Sagen, der ryster nettets giganter

Twitter, Facebook, Amazon og Google er blandt de selskaber, der krydser fingre for, at en injuriesag ender med at blive afvist af en appeldommer i Cincinnati, Ohio

Sarah Jones lagde sag an mod thedirty.com og fik medhold. Nu skal sagens behandles af en appeldomstol og det med en stribe af de største internetvirksomheder stående spændt på sidelinien. (Foto: Patrick Reddy/AP)
Sarah Jones lagde sag an mod thedirty.com og fik medhold. Nu skal sagens behandles af en appeldomstol og det med en stribe af de største internetvirksomheder stående spændt på sidelinien. (Foto: Patrick Reddy/AP)

På papiret er den relativt lille sag. En tidligere cheerleader har lagt sag an mod websitet thedirty.com for at viderebringe falske og nedværdigende oplysninger om hende og hendes mands seksuelle historik.

Den er nu endt ved en appeldomstol i Cincinnati efter at hun i første omgang fik medhold og tildelt erstatning på 338.000 dollar.

Nik Ritchie, der står bag websitet, thedirty.com, har anket dommen, fordi han mener, at kendelsen er i direkte strid med en lov fra 1996, der skulle støtte op om ytringsfriheden på internettet ved at beskytte websites i forhold til opslag lavet af deres brugere.

Det gør sagen så principiel, at nogle af de største aktører på internettet, fra Twitter og Facebook til Amazon og Google, nu stiller sig op bag Nik Richie og krydser fingre for, at han får medhold.

- Hvis websites skal stå regnskab for det tredjepartsindhold, der ikke fjernes, hver gang nogen kræver det, så kan det betyde, at enhver, der beklager sig, har ubegrænset adgang til at udøve censur, lyder det i en skrivelse til appelretten fra advokater fra blandt andre Facebook, Google, Microsoft, Twitter, Amazon, Gawker og BuzzFeed.

I adskillige lignende sager har dommere afvist, at websites skal stå til regnskab for ting, som deres brugere har postet, og derfor kom det bag på mange, da en dommer gav den tidligere cheerleader og skolelærer Sarah Jones medhold, da hun lagde sag an for injurier efter at der var lagt anonyme historier ud om hende og hendes mands seksuelle historik på thedirty.com.

- Loven er klar: Enten er du indholdsleverandør eller også er du ikke; enten skrev du det stødende indhold eller også gjorde du ikke. Og skrev du det, så kan du stå til regnskab for det, hvis du ikke gjorde, så kan du ikke. Kendelsen (den oprindelige, red.) mener vi udvisker de klare linier, lyder det fra advokaten Jack Greiner, der blandt andet repræsenterer Amazon og Yahoo.

Platform for rygter og sladder
thedirty.com er netop lavet som en platform, hvor alle, uden at skulle stå ved det med navn, kan skrive kommentarer om alt fra naboen, til sportsstjerner og politikere. Indholdet er ofte rygter om sidespring, plastikoperationer, alkoholmisbrug og lignende. Alle opslag screenes af Nik Richie, der bestemmer, hvad der skal lægges online, ligesom han ofte knytter sin egen kommentar til dem.

I den konkrete sag om Sarah Jones, der blev kendt i USA, da hun sidste år blev dømt for at have haft seksuel omgang med en tidligere elev, har Richie forsvaret sig med, at historierne om Jones blev afleveret anonymt og han ikke var forpligtiget til at verificere sandheden. Han lagde dem bare ud på nettet og tilføjede en kommentar om gymnasielærere og sex.

I den oprindelige dom fik Sarah Jones medhold, fordi Richie, ifølge dommeren, i praksis havde valideret de anonyme anklager mod Sarah Jones, da han tilføjede sin egen kommentar.

Første fremlæggelse i appelsagen ventes at finde sted i starten af 2014, og der ventes tidligst at falde en afgørelse til sommer.

1 af 2 Nik Ritchie (t.v.) mener ikke, at han skal stå til regnskab for rygter og sladder, der leveres af anonyme brugere til hans website. Flere store internetselskaber håber, at han får medhold. (Foto: Patrick Reddy/AP)
2 af 2 Sarah Jones lagde sag an mod thedirty.com og fik medhold. Nu skal sagens behandles af en appeldomstol og det med en stribe af de største internetvirksomheder stående spændt på sidelinien. (Foto: Patrick Reddy/AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer