YouTube i ny superopløsning

CES 2014: YouTube har udviklet ny codec, der skal give en ultimativ 4K Ultra HD-oplevelse

(Foto fra Lydogbillede.dk)
(Foto fra Lydogbillede.dk)

Selv om TV-apparater med Ultra HD-opløsning lige nu strømmer ud på markedet, kan det samme ikke siges om indholdet. Endnu. Men videotjenesten YouTube er blandt de aktører, som agter at ændre på dette.

Læs også: Andoid-kamera med selfie-alarm

Ultra HD, også kendt som 4K, er ikke ukendt terræn for Google-ejede YouTube. Faktisk har enkelte 4K-klip ligget på siden YouTube siden 2010 ( klik her for en spilleliste).

Egen codec
Videoerne fra 2010 bruger Googles egen codec, VP8, som de siden har forladt, grundet manglende støtte på hardwaresiden. Men i stedet for at hoppe på H.265-codec’en, som næsten alle andre leverandører af 4K bruger, har Google valgt at udvikle en helt ny codec, ved navn VP9, som for øvrigt er helt afgiftsfri at bruge for andre aktører. Den skal være omtrent dobbelt så effektiv som H.265, og dermed kun kræve halvt så stor båndbredde for at kunne vise tilsvarende billedkvalitet.En illustration af bitstrømmen mellem codec’erne VP9 og H.265. Her med almindelig HD-video. (Foto: fra Lydogbillede.dk)
En illustration af bitstrømmen mellem codec’erne VP9 og H.265. Her med almindelig HD-video. (Foto: fra Lydogbillede.dk)


Og denne gang har Google fået et arsenal af udstyrsleverandører i ryggen, derunder Samsung, LG, Panasonic, Sony, Sharp og Toshiba. Desuden vil vil chip-producentene ARM, Intel, Broadcom og Marvell alle støtte den nye VP9-codec.

Læs også: Buede tv-nyheder fra Samsung

Med andre ord ser det lyst ud for bred støtte til VP9.(Foto fra Lydogbillede.dk)
(Foto fra Lydogbillede.dk)


På årets CES-messe i Las Vegas vil YouTube vise gnistrende skarpe 4K-videoer på LG, Panasonic og Sonys stande.

For en mere teknisk gennemgang af VP9-codec’en kan du se video her

0 kommentarer
Vis kommentarer