Kan hackerne styre din computer?

100 millioner computere verden over kan kontrolleres af cyberkriminelle, uden at computernes ejere aner uråd

De hackede computere i bot-nettet kan blandt andet bruges til forskellige former for økonomisk kriminalitet. (Foto: Colourbox)
De hackede computere i bot-nettet kan blandt andet bruges til forskellige former for økonomisk kriminalitet. (Foto: Colourbox)

100 millioner computere i private hjem og firmaer verden over er under kontrol af nogle få hundrede cyberkriminelle – uden at ejerne ved det. Det skriver IT-sikkerhedsfirmaet Trend Micro i en ny rapport .

Computerne er koblet sammen i store netværk, og det betyder ifølge Trend Micro, at forbryderne råder over mere computerkraft end samtlige verdens supercomputere tilsammen.

- Når en computer bliver inficeret, er det ikke usædvanligt, at den bliver en del af et større botnet. Det er botnets, som ligger bag angreb som informationstyveri, bedrageri og phising-angreb, siger Rik Ferguson, der er sikkerhedsekspert hos Trend Micro, i en pressemeddelelse.

Uvidende i årevis
Ifølge analysen tilhører 75 procent af de angrebne IP-adresser private personer, mens de resterende 25 procent er firmacomputere.

I de fleste tilfælde aner brugeren ikke, at hans/hendes computer indgår i et botnet. Af Trend Micros analyse fremgår det, at mange af de cirka 100 millioner smittede computere er under forbrydernes kontrol i mere end to år, før brugeren får slettet de programmer fra sin maskine, som giver hackerne adgang til den.

Hackerne gør alt, hvad de kan, for at gemme programmerne godt på computeren, så de kan hærge i stilhed, og det er svært for den almindelige computerbruger at finde og fjerne programmerne.

- Malware-programmerne opfører sig på en anden måde end de andre programmer på computeren, men det er svært for hr og fru Jensen at gennemskue det. Det er ikke let at finde ud af, om computeren gør et eller andet, som den ikke skal, for det kræver, at man ved, hvordan programmerne kommunikerer, siger Peter Schjøtt fra sikkerhedsfirmaet Symantec.

Det kan du gøre
Der er dog nogle meget enkle trin man kan tage, for at minimere sin risiko for at få malware på computeren, siger Peter Schjøtt:

- Sørg for at holde maskinen ordentlig opdateret med software. Det er ikke nok, at man kun hentes patches til høj-risiko sårbarhederne, for det er ikke den slags, hackerne bruger i dag. Man skal sørge for at opdatere styrsystemet, kontorpakkerne og de programmer, man bruger i hverdagen.

- Sørg for at alle dine plug-ins er opdateret. Det er dem, der for alvor bliver skudt efter nu, for eksempel Adobe Flash, den har vi set en hel hærskre af angreb på.

- Sørg for at have en ordentlig beskyttelsespakke. Det er IKKE godt nok bare at have en anti-virus, du skal have en vifte af redskaber, som kan beskytte dig imod forskellige former for trusler. du skal have noget intrusion-prevention, en personlig firewall, og noget som kan advare dig, hvis du er på vej ind på et website, som måske ikke er helt fint i kanten, siger Peter Schjøtt.

Klik her og få gode råd om, hvordan du beskytter din computer bedst muligt.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere