Enhedslisten: Nets skal blive på danske hænder

Bekymring for datasikkerheden får EL til at kræve, at en kommende køber af Nets skal være dansk.

Det er for risikabelt, hvis danskernes personlige oplysninger i Nets ender i udlandet, og derfor skal Nets blive på danske hænder. Det mener Enhedslisten, som deler bekymringen fra flere sider for udsigten til, at Nets bliver solgt til udlandet.

- Oplysninger om, hvordan og hvornår vi bruger vores penge eller kommunikerer via vores e-boks er helt private oplysninger, siger Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper.

- Risikoen for, at sådanne oplysninger ender i forkerte hænder, for eksempel hos internationale kriminelle eller udenlandske efterretningstjenester, skal man tage meget alvorligt, tilføjer hun i en pressemeddelelse.

Hun henviser blandt andet til afsløringerne af, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA også har adgang til finansielle transaktioner.

- Enhedslisten vil have regeringen til at gribe ind. Nets er en vigtig del af vores samfundsinfrastruktur, og det bør ikke blive solgt til hvem som helst.

- Regeringen må kræve af bankerne, at Nets ikke ender på udenlandske hænder - og vil bankerne ikke love det, må vi gribe ind med lovgivning, så vi forhindrer, at danskernes data ender ubeskyttet på udenlandske hænder, tilføjer hun.

Se også: Følsomme dankort-oplysninger kan havne i udlandet

Nets-salget nærmer sig den sidste runde, og som loven ser ud i dag, kan serverne blive flyttet til lande, hvor myndighedskontrol bliver svær. Flere frygter, at det kan gå ud over datasikkerheden, skriver Berlingske.

- Jo længere væk den server kommer, jo sværere er det for Danmark at føre opsyn med den, siger professor Lars Ramkilde Knudsen fra DTU, der er ekspert i kryptologi og it-sikkerhed, til Berlingske.

Michael Budolfsen, der næstformand i Finansforbundet, er også bekymret, og han opfordrer politikere til at sørge for, at der bliver taget hånd om problematikken i salgsbetingelserne.

Han peger blandt andet på, at hvis de danske data ryger til USA, vil efterretningstjenesten NSA få uhindret adgang til dem.

0 kommentarer
Vis kommentarer