Tails lader dig surfe på nettet i fred

Tails 1.0 er et styresystem, bygget specielt med privatliv og anonymitet for øje. Nu kan det hentes gratis

Den tid er forbi, hvor vi alle troede, at internettet var det frie, ukontrollerede cyberspace, hvor man kunne færdes anonymt. I virkeligheden er nettet det mest overvågede sted af alle. Ingen bit flytter sig uset gennem det globale netværk. Heller ikke de film, som du hentede i sidste uge. Og besøger du en hjemmeside, registreres din computers IP-adresse automatisk (din internetudbyder har endda pligt til det) og krydstjekkes med din placering på kloden. Det er for eksempel derfor du på nogle hjemmesider mødes med annoncer, der fortæller, at flokke af eventyrlystne singler af alle køn befinder sig i nabobyen – bare fire kilometer væk.

Browsere som Chrome og Internet Explorer tilbyder dig ganske vist såkaldt Incognito- eller InPrivate-browsing, men, hvis du tror, at du færdes anonymt på nettet af den grund, må du tro om. Det er lidt ligesom en rigtig træls aften i byen: Du aner ikke selv, hvor du har været i går, men alle kan huske, hvad du lavede. Browseren gemmer ganske vist ingen data på computeren, så din bedre halvdel kan ikke ved et uheld opdage, at du købte fødselsdagsgaven på nettet. Men de hjemmesider, som du besøger, ved stadig helt præcis hvem og hvor du er.

Læs også: Hulu blokerer VPN-brugere

Hvis du bare ind imellem har lyst til at stikke af fra det hele, og tage på en surftur på nettet helt alene, findes der dog løsninger. Tails er en variant af styresystemet Linux, som er lavet til at give dig den størst mulige anonymitet på nettet. Tails er gratis, og det er netop, efter flere års udvikling, blevet frigivet i en færdig version 1.0, som kan hentes her.

Tails 1.0 er et såkaldt live-styresystem. Det vil sige, at det bootes fra en dvd eller en USB-nøgle, uden at der skal installeres software på computeren. Og der bliver ikke gemt noget som helst på computeren under brugen, med mindre du selv vælger det. Når du surfer på nettet med Tails, sker det gennem Tor, som er et frivilligt netværk af servere, rundt om på hele kloden, som er oprettet for at forhindre websider i at kende din fysiske placering og internetudbydere i at se, hvilke sider du besøger.

Læs også: Ny iPhone bliver tyndere end nogensinde

Er det så helt anonymt? Vi kan ikke garantere hundrede procent, at NSA ikke lytter med. Men med det arbejde, der er lagt i at sløre brugernes færden, er Tails under alle omstændigheder et godt bud på helt privat internet.

0 kommentarer
Vis kommentarer