eksplosion på fabrikken i Chengdu.

Fair Labour Association siger, at Foxconn-fabrikkerne har lovet at arbejde hen imod at nedbringe arbejdsugerne, så de matcher den kinesiske lovgivning.

De regler bliver dog rutinemæssigt ignoreret i Kina. Faktisk bemærkede Fair Labour Association, at de fleste arbejdere hos Foxconn faktisk ønskede mere overarbejde.

Foxconn meddeler, at de vil hæve lønningerne for at kompenserer arbejderne for den nedsatte arbejdstid.

1 af 2 En såret arbejder bliver kørt væk fra en Foxconn-fabrik i Chengdu efter en eksplosion, der skyldtes aluminiumsstøv. (Arkivfoto: AP)
2 af 2 Medarbejderne ved samlebåndene knokler til 2000-2500 kroner om måneden for at kunne levere smartphones og tablets. (Fotos: AP og Apple)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere