Kinesere har 3D-printet ti huse på én dag

Kinesisk byggefirma har demonstreret, hvor hurtigt, nemt og billigt det kan lade sig gøre

Bygget på en dag af dele printet i en gigantisk 3D-printer. (Foto: Winsun)
Bygget på en dag af dele printet i en gigantisk 3D-printer. (Foto: Winsun)

Mens københavnerne river sig i håret over det efterhånden lanvarige naboskab til Metro-byggeriet, så har et kinesisk byggefirma demonstreret, hvordan fremtidens boligbyggeri kan afvikles på rekordtid.

WinSun Decoration Design Engineering har bygget ti etplanshuse i Shanghai på bare én dag. Takket være fire gigantiske 3D-printere, hurtigttørrende cement og byggeaffald.

Delene til husene blev printet på en fabrik og samlet på byggepladsen. Prisen for hvert hus under 30.000 kroner. Dog alene for det rå forarbejde. Efter print og samling skal husene klargøres med den sidste finish.

Selvom det således tager mere end én dag at gøre husene fuldstændigt klar til indflytning, så er der fortsat tale om byggeri i rekordtempo, hvor der ud over en tidsmæssig besparelse er både en økonomisk, sikkerheds- og miljømæssig gevinst.

Bedre for miljøet
Med brug af 3D-print minimeres risikoen for arbejdsulykker og så spares der på miljøregnskabet, lyder meldingen fra byggefirmaet.

- Skulle vi have brugt natursten, så skulle vi ansætte minefolk, grave sten op og save dem i stykker. Det belaster miljøet, forklarer administrerende direktør i WinSun Decoration Design Engineering, Ma Yihe, til det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Der findes i Kina ingen regulativer for 3D-printede huse, men selskabet har undervejs i printningen sikret sig, at hver enkel del er forsvarligt lavet. De skal bruges som kontorbygninger.

Se nyhedsindslag fra CNC World om byggeriet i Shanghai her.

Erfaringerne fra byggeriet i Shanghai skal bruges til at finpudse og forbedre teknikken. WinSun Decoration Design Engineerings ambition er, at 3D-print en dag kan benyttes til at bygge en skyskraber.

Kineserne er ikke ene om at afprøve 3D-teknologien i byggeindustrien. Både i USA og i Holland er der gang i projekter, der skal bane vejen for huse printet direkte på den matrikel, hvor det skal ligge.

Se også: Fremtidens hus bliver printet direkte på matriklen

0 kommentarer
Vis kommentarer