Årets bedste TV'er: Større, skarpere og endelig smarte!

Årets tv’er byder ikke kun på endnu federe billedoplevelser, de er også blevet nemmere at bruge, så du får fuld kontrol over din underholdning

2013 har budt på en lang række ny tv'er, men hvilke var de bedste. Magasinet Lyd og Billede har udpeget deres favoritter i forskellige prisklasser. (Foto fra lydogbillede.dk)
2013 har budt på en lang række ny tv'er, men hvilke var de bedste. Magasinet Lyd og Billede har udpeget deres favoritter i forskellige prisklasser. (Foto fra lydogbillede.dk)

2012 introducerede begrebet smart-tv for masserne, men det er først i 2013, vi har set de smarte løsninger falde på plads. For hvad er egentlig pointen med internettilkobling og kraftige dual- eller quad-core processorer i tv’et, hvis det ikke kan bruges til noget fornuftigt?

Læs også: Tv uden kabeltræk i hele huset

I år har de smarteste tv-producenter gjort deres hjemmearbejde og fundet nye måder at berige vores tv-oplevelse på. Tv’et er stadig ment som en kilde til underholdning, men er blevet mere interaktivt gennem videotjenester, applikationer og spil. Du kan i højere grad selv bestemme, hvad du vil se og hvornår.

Tv og tablet knyttes også tættere sammen. Du kan fjernstyre dit tv med tabletten, tv-billedet kan deles med tablet og smartphone, og tv-skærmen kan også vise billeder fra håndholdte enheder.

4K-tv
I 2013 er der også sket lidt af en revolution inden for billedkvalitet: De nye 4K-tv’er repræsenterer fremtidens tv-format. Teknologien er stadig ny, men priserne er allerede på vej ned, og 4K ser ud til at få hurtigere fodfæste, end mange havde forventet.

Grunden er indlysende for enhver, der har set billedkvaliteten med egne øjne: Det er næsten som at gå fra SD til HD igen! Med fire gange så meget billedinformation som fuld HD (3840 x 2160 pixel mod 1920 x 1080) giver 4K et langt klarere og skarpere vindue mod virkeligheden.

Mens vi venter på, at OLED-teknologien skal blive alment tilgængelig på forbrugermarkedet, har producenterne formået at presse endnu mere ud af den aldrende LED LCD-teknologi. Men der stadig er nogle billedentusiaster, der klamrer sig til plasma, og det kan vi ikke klandre dem for: I år har vi set nogle af de bedste plasma nogensinde.

Læs også: Apple løber firma bag Kinect

ÅRETS BEDSTE
TV, budgetklasse

LG 47LA667V: Hvid udfordrer

Med en overflod af smarte og veludrustede fjernsyn fortsætter koreanske LG med at være Samsungs ivrigste rival.

47LA667V har en hvid ramme kombineret med en sølvstribe på undersiden, og en stilig buet fod med clips til skjult kabelmontering på bagsiden. Rammen rundt om skærmen er ekstremt tynd og giver en illusion af, at billedet svæver.

LG’s efterhånden berømte “Magic Remote” pege-fjernbetjening gør tv’et dejlig enkelt at betjene – især når man skal navigere i de mange smart-tjenester. LG er veludstyret på app-siden, og flere apps er tilpasset til pege-fjernbetjeningen. For eksempel går det hurtigere at scrolle i filmvalget på Netflix end med mange af konkurrenterne. Og tjenesterne indlæses hurtigt.

Billedkvalitet
47LA667V byder på en imponerende billedkvalitet til prisen og bærer præg af, at LG er gået seriøst til værks med billedprocesseringen. Selv standard-billedtilstanden er god med rige, nuancerede farver, uden at de bliver overmættede. Billedet er også vældig skarpt uden at overdrive konturerne alt for meget. LG’s egen TruMotion interpolering fungerer også godt – den udjævner bevægelserne, uden at billedet ser kunstigt ud.

Det er et godt allround-tv, der også egner sig fint til filmkiggeri. LG giver dig også adgang til at lave mere avancerede billedindstillinger i Expert-tilstand. Betragtningsvinklen er også god. Billedkvaliteten er én ting, men fjernbetjeningen sætter prikken over i’et. Det her er afgjort et af de mest brugervenlige tv’er i prisklassen!

Pris: 8.990 kroner

Læs hele testen

ÅRETS BEDSTE
TV, topklasse

Philips 55PFL8008S/12: Sort silke

Philips 55PFL8008 er et stilfuldt blankt, sort tv, der har et imponerende sortniveau af LED at være.

Philips 55PFL8008 er en veludstyret model med særdeles smagfuldt design og tresidet Ambilight omgivelseslys. Rammen er i sort krom, hvilket giver tv’et et eksklusivt udtryk. Byggekvaliteten er godt varetaget, f.eks. med en base af støbejern i stedet for plastic.

Billedkvalitet
Philips kommer med gode billedindstillinger fra fabrikken. Forhåndsindstillingerne ISF Day og Night er kalibreret efter branchestandarden 6500 kelvin. Farvegengivelse er både nuanceret og nøjagtig, og detaljer i ansigter kommer tydeligt frem, uden at billedet bliver grovkornet. Der er også væsentlig mere kontrast og liv i billedet her end på de billigere modeller. Sortniveauet er mærkbart mørkere, hvilket giver en bedre dybdefølelse, og til prisen leverancer 55PFL8008 utvivlsomt et fejende flot billede.

Philips har også givet lyden i deres tv’er et mærkbart løft i år, og 55PFL8008 er ingen undtagelse. Lyden fra de bagmonterede højttalere er betydelig mere fyldig og åben end fra andre billigere tv’er. Philips’ tv har endda noget basgengivelse, som højner oplevelsen af film og musikprogrammer.

Der findes tv’er med flere smart-funktioner, men for dem, der vægter billedkvalitet højest, sidder Philips 55PFL8008 lige i øjet!

Pris: 13.990 kroner

Læs hele testen

ÅRETS BEDSTE
TV, high-end

Sony Bravia KDL-55W905A:Farvestrålende LCD

Bravia W905A er Sonys nye topmodel blandt fuld HD-tv’er, og med teknik hentet fra de nye 4K-modeller leverer W905 en usædvanlig heftig farvegengivelse!

Bravia 55W905A kommer med et nyt slankt design og mange nye finesser om bord. Deriblandt Triluminos – et billedpanel lavet for klemme endnu bedre farver ud af den aldrende LCD-teknik.

Billedkvalitet
I standard billedmodus er det tydeligt, at Sony vil vise de nye farver frem med alt, hvad de kan. Detaljer med rød, grøn eller blå farve kommer vældig stærkt frem i billedet, uden at farvebalancen lider under det, hvilket er usædvanligt for LCD. Det er helt klart uvant at se et LCD-baseret tv med så klare og stærke, men alligevel balancerede farver.

Når vi skifter fra standard- til biograftilstand, forsvinder den lidt overdrevne kulør, og de næsten magiske røde, grønne og blå farvemenuer dæmpes betragteligt. Forklaringen er, at flere af de farvenuancer, som Sony-skærmen er i stand til at gengive, ikke findes i det originale kildemateriale. Triluminos-teknikken er nemlig udviklet med tanke på fremtidens 4K Ultra HD-format.

For at gøre brug af de ekstra farver har Sony for nylig lanceret specielle “Mastered in 4K” Blu-ray-film kodet med deres eget farverum, x.v.Colour, som har væsentlig flere farver end standard Blu-ray.

Sony Bravia KDL-55W905A er et nyskabende tv med til dels suveræn farvegengivelse. Når sortniveau og kontrast desuden er helt i topklasse, fremstår W905A som et tv, vi trygt kan anbefale til film og serier og til spil-entusiasterne.

Pris: 18.000 kroner

Læs hele testen

ÅRETS BEDSTE
TV, plasma

Panasonic TX-P60ZT60: Plasmaen over alle plasmaer

ZT60 er Panasonics bedste plasma og et tv i den absolutte referenceklasse.

Plasma-tv’er har i en årrække været førstevalg for de allermest kræsne billedentusiaster. Men de samme entusiaster fældede nok en tåre tidligere i år, da Panasonic kundgjorde planer om en gradvis nedtrapning af plasmaproduktionen. Som et plaster på såret har Panasonic lanceret et splinternyt reference-tv: Den nye topmodel ZT60, der adskiller sig fra de almindelige VT60-serier med et særlig udvalgt Studio Master panel for bedst mulig billedkvalitet!

Billedkvalitet
ZT60 overrasker med rigtig god kontrast og lysstyrke, selv i et fuldt oplyst rum. Desuden er der påfaldende lidt spejleffekt i overfladen, hvad enten man sidder direkte foran skærmen eller ude til siden. Det her er et plasma-tv, som tager sig godt ud i alle slags omgivelser og ved alle lysforhold.

Det overlegne sortniveau giver en fænomenal dybde i billedet, specielt når vi sætter favoritfilm som Star Trek i Blu-ray-afspilleren. Verdensrummet med tusindvis af små stjerner på en uendelig kulsort baggrund er måske den ultimative test på reel kontrast. Det er i sådanne praktiske tests, at ZT60 brillerer.

Topmodellen fra Panasonic giver en formidabel dybde og livagtighed, ikke bare i rolige, mørke scener, men bevarer også roen i de mere kaotiske scener, hvor der sker meget på én gang.

TX-P60ZT60 er et tv for dig, som vil have det lille ekstra, når det gælder billedkvalitet, og er villig til at betale for det. Og så længe OLED glimrer ved sit fravær, er det her et af de bedste tv’er, du rent faktisk kan købe!

Pris: 37.000 kroner

Læs hele testen

ÅRETS BEDSTE
Billedprodukt

Sony KDL-65X9005: Knivskarpt drømme-tv

Sonys 4K-tv er afgjort et af årets fedeste fjernsyn!

Sony har været en ivrig fortaler for 4K-formatet både i biografsammenhæng og nu til hjemmebrug. Topmodellen 65X9005 har en opløsning på hele 3840 x 2160 pixel og er baseret på konventionel LCD-teknologi med LED-kantbelysning. Designmæssigt er det en fryd at se på, og selv om de sidemonterede højttalere gør det lidt bredere end andre 65-tommere, er det dét værd for lydens skyld.

Billedkvalitet
Det første indtryk er som med en hvilken som helst storskærm: Billedet fylder en stor del af synsfeltet, stort nok til, at man må flytte blikket lidt for at få det hele med. Forskellen i forhold til andre store tv’er er, at Sony 65X9005 gengiver billederne uden synlige savtakker, billedkorn eller rudemønster af nogen slags.

Opskaleringen fra HD til 4K sker meget effektivt, takket være Sonys kraftige 4K X-Reality Pro billedchip. Selv Netflix-indhold ser godt ud, hvis filmmaterialet vel at mærke er af tilstrækkelig kvalitet.

For at vi kunne teste tv’et med vaskeægte 4K-video, havde Sony sendt os en harddisk fuld af 4K-demomateriale, bl.a. klip fra film som Total Recall og The Amazing Spiderman. Og vi kan ikke sige andet end … wow! Det knivskarpe billede giver næsten en slags 3D-effekt i sig selv, uden at man behøver 3D-briller!

Billedet byder på et væld af detaljer, men det er sømløsheden og følelsen af, at glasset forsvinder, der giver en ekstra dimension i forhold til opskaleret Blu-ray-materiale. Øjnene slapper mere af, og det er næsten som at kigge gennem et vindue til virkeligheden …

Desværre er demoklippene alt for hurtigt slut, og der er ikke meget andet 4K-materiale at opdrive i øjeblikket. Men én ting er sikkert: Det her vil vi se mere af! (09/13) AH

Pris: 47.000 kroner

Læs hele testen

0 kommentarer
Vis kommentarer