Telia og 3 vinder med iPhone i Danmark

Apples nye iPhone virker ikke med TDCs og Telenors LTE-netværk – mobilen understøtter kun LTE på Telias og 3s mobilnetværk - OPDATERET: Telenor: Vi får styr på ny Iphone

Telia og 3 bliver de store vindere i Danmark. Den nye iPhone 5 er nemlig kun kompatibel med LTE-netværkene hos disse to mobilselskaber. (Foto: Apple)
Telia og 3 bliver de store vindere i Danmark. Den nye iPhone 5 er nemlig kun kompatibel med LTE-netværkene hos disse to mobilselskaber. (Foto: Apple)

Når Apples iPhone 5 kommer til Danmark den 28. september, så bliver det med understøttelse for de superhurtige 4G LTE-netværk, men mobilen er ikke kompatibel med LTE på alle mobilnetværk i Danmark.

Et kig på Apples webside for iPhone 5 afslører, at mobilen kun virker med frekvenserne 850, 1800 og 2100 MHz i Europa, og det betyder blandt andet at kunder hos TDC og Telenor ikke bliver inviteret med til festen. De to teleselskaber har nemlig satset på 800 MHz og 2600 MHz-frekvenserne, og disse er altså ikke understøttet af den nye iPhone.

Denne liste fra Apple viser, hvilke lande og mobilselskaber, der får iPhone 5 med LTE. Indtil videre mangler Danmark på listen.

LÆS OGSÅ:Apple: Her er vores nye iPhone

3: Vi får iPhone 5
Da Apple præsenterede en liste over mobilselskaber i Europa – der inkluderede TDC og Telenor – stod der også i nederste venstre hjørne, at der var tale om HSDPA-teknologi, altså det vi i dag kender som 3G.

De store danske vindere lader til at blive Telia og 3, der begge udbygger LTE-netværk på 1800 MHz-båndet, som iPhone 5 er kompatibel med.

Det er endnu uvist hvornår Telia får iPhone 5, men på Telias webside kan man allerede blive skrevet på venteliste, mens 3 overfor Ekstra Bladet har bekræftet, at mobilselskabet vil sælge mobilen i Danmark.

LÆS OGSÅ:Appe-designer køber hus til 99. mio

Op til 100 megabit per sekund
Selvom iPhone 5 ikke virker med LTE hos TDC eller Telenor, så vil kunder hos disse to mobilselskaber stadigvæk kunne se frem til hurtige datahastigheder. iPhone 5 understøtter nemlig DC-HSDPA, der teoretisk kan levere hele 42 megabit per sekund i download-hastighed.

Til sammenligning kan LTE teoretisk set levere op til 100 megabit per, men i virkeligheden vil de fleste forbrugere næppe komme i nærheden af de hastigheder

Opdatering:
Telenor skriver til ekstrabladet.dk som en reaktion på ovenstående, at Telenor omkring nytår åbner sit 4G-netværk, der kan levere meget høje hastigheder på mobilt bredbånd.

- Telenors 4G-netværk kører på 1800 MHz-frekvensen og er dermed også velegnet til den nye iPhone 5, som understøtter 4G (også kaldet LTE) på netop denne frekvens. iPhone 5 er selvfølgelig fuldt funktionsdygtig på Telenors stærke 3G-netværk allerede nu og vil få fuld 4G-understøttelse hos Telenor kort efter 4G-lanceringen, oplyser de.

- 4G-netværket er et resultat af det netværkssamarbejde, som Telenor og Telia har indledt. Telenors 4G-dækning bliver derfor identisk med Telias, dvs. vi dækker 75 pct. af Danmarks befolkning med 4G fra dag ét, hedder det endvidere.

Telenors privatkundedivision Mattias Ringqvist siger:

- Vi ser frem til at lancere både 4G-netværket, den nye iPhone 5 og andre 4G-parate smartphones og tablet pc’er, som formentlig vil komme i løbet af 2013. Og vi glæder os selvfølgelig over, at vores 4G-netværk kører på iPhone 5-frekvensen.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen