Sådan blev Nybroes navn misbrugt

IT-ekspert forklarer, hvordan kriminelle kan sende mails fra din adresse

Jeppe Nybroe har fået kapret sin gmail-konto af it-kriminelle, der bruger den til at lokke penge ud af Nybroes venner. (Foto: Ekstra Bladet og fra Facebook)
Jeppe Nybroe har fået kapret sin gmail-konto af it-kriminelle, der bruger den til at lokke penge ud af Nybroes venner. (Foto: Ekstra Bladet og fra Facebook)

Blot få uger efter at journalist Jeppe Nybroes tid som gidsel i Mellemøsten var ovre, bliver hans navn og mail nu brugt til at lokke penge ud af hans venner. I mailen på gebrokkent dansk beder Jeppe Nybroe om 1300 engelske pund (12.000 kroner), fordi han har fået stjålet sin tegnebog med pas og kreditkort under en tur til Leeds.

Se også: Jeppe Nybroes navn misbrugt til svindel

Jeppe Nybroe bekræfter selv på sin Facebook, at han har mistet kontrollen over sin gmail-konto:

Den falske mail er altså sendt fra Jeppe Nybroes rigtige gmail-adresse.

- Det sker ved, at de it-kriminelle stjæler din identitet ved at overtage din mailkonto. Ved id-tyveriet mister ejeren kontrollen over indbakken og kan ikke logge på sin mail, forklarer chefkonsulent Shehzad Ahmad ved Computer Security Incident Response Team på Danmarks Tekniske Universitet.

- Efterfølgende sender de kriminelle en mail til alle på kontaktlisten og sletter så kontaktliste og mail. Det giver dem ekstra tid, da ejeren ikke kan sende en advarende mail til personerne på kontaktlisten, når han igen har fået kontrol over mailen.

Journalist Jeppe Nybroe har fået hacket sin gmail-konto. Her får du hjælp til, hvordan du undgår det, og hvordan du får rettet op på skaderne, hvis uheldet er ude. (PR-billeder) Tips og guides Sådan beskytter du din mail

Men hvis man vælger at besvare mailen, bliver svaret sendt til en nyoprettet Yahoo-adresse.

- Skulle personer vælge at svare på mailen fra deres ven, der måske er strandet i London uden pas og penge, bliver svaret videresendt til en ny mail oprettet til lejligheden. Dermed kan der stadig køre en dialog mellem de kriminelle og personer på kontaktlisten, når ejeren igen logger ind på sin mail, forklarer Shehzad Ahmad.

Se også: Kidnappet i Mellemøsten: Nu er Jeppe Nybroe tilbage i Danmark

Han nævner to væsentlige grunde til, at det kan ske:

- Ejeren har måske åbnet en mail, hvor han har klikket på et link, som så har verificeret afsenderen som ejer af mailen.

- Der kan også ligge noget skadeligt kode - virus - på computeren som har opsnappet login informationerne til de kriminelle.

Ekstra Bladet har forsøgt at indhente en kommentar fra Jeppe Nybroe uden held.

0 kommentarer
Vis kommentarer