5 ting du aldrig skal skrive på Facebook

Tilsyneladende uskyldige detaljer kan være dummere end dumt at skrive på Facebook. Ved du, hvad du skal tie stille med?

Det er ikke alle oplysninger, som det er lige smart at dele på Facebook. (Foto: Colourbox)
Det er ikke alle oplysninger, som det er lige smart at dele på Facebook. (Foto: Colourbox)

Facebook er populær hos danskerne, som tilsyneladende elsker at dele ud af deres liv og oplevelser på Facebook.

Men der er grund til at være mere forsigtig, end man måske tror: Visse oplysninger, der kan virke harmløse nok, kan være risikable at lægge op på Facebook, Twitter og andre sociale medier.

Den amerikanske nyhedsstation CBS har spurgt eksperter, hvilket oplysninger, man aldrig skal lægge ud til offentligt skue, hvis man vil undgå ubehagelige overraskelser senere.

Har du styr på, hvad du trygt kan smide ud i Facebook-plenum? Følgende fem ting bør man ifølge CBS' eksperter aldrig lægge på Facebook eller andre sociale medier.

1: Din fødselsdato
Med din fødselsdato og år er det væsentligt nemmere for IT-kriminelle at gætte sig frem til dit CPR-nummer, der kan bruges til identitetstyveri og økonomisk kriminalitet.

2: Din adresse
Det her punkt kan virke indlysende, men tilsyneladende er der alligevel mange, som ikke er klar over det:

I et studie foretaget af det amerikanske Ponemon Institut oplyste omkring 40 procent af brugerne deres adresse på sociale sites - og 65 procent prøvede ikke at blokere fremmede fra at se oplysningerne, skriver CBS.

3: Dine ferieplaner
De kriminelle kan også gå på Facebook, hvor man kan gøre sin research i ro og mag.

Så hvis du skriver, at du er 14 dage på Bali og kommer til at savne din fladskærm, iPad, iPod, designer-stolene, PH-lamperne, den bærbare computer og din samling af Rolex-ure, så skal du ikke være overrasket, hvis det ikke er der, når de kommer hjem (især hvis du også har overtrådt punkt 2).

4: Din lidt for ærlige mening
Synes du, at chefen er en giga-nar? Måske er der en dansk kendis, du lige synes skal have en sviner? Eller en af dit firmas samarbejdspartnere?

Måske er Facebook og Twitter ikke lige stedet, hvor du skal lufte din mening - den kan i værste fald koste dig jobbet, for det er andre end dine bedste venner, der læser med.

LÆS OGSÅ:

Se også: Pas på med at svine chefen på LinkedIn

I en amerikansk undersøgelse sagde 8 procent af de adspurgte firmaer, at de havde fyret ansatte på grund af denne type 'misbrug' af sociale medier.

Herhjemme har Facebook-ytringer også ført til spektakulære fyringer: Venstre måtte skaffe sig af med kommunikationskonsulent Ditte Okman, efter hendes lidt for bramfri ytringer på Facebook.

5: Ledetråde til passwords
Mange sites bruger sikkerheds-spørgsmål som én måde at få adgang til sit glemte password til for eksempel mailkontoen.

Det er fint at bruge navnet på dit første kæledyr, din mors fødselsdag eller din bedste ven fra barndommen som ledetråd - bare sørg for, at de oplysninger ikke er tilgængelige på din Facebook, skriver CBS.

0 kommentarer
Vis kommentarer