Sig pænt goddag til iOS 6

iPhone 5 er netop blevet lanceret. Udover ny hardware får brugerne også et opdateret operativsystem, iOS 6. i har prøvet en næsten færdig udviklerversion og giver dig her et overblik over, hvad du kan se frem til

Apple præsenterede iOS 6 i forbindelse med WWDC i juni måned, og siden er der med jævne mellemrum kommet nye beta-udgaver ud til udviklerne. Den helt færdige udgave har vi endnu ikke set, men vi har leget med beta 4-versionen til Den nye iPad, og vi regner bestemt med, at vores brugeroplevelse kommer meget tæt på det endelige iOS 6.

Det helt færdige operativsystem vil selvfølgelig være at finde på iPhone 5, som netop er blevet lanceret, men vanen tro vil også brugere af tidligere iPhone-, iPad- og iPod-modeller kunne få gavn af det nye operativsystem. iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPod touch (4. generation), iPad 2 og Den nye iPad vil alle kunne opgraderes gratis til iOS 6 via iTunes. Bemærk dog, at fuld funktionalitet kun kommer til iPhone 4S og Den nye iPad. Ældre produkter må leve med, at visse funktioner ikke understøttes. Den gratis update vil være tilgængelig via iTunes fra den 19. september!

HER ER ALLE NYHEDERNE

Siri
Den intelligente stemmestyringsfunktion får en ansigtsløftning eller to. Fremover vil også iPad-brugere kunne bruge Siri, som samtidig har lært nye tricks. Bl.a. kan du med iOS 6 bruge Siri til at åbne apps (men underligt nok ikke til at lukke dem!), og så kan du fremover poste direkte både til Twitter og Facebook med Siri. Amerikanske Siri-brugere får også glæde af, at Siri nu både ved, hvad der går i biografen, og kender alle de aktuelle sportsresultater. Det har vi ikke meget nytte af i Danmark, men en enkelt sjov funktion er, at man nu kan bede Siri om at afspille film-trailers!

Læs også: Apple satser på musikken

Det vides ikke, hvornår Siri (om nogensinde) lærer at forstå dansk, men den nye version tilføjer dog en række nye sprog – herunder kinesisk (både mandarin og kantonesisk), koreansk samt schweizer-dialekter af både tysk, fransk og italiensk!

Facebook
Med iOS 5 fik Apples mobile produkter endelig Twitter-integration, og med iOS 6 er turen kommet til Facebook. Det vil sige, at du fremover vil kunne poste direkte til Facebook fra apps som Safari, Fotos og Maps. Derudover bliver Facebook integreret med Kontakter og Kalender, så eksempelvis profilopdateringer automatisk optræder i Kontakter, og Facebook Begivenheder synkroniseres med din Kalender.

Om Apple planlægger at lægge Ping i graven, kan vi kun gisne om, men faktum er, at du nu også kan “like” apps og musiknumre direkte fra iTunes og App Store til Facebook.

Kort
Det er næppe undgået nogens opmærksomhed, at Apple og Google ikke længere er de bedste venner, og det har fået den konsekvens, at Apple har lavet deres egen korttjeneste, som nu er grundlaget for app’en Kort. Tidligere gav denne app adgang til Google Maps, men det er altså slut nu

Læs også: Så er iPhone 5 her

Apples Kort adskiller sig ikke det helt store fra Google Maps, men optisk vil man straks kunne se forskel. Den nye app byder på bilnavigation, trafikinformation og en ny, meget blæret 3D “flyover”-funktion, som viser udvalgte byer (heriblandt København) i detaljeret 3D. Det minder meget om Googles Streetview-funktioner, som dog ikke var en del af Kort-app’en.

Safari
Web-browseren får også et par nye funktioner. Den vigtigste er iCloud-faner, som viser alle åbne faner fra dine andre iOS-enheder. Det vil sige, at du kan have tre åbne faneblade på din iPhone, og når du så skifter til din iPad og åbner Safari, så vil disse tre faneblade være tilgængelige under iCloud-faner.

En anden forbedring er, at læselisten nu ikke blot indeholder links, men derimod også offline-indhold. Du kan altså markere en side til senere læsning, og så vil den pågældende side være tilgængelig, også selv om du ikke har nogen internetforbindelse.

Øvrige nyheder
iOS 6 er fyldt med en række mindre ændringer, som vi vil nøjes med at nævne her i kort form:

FaceTime virker nu også via mobildata og ikke kun Wi-Fi.

Telefondelen giver nu mulighed for at svare via en standardbesked og at gemme en påmindelse om at ringe tilbage til en person. Nyt iOS 6 er også Forstyr ikke-funktionen, som forhindrer opkald.

Mail har fået en VIP-indbakke, der kun indeholder mails fra bestemte personer, som man på forhånd har defineret. Det er også blevet meget nemmere at indsætte et foto eller en video i en mail. Det foregår nu blot ved at pege og klikke i mailen.

App Store og iTunes har fået nyt design og ligner nu brugerfladen fra Apple TV.

Ur-app’en på iPad er redesignet og viser nu et verdensur med seks forskellige tider.

YouTube-app’en er forsvundet (Google ejer YouTube …).

Anonymitet er en ny indstillingsmulighed under Indstillinger. Her får du et komplet overblik over lokalitetstjenester (både apps og systemtjenester), samt hvilke apps der har fået adgang til f.eks. Kontakter, Kalender, Twitter og Facebook.

Mobildata under Indstillinger giver dig et par nye muligheder. Den ene er funktionen Wi-Fi Plus Cellular, der løser et tidligere problem, hvor apps, som var online ved hjælp af en Wi-Fi-forbindelse, ikke kunne skifte automatisk til en tilgængelig mobildataforbindelse. Herudover kan du nu specificere, om apps som iCloud, iTunes og andre må få adgang til internettet ved hjælp af mobildata.

Nyt i iOS 6 er også Passbook-app’en og muligheden for at dele sin Photo Stream med andre via Shared Photo Streams, men vi har ikke selv afprøvet disse nye funktioner.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen