Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Byg din egen gamer-pc for 3000 kroner

Det behøver ikke at være hverken svært eller dyrt at bygge sin egen spillemaskine

Dette er alt, hvad du har brug for til at konstruere en solid spil-PC på et rimeligt 3.000 kroners-budget.
Dette er alt, hvad du har brug for til at konstruere en solid spil-PC på et rimeligt 3.000 kroners-budget.

Selv i disse økonomiske krisetider er tingene begyndt at se lysere ud for den kommende PC-køber. Hvor man tidligere regnede med en investering på omkring de 5.000 kroner for en kraftfuld maskine, så gør det aftagende udbyttes lov sig efterhånden mere gældende, når det kommer til nye processorer og grafikkort. Det betyder, at god værdi for pengene bliver mere og mere normalt at finde i den lavere ende af skalaen.

Det fremgår ikke mindst, hvis man sætter en analyse af Acers seneste Ultrabook i perspektiv. På den kan vi spille moderne DirectX spil såsom Battlefield 3 igennem et beskedent 1.6GHz dual core CPU setup med en diskret NVIDIA grafikchip. I forhold til priseffektivitet har det stor indflydelse for de, som vil bygge deres egen PC fra bunden, hvor både processorer og grafikkort med høje klokfrekvenser kan fås for en brøkdel af dem, som findes i bærbare enheder.

Læs også: Test maskinen i aktion

Når vi tager dette samt en eventuelt ny konsols mulige launch pris i betragtning, kan vi der

efter spørge os selv: Er det muligt at bygge en respektabel spil-PC med et budgetmål på omkring de 3.000 kroner? I hvor vid udtrækning er vi i stand til at vise en konsol baghjul, og hvad står vi rent faktisk til at tabe ved at fravælge en normal quad core CPU og en GPU fra den højeste ende af skalaen, som de fleste PC-entusiaster anbefaler? Hvis vi antager, at grafiske valg i den absolut højeste kvalitetsende på forhånd er udelukket, hvor god en performance i forhold til spil kan vi så se frem til? Lad os bare sige at vores testresultater var rigtig overraskende.

Valg af delkomponenter: At ramme de 3.000 kroner
Det siger sig selv, at den største udfordring ligger i at vide hvornår man skal gå på kompromis, og være i stand til at udvælge de komponenter, der giver den bedste spil performance for hver krone brugt. Konsolproducenterne står utvivlsomt med et lignende dilemma, når de skal fastsætte de specifikationer der binder dem for en årrække, men i vores tilfælde har PC-spillere mulighed for at opgradere når som helst. Det er også anderledes, fordi vi er i stand til at designe en PC's kapacitet i forhold til, hvad vi allerede ved om de tilgængelige spil.

Når det kommer til spil, anses en god quad core CPU som en nødvendighed for en spil-PC - muligvis kan en en dual core i3 række, men faktum er at selv Intels budgetvenlige dual cores giver solid performance til virkeligt lave priser, og i mange tilfælde overgår de sågar den tidligere generations Core 2 Quads. En Pentium G840, en dual core Sandy Bridge processor med en klokfrekvens på 2.8GHz til ca. 500 kroner, tjener fint til vores formål. Den burde uden problemer overgå Acer Timeline Ultra M3s ellers imponerende 1.6GHz ultra low voltage CPU.

Dét faktum at de fleste spil ikke er optimeret til at benytte sig af samtlige tilgængelige processorkerner gør måske quad core processorer til en luksus, som ikke nødvendigvis repræsenterer så meget ekstra værdi. Vores mål er at få hovedparten af spil til at køre i 720p med 60FPS (frames per second) og solid anti-aliasing. I dette perspektiv ligner Core i3 processoren med sine ca. 1.000 kroner en for dyr løsning. Benchmarks peger i retning af, at forbedringen i performance ganske enkelt ikke er stor nok til at retfærdiggøre at betale ca. dobbelt så meget som for vores G840.

Læs gameplay-analysen af pc'en

Det er ofte sådan, at grafikkort ender med at agere flaskehals i de hjemmestrikkede løsninger. Heldigvis skiller Radeon HD 6770-kortet sig lige nu ud som det billigste. Det tilbyder 1 GB GDDR5 hukommelse, og det sniger sig klart uden om de performance-begrænsende DDR3-kort. Det har også lagt sig i toppen af de mange 'FPS pr krone' rangeringer der findes rundt omkring på nettet. Med sine ca. 700 kroner (hvis man da kigger lidt rundt) er det betydeligt billigere end den model, som de fleste ville betegne som standardløsningen: nemlig Radeon HD 6870 som næppe fås for under 1000 kroner.

Det passer også godt sammen med ASRocks H61M-P31 bundkort, som er et billigt micro ATX fundament at bygge på med netop den ene PCIe 2.0 port vi har brug for. Vi har også to DIMM pladser til rådighed her, som understøtter op til 1333MHz speed DDR3 RAM. I dette tilfælde finder vi også, at en 4GB blok giver os nok luft til stort set hvilket som helst spil, hvorimod 8GB ville være et spild i forhold til de fleste spils systemkrav. Det er ganske vist kun en opgradering på 200 kroner, men i en budgetvenlig løsning kan de penge sikkert bruges bedre andre steder.

Den næste del af regnestykket er et kabinet til at huse alle delene og en tilhørende strømforsyning. De fleste konsolproducenter forsøger typisk at undgå at bruge alt for meget på det eksterne for at fokusere ressourcerne imod forbedring af performance, og det er et mantra vi også benytter os af. For 150 kroner passer Casecom MA-1199-kabinettet fint til vores mATX bundkort, og i forhold til generel kvalitet overstiger det faktisk forventningerne. Det kommer med en 80mm blæser installeret bagerst, og med dets tynde metal er vægten lav. Kun få af kanterne er skarpe, hvilket er noget af en lettelse i betragtning af, at det ofte er et problem i andre budgetløsninger.

Billig og effektivt strøm
Når det kommer til strømforsyningen har vi valgt en Corsair 430 watt model med en enkelt dedikeret +12V linie. Selvom det ikke er den største kapacitet giver det os stadig rigeligt at arbejde med. Når man indregner hele maskinens strømbehov - og vi medregner både DVD-RW og harddisk - kommer vi stadig 100 watt under grænsen. Det giver også plads til fremtidige opgraderinger, hvilket er specielt relevant i en tid hvor Intel, AMD og NVIDIA er meget målrettede, når det kommer til strømeffektivitet. I tilgift har den sågar et enkelt 6-pin PCIe stik, som giver os hvad vi har brug for til at køre med HD 6770 - dog kan der suppleres med ét mere til fremtidens ekstra kraftfulde GPUer ved at konvertere to af de fire molex connectors.

Hvor meget det end frister at benytte sig af en SSD til harddisken, så holder vi os alligevel af økonomiske årsager til en traditionel 500GB disk, som gør os i stand til at installere så mange spil vi har brug for. Desværre er det vanskeligt at finde disse til en rimelig pris netop nu, fordi alle udbydere hæver de vejledende priser på grund af udbudsmangel forårsaget af oversvømmelser, der har ødelagt de største produktionsfabrikker i Thailand. De dage hvor vi kunne købe et 1TB drev for under 400 kroner er foreløbigt ovre, og hvor frustrerende det end er, koster det nu i omegnen af 500 kroner for et drev som kun er halvt så stort. Dette er den mest skævvridende komponent i forhold til pris, og det vil være her de største besparelser ligger i fremtiden.

At sætte det hele sammen er rimelig nemt og varer ikke mere end to timer for alle som er dus med en skruetrækker og har rimeligt kendskab til hvordan forskellige PC komponenter sættes sammen. Det skyldes først og fremmest at kabinettet er så nemt at håndtere. De eneste problemer vi støder på under konstruktionen er med strømforsyningen, som ikke kan sættes fast i toppen uden først at bøje kabinettets støtter et par millimeter. Heldigvis er metallet fleksibelt nok til at det går rimelig nemt, selvom det kræver et hårdt skub at få mast den helt på plads.

Få indkøbslisten til din byg-selv-pc her

Den eneste anden overraskelse er mangelen på dækningsplader til PCI portene bagi. Når man først har bøjet lidt i metalpladerne for at få plads til en GPU, kan de ikke bruges igen. For en skridt-for-skridt beskrivelse af hvordan denne enhed blev bygget, kan man se med i vores byggeforløb i galleriet her på siden.

Når alle kabler er forbundet og vi har tændt maskinen ser vi, at muligheden for overclocke CPU'en igennem BIOS er til stede, hvilket er lidt af en overraskelse eftersom H61 chipsættet ellers er velkendt for sin mangel på evner til overclocking. Til trods for det holder vi fast i default værdierne og har således en processor med 30 grader i stilstand, og 54 når den kører. Det fortæller os at der ikke er behov for en ekstra køler i dette set-up, idet den indbyggede heatsink og blæser klarer paragrafferne uden problemer.

Og nu vi snakker blæsere, kører hardwaren meget stille i stilstand, og uundgåeligt vil den meste støj komme fra grafikkortets egen køler, mens der spilles. Det betyder ikke meget, og i hvert fald intet i sammenligning med det støjniveau som Alienware X51s grafikkort, GTX 555, lægger for dagen når det presses. Generelt kører det stille og roligt, og når maskinen arbejder kommer det højest op på 60 grader.

Læs resten af analysen på eurogamer.dk

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen