Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Første supercomputer på Månen

En forsker fra et universitet i det sydlige Californien foreslår, at NASA skal bygge en supercomputer på bagsiden af Månen

Snart får Månen måske sin første computer.
Snart får Månen måske sin første computer.

I forbindelse med en konference i Pasadena, Californien, arrangeret af The American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA), holdt en forsker ved navn Ouliang Chang fra University of Southern California, Viterbi School of Engineering, et oplæg, hvori han foreslog, at NASA skulle bygge en supercomputer og tilhørende radioteleskoper på Månen! Computeren, foreslog han, skulle man bygge på Månens bagside i et dybt krater nær en af polerne, hvor udstyret ville være beskyttet mod Månens ekstreme temperatursvingninger. Samtidig ville man kunne tappe is fra polen til at afkøle systemet med.

Baggrunden for det ambitiøse forslag er, at NASAs nuværende system, Deep Space Network (DSN), som bruges til at kontrollere rumfartsorganisationens missioner, har svært ved at håndtere de massive mængder af data, som efterhånden belaster systemet. DSN består af et netværk af gigantiske radioteleskoper, som befinder sig i Californien, Spanien og Australien. Selv Voyager 1, som blev sendt afsted mod udkanten af Solsystemet for 35 år siden, kommunikerer stadig med Jorden via DSN.

Læs også: Rejser til fjerne stjerner kan snart blive virkelighed

Ved at bygge et nyt anlæg på Månen kan man ikke bare aflaste den jordbundne del af DSN, mener Ouliang Chang, supercomputeren vil også kunne stå til rådighed for og hjælpe den første bølge af månebaseret, industriel udvikling samt kolonisering.

Herudover kan den jordbaserede del af DSN og den månebaserede ditto tilsammen ved hjælp interferometri, en teknik som kan måle interferens i den elektromagnetiske stråling fra himmelobjekter, i praksis danne et gigantisk teleskop, som ville kunne give forskerne langt mere præcis information om universet.

Læs også: Harddisk fyldt med helium

Firmaer som HP og IBM kan allerede nu fremstille moduler, som kan bygges her på Jorden, transporteres til Månen, hvor de så ville kunne sættes sammen til en fungerende supercomputer. Transporten kunne det kommercielle rumfragtfirma, Space X, tage sig af.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen