Skal betale 3.569.000 for at dele én film

En 28-årig svensker skal betale millioner i erstatning til Nordisk Film, fordi han er blevet dømt for at have lagt en af selskabets film ud på nettet

En svensk fildeler skal betale millioner af kroner i erstatning til Nordisk Film, fordi han har lagt en svenskproduceret film ud på Swebits (billedet), et nu lukket forum for fildelere (Foto: Wikimedia Commons/Zawaq)
En svensk fildeler skal betale millioner af kroner i erstatning til Nordisk Film, fordi han har lagt en svenskproduceret film ud på Swebits (billedet), et nu lukket forum for fildelere (Foto: Wikimedia Commons/Zawaq)

Der bliver formentlig ikke meget til overs til julegaver, når en svensk mand har betalt den erstatning, han tirsdag blev idømt for at have delt én dansk/svensk film på nettet.

Det skriver den engelske avis The Guardian.

Den 28-årige netpirat NN skal betale 4,3 mio. svenske kroner (ca. 3,6 mio. danske) til Nordisk Film A/S, fordi han lagde den svensk/danske film ’Beck – Levende Begravet’ ud på den hedengange hjemmeside Swebits, som var et lukket forum for fildelere med ca. 40.000 medlemmer.

Den omtalte film er svenskproduceret, men rettighederne ejes af Nordisk Film A/S, der har hovedsæde i Danmark.

Flittig filmdeler
Det var den svenske antipiratgruppe Rättighetsalliansen, der repræsenterer flere fremtrædende virksomheder i underholdningsindustrien, der blandt andet på vegne af Nordisk Film stod bag søgsmålet mod den unge svensker, hvis navn på grund af svensk retspraksis ikke er blevet offentliggjort.

Af dommen fremgår det, at Rättighetsalliansens advokat, Anders Nilsson, fremlagde beviser for, at NN havde lagt 1.196 såkaldte BitTorrent-filer ud på Swebits-forummet, som blev oprettet i 2004. Retten fandt det bevist, at han havde delt 517 film- og tv-serier.

DOKUMENTATION:Læs hele dommen her

For den forbrydelse har han fået en betinget fængselsdom og 160 timers samfundstjeneste, selvom NN kun har tilstået at have delt 13 film som torrent-filer.

En torrent-fil er et link til en eller flere filer. Når brugeren downloader via et torrent-link, henter han fra alle andre, der også er i gang med at downloade via samme torrent-link, ligesom de andre henter filerne fra dig. På den måde kan man sige, at filen - for eksempel et film eller et spil - ikke kun ligger på én server, men at den i stedet bliver distribueret i mange små bidder.

Når NN ikke også skal betale erstatning for de andre film, han har delt, er det, fordi producenterne bag ikke har opgjort den skade, de har lidt som følge af, at deres film og serier er blevet delt ulovligt.

Historisk sejr
Rettighedshaverne er ikke overraskende begejstrede for dommen, som ifølge Rättighetsalliansen baner vejen for endnu flere retssager.

- Den høje bøde viser, hvor stor skade rettighedshaverne lider, når film bliver delt ulovligt. Fremadrettet har vi nu en række processer, vi kan bruge, når vi vil have erstatning for pirateri af en eller flere film, har Henrik Pontén, jurist hos Rättighetsalliancen, ifølge The Guardian sagt om dommen.

Mindre begejstring er der at spore hos Piratpartiet, der er et svensk politisk parti, som ifølge deres partiprogram arbejder for 'gennemgribende indskrænkninger i ophavsrettens omfang og varighed samt styrkelsen af den personlige frihed'.

- At få en straf, der er så hård, for noget, som millioner af svenskere gør, viser, hvor forældet vores lovgivning er. Den eneste måde frem er en gennemgribende reform af ophavsretten, så kultur kan deles lovligt, siger Gustav Nipe, formand for Piratpartiets ungdomsparti, til hjemmesiden TorrentFreak.

En kriminel bagmand
Hos Rättighetsalliansens danske pendant, Rettighedsalliancen, er man tilfredse med dommen. Her bliver den svenske fildeler beskrevet som en mand, der udmærket har vist, hvad han har haft gang i.

- Han er det, vi kalder en bagmand. Han er ikke en almindelig bruger, der bare har hentet et eller andet på nettet.

- Han har i meget, meget lang tid haft en organiseret aktivitet, hvor han systematisk har gjort en masse produkter tilgængelige, siger Mikala Lene Poulsen, kommunikationschef i Rettighedsalliancen, til Ekstra Bladet.

Mikala Lene Poulsen tilføjer, at den type netværk, NN var en del af, typisk er meget lukrative og svære at komme ind i.

Hos Rettighedsalliancen bekræfter talsmand og ophavsretsadvokat Maria Fredenslund, at dommen, selvom hun ikke har nærlæst den, umiddelbart kan overføres til dansk retspraksis, blandt andet fordi vores retssystem ligner det svenske.

Du kan læse hele dommen fra Västmanlands Tingsrätt her.

0 kommentarer
Vis kommentarer